Viața satului

Și oierilor vrânceni le dă cu minus în afaceri anul acesta | De Paști, miei mulți, bani puțini

Janine VADISLAV
14 apr 2019 6447 vizualizări

De două săptămâni, veştile despre mult trâmbiţatul export în ţările arabe s-au rărit deşi, pe uliţele satelor mai apar TIR-uri care încarcă miei şi-i duc Dumnezeu ştie unde. Nici oficialii nu vorbesc de teamă că îi vor panica pe oierii care îşi fac griji deja. Nu mai au nici o siguranţă că mieii şi oile lor vor mai pleca spre această destinaţie, pe un preţ bun. Mai mult, se tem de ce e mai rău, că banii obţinuţi din vânzarea mieilor nu vor acoperi cheltuielile mari de peste iarnă, cât despre profit nici nu va putea fi vorba. Sărbătorile mult aşteptate bat la uşă şi preţul  scade, de la 12.5 lei/kg în viu- cum era preconizat, la 11,5, 11lei ..., ca să ajungă în acest moment la 9 lei/kg de carne de miel în viu. Oierii se gândesc deja să renunţe la această îndeletnicire, care nu le mai asigură nici măcar întreţinerea familiei.

Stelu Crancu din satul Ciolăneşti este cioban din tată-n fiu. Meserie a învăţat de la tatăl său care şi-a ţinut casa şi copiii cu cele 300 de oi, pe care le-a avut. Dintre toţi fraţii, Stelu a preluat tradiţia şi are acum în fermă aproape 500 de oi şi 400 de miei. De la creşterea şi înmulţirea oilor tradiţional, practicată de tatăl său, a trecut la oi de rasă - Ţigaia carabaşă - de carne şi lapte şi la monta controlată, cu berbeci autorizaţi, ca să poată vinde cârlanele şi berbecuţii de prăsilă.

Până acum a fost cum a fost, dar, după 20 de ani de ciobănit, anul acesta, a fost la un pas să renunţe la tot şi să se apuce de altceva. Pentru că nu a primit subvenţia pe 2018 nici acum, pentru animalele pe care le are şi pământul pe care-l munceşte, a fost nevoit să se împrumute, să cumpere mâncare pe datorie reuşind, cu mari sacrificii, să aducă miei la 30-35 kg  în viu, numai buni de sacrificat de Paşti. Ca să-şi scoată cheltuiala de peste an, preţul minim la vânzare, n-ar trebui să fie mai mic de 12 lei /kg.

„Dacă nu vom obţine acest preţ înseamnă că vom merge pe pierdere. Nu s-ar recupera banii nici măcar pe hrana oilor. Problema este că e rău cu vânzarea. S-au închis târgurile de miei, din contractele care au fost promise către ţările arabe, nu se aude nimic pentru export”, spune oierul nostru.

De câţiva ani domnul Stelu Crancu vinde mieluţe şi berbecuţi pentru reproducţie. Are rasă foarte bună, oile lui dau 2-2,5 l lapte pe zi, iar mieluţele au viteza de creştere  de 300-400 gr./zi, dar nici această afacere nu mai este rentabilă.

„Nevenind subvenţia la timp -  subvenţia este atât de mică încât nici n-o mai găsesc ca să ne-o dea - nu încurajează pe nimeni să mai practice această meserie.”

În concluzie, oieritul nu mai este o afacere, nu mai e nici măcar un mijloc de câştig pentru familie.

„Nu poţi să-ţi mai ţii familia, deoarece eşti lovit din toate părţile”, mai apune domnul Stelu Crancu, din satul Ciolăneşti, comuna Fitioneşti.

Nici comenzile de miei înainte de Paşti nu mai sunt ce-au fost acum 2-3 ani când, la această dată, avea cite 250-300 de miei arvuniţi, deja, acum are doar 50 de comenzi pe internet. Este foarte îngrijorat şi dezorientat pentru că nimeni nu spune dacă se mai face export. sau nu.

Nici Asociaţia Crescătorilor de Ovine si Caprine - Vrancea nu are veşti mai bune. De două săptămâni vânzarea mieilor a stagnat.

„S-a întâmplat ceva cu lumea arabă şi au stagnat. N-au mai cerut de 2 săptămâni, se vând mai greu. Preţul a început de la 12 lei, actualmente e 10 lei şi 9 lei”.

- E convenabil? întreb.

„Din punctul nostru de vedere nu este convenabil pentru că cheltuielile  depăşesc veniturile”, spune Ion Avram - preşedintele Asotiaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine - Vrancea

Specialiştii preconizează că nefiind cerere, preţul pe kg de carne de miel va scădea până la 8-8.5lei/kg în viu şi 17-20 lei/kg miel sacrificat. Nu este exclus ca mulţi dintre oierii vrânceni să rămână cu marfa în bătătură, fapt fără precedent până acum.  ( Janine VADISLAV )

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.