Viața satului

Producătorii agricoli spun că nu au zilieri din cauza ajutoarelor sociale

Mihai Boicu
11 oct 2017 1841 vizualizări

Producătorii de legume și fructe din Vrancea și-au expus produsele marți în Piața Moldovei Focșani, cu ocazia sărbătorii primei ediții a Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești. Evenimentul a fost organizat de Direcția pentru Agricultură Vrancea, cu sprijinul Administrației Piețelor Focșani

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) solicită schimbarea legislației, deoarece fermierii români nu pot să își asigure forța de muncă necesară prin angajarea de zilieri. Potrivit LAPAR, oamenii refuză să lucreze ca zilieri, pentru a nu-și pierde ajutoarele sociale pe care le obțin în baza Legii 416/2001, a venitului minim garantat. LAPR solicită modificarea acestei legi, precum și a Legii 52/2011, privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional, pntru ca veniturile din munca de zilier să fi exceptate de la calcul veniturilor pentru stabilirea ajutoarelor sociale. "Este complet nefiresc ca aceia care pot munci să trăiască din ajutoare sociale și la fel de nefiresc este ca statul, odată ce le acordă ajutoare sociale și acestora, să nu le permită să muncească prin suspendarea, încetarea și rambursarea ajutoarelor", arată LAPAR într-un comunicat de presă. Reprezentanții Ligii mai cer și simplificarea modalității de înregistrare în registrul de evidență a zilierilor, pentru ca să nu se mai facă zilnic, ci doar atunci când s-au prezentat prima dată la muncă, când li se face instructajul privind securitatea și sănătatea în muncă. Muncitorii zilieri trebuie înregistrați în registrul de evidență zilnică a zilierilor, care se comunică Inspectoratelor Teritoriale de Muncă până cel târziu la data de 5 a lunii următoare pentru luna precedentă. Impozitul de 16% reținut fiecărui muncitor zilier se virează lunar la bugetul de stat, iar prin Declarația 205 se transmit Finanțelor pentru fiecare persoane împarte, precum și impozitul și reținut și virat. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.