Viața satului

Simpozionul „Bordești – Brâncoveanu”, un eveniment cutural de referință organizat la Bordești

Mihai Boicu
19 mai 2019 5464 vizualizări

Simpozionul „Bordești – Brâncoveanu”, un eveniment cutural de referință organizat la Bordești

Simpozionul ”Bordești – Brâncoveanu” a adunat vineri, 17 mai, la Bordești, oameni de cultură, oficialități județene, autorități locale, profesori și elevi din localitățile in zonă. Manifestarea, ajunsă la a IV-a ediție, s-a ”împletit” în acest cu un alt eveniment, ”Prietenii lui Vlahuță”, dedicat scriitorului Alexandru Vlahuță, care a avut rol important în clasarea bisericii brâncovenești ca monument istoric în anul 1915. ”Evenimentul de astăzi, simpozionul ”Bordești – Brâncoveanu”, ajuns la a patra ediție, este posibil pentru că printr-o unire culturală, prin efortul unor persoane care provin din medii diverse a dus la realizarea lui. Remarc acum, aici, că valorile istorice și culturale ne unesc, evocarea personalității scriitorului Alexandru Vlahuță, fiind sărbătorită pe ambele părți ale râului Râmna. Acesta este marele avantaj al culturii: nu are granițe fizice sau în timp. Alexandru Vlahuță, deși a locuit la Dragosloveni, este la fel de iubit la Bordești cum este la Dumbrăveni, Popești și nu numai. Intervenția lui Alexandru Vlahuță, a marelui istoric Nicolae Iorga și a prietenilor lor a însemnat nu doar salvarea lăcașului de cult, Biserica Mănăstirii Brâncoveanu, dar și a picturii interioare realizate de Pârvu Mutu, renumit pictor bisericesc al perioadei brâncovenești”, a spus Adrian Gavrilă, viceprimarul comunei Bordești, în deschiderea simpozionului. Despre importanța bisericii brâncovenești și istoriei locurilor au mai vorbit profesorul de istorie Ionuț Bercaru, Aurel Șelaru, inspectorul școlar general adjunct, Fănel Iancu, președintele Asociației Pro – Vita și preotul paroh Daniel Burducea, în grija căruia se află biserica brâncovenească. La Bordești au venit și invitați din Republica Moldova. La simpozion a participat și Traian Negulescu, directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, care a prezentat pliantul realizat despre biserica din Bordești. În cadrul simpozionului au fost prezentate mai multe comunicări științifice, printre care Traian Negulescu – ”Vlahuță și salvarea bisericii brâncovenești de la Bordești”, Marius-Ciprian Anghel – ”Pârvu Mutu, zugrav de subțire”, Col. dr. Ionel Talpău – ”Epoca brâncovenească”, Dr. Aurel Nicodei – ”Despre bisericile din zid din Vrancea (sec. XVII-XVIII)”; Sorin Pantelimon – ”Despre obiectivele turistice naturale de pe Valea Superioară a Râmnicului Sărat”, Virgil Panait – ”Miorița” , Dana-Manuela Crintea – ”Suvorov și Valea Râmnicului”, col. (r) Fănel Iancu – ”Veteranul bordeștean Avram T. Constantin”, prof. Ionuț Bercaru – ”Eroi bordeșteni din Războiul de Întregire a Patriei”. Simpozionul de la Bordești a fost organizat de Școala Gimnazială ”Învățător Gheorghe Asănache” Bordești, Primăria și Consiliul Local Bordești, Asociația Pro Vita Bordești, Parohia Bordești, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea. Parteneri sunt școlile gimnaziale din Jitia, Dumbrăveni, Gugești, Popești, Urechești, ANCAAR București, ACASSA Bordești. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.