Viața satului

Problemele agriculturii văzute și comentate din Vrancea reală | Importurile afectează cultura de tomate autohtonă

Maria Cabăț
19 iun 2022 6248 vizualizări

Am ales azi să vorbesc depre un subiect destul de delicat. Sunt lucruri pe care mulți dintre dumneavoastră le cunoașteți, dar am încercat să strâng laolaltă o serie de informații despre  producția autohtonă de tomate și modul în care statul ajută fermierii.

Consultând siteul Ministerului Agriculturii se observă o scădere a suprafeței de cultivare a tomatelor în 2020 față de anul 2015. Mai exact de la 44.200 ha la 40.800 ha – adică o scădere cu aproape 8 procente.

Raportându-ne la aceeași perioadă, producția a scăzut și ea de la 701.800 tone la 689.400 tone, deci într-un ritm mai încet, scăderea fiind de doar 2 procente. Aceasta ne duce cu găndul la faptul că legumicultorii români și-au maximizat și îmbunătățit modul în care execută lucrările agricole.

Conform Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală,consumul de roșii pe cap de locuitor a crescut de la 12,6 kg / an la aproape 14 kg/an, o creștere aproximativă de 15 procente.

Cu toate acestea, România nu consumă mai mult de 300.000 mii tone de tomate anual. Necesar care este satisfăcut cu vârf și îndesat de producția noastră anuală de 700.000 de tone. Să admitem faptul că surplusul ia drumul exportului (care se situează undeva laincredibila valoare de 6.000 de tone anual!) și al fabricilor de conserve. În aceste condiții, tone întregi de roșii nu mai au piață de comercializare, culturile se alterează, iar fermierii sunt nevoiți să le folosească ca hrană pentru animale sau pur și simplu să arunce la gunoi munca de peste an.

Colac peste pupăză, ne trezim că statul român importă 300.000 de tone de roșii anual, exact necesarul nostru. Ba mai mult pe piață ies zvonuri (infirmate și de ministrul Agriculturii dar și de cei de la G4Media) cum că nivelul de pesticide ar fi cel mai mare în roșiile de producție românească. Se pare că roșiile din Turcia și din spațiul Non UE sunt campioane la acest capitol.

Eu una afirm că diferă gustul roșiei românești față de cel al roșiei din import și nu încerc să fac nici o discriminare, e clar că ambele au aceleași valori nutritive și compoziție (95 %  apă, restul de 5% fructoză, glucoză, acid citric, fosfor, potasiu, proteine, celuloză ), doar că noi, românii, am fost obișnuiți cu un gust pronunțat și o aromă intensă. Aici intervin și soiurile și productivitatea și rentabilitatea lor.

Statul a încercat prin programul „Tomata” să ajute fermierii români, cu un sprijin financiar în valoare de 4000 de euro/ beneficiar, împărțit în două cicluri - 3000 euro/cultură în Ciclul I/1000 mp și 1000 euro/cultură în Ciclul II/1000 mp. O idee foarte bună. Dar trebuie susținută și cu politici de scădere a importurilor și stabilizare a prețurilor produselor autohtone. Altfel ce facem cu întreaga cultură? Unde o comercializăm, sau o comercializăm la adevărata ei valoare? Aceste subvenții sunt plătite tot din buzunarul nostru, doar că sunt o altă Mărie cu altă pălărie. De ce statul nu investește (indirect, prin acordarea legumicultorilor de ajutoare financiare sau alte facilități) în depozite frigorifice pentru păstrarea intactă a roșiilor românești o perioadă îndelungată și evitarea astfel a importurilor masive din extrasezon?

Cred că direcția spre care care merge această ramură a agriculturii ne va afecta iremediabil în câțiva ani. Lupta aceasta surdă între importuri și producția românească va forța fermierul român să folosească tot felul de tratamente neadecvate pentru eficientizare și profit ridicat al culturii, decizie care va avea urmări grave asupra modului în care ne hrănim și a sănătății noastre.

Maria Cabăț – Agronom

Inginerul agronom Maria Cabăț este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.