Viața satului

Primiți cu colindul?

Janine VADISLAV
25 dec 2017 3596 vizualizări

Unul dintre cele mai frumoase şi mult aşteptate obiceiuri de peste an este colindatul din ajunul Crăciunului. Cetele de copii se pregătesc cu mult timp înainte, în mare taină, să nu se afle ceilalţi ce  colinde vor cânta. Vătaful, ales dintre cei mai destoinici colindători din cârd, este şi cel care va hotărî când pornesc cu colindatul. De obicei, cetele pleacă de dimineaţă şi colindă tot satul până la înserat. Gospodarii colindaţi îi răsplătesc cu colăcei, nuci, mere şi uneori cu bani. Colindele, spun bătrânii, sunt cântecele de leagăn aduse Pruncului Iisus. Cântate an de an de aproape douăzeci de veacuri, colindele vestesc Naşterea pruncului Sfânt.

 

Tradiţia este păstrată cu sfinţenie şi în satul Butucoasa, aflat aproape de izvoarele râului Milcov. Departe de lume, aproape rupţi de noul mers al  vieţii, localnicii - majoritatea bătrâni - îşi duc traiul aşa cum au învăţat de la bunicii şi părinţii lor. Nu aşteaptă vremuri mai bune, nici mai rele. Viaţa lor merge după legile moştenite din bătrâni. Trăiesc sărbătorile cu pioşenie, cu blândeţe şi mulţumirea că au mai trăit o zi în care s-au bucurat de traiul lăsat de Dumnezeu. Aşa au trăit  şi moşii lor, în liniştea dintre munţi, trecând de la unul la altul, să vadă ce mai face vecinul, cu ce se pot ajuta. Vin la biserică, se închină, merg la animale să le hrănească şi ziua a trecut. Printre cele  300 de suflete sunt şi vreo 30-40 de copii, mai mari, mai mici. Un grup  de copii a pregătit  câteva colinde  alături de părintele Ghenadie. Înduioşătoare cântece, splendide cuvinte care vestesc Naşterea pruncului Sfânt, cântate de aceşti copii care, prin demersul lor, s-au alăturat  colindătorilor care-l slăvesc pe Iisus Hristos în aceste zile. Colindele lor sunt ascultate de sfinţii de pe pereţi bisericii, de pădurile care urcă până-n vârful muntelui, de apa care tot curge la vale... Au cântat şi au primit daruri, s-au bucurat şi au plecat acasă repede, repede, înfăşuraţi în aburul plin de fulgi de nea al înserării. Au cântat şi pentru Dumneavoastră, chiar dacă nu v-au putut vedea.

„Sunt bucuros că  încă se mai păstrează tradiţia la noi şi dorinţa este şi mai mare  fiind transmisă din generaţie în generaţie, aşa cum noi am primit-o de la străbunii noştri. Trebuie s-o transmitem mai departe având în vedere că  este rânduiala creştină de 2000 de ani. Hristos născut în peştera din Betleem dă într-adevăr bucuria.liniştea, pacea, mulţumirea sufletească şi ne pregăteşte pentru eternitate. Conform tradiţiei în prima zi, de Ajunul Crăciunului merg fetele cu colindul iar în cele trei zile de Crăciun merg băieţii cu Steaua...”

- Ce le uraţi vrâncenilor?

„Urez vrâncenilor, tuturor creştinilor ortodocși, la toată lumea creştină, multă sănătate, sărbători fericite, multe bucurii şi tot binele din lume. La mulţi ani!”, a spus  Protosinghel Ghenadie Ponea, Exarhul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, fiu al satului Butucoasa, comuna Andreiaşu de Jos.

Pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de cultul fertilităţii şi de atragerea binelui asupra gospodăriilor. Din bătrâni se spune că în casa necolindata va urma un an de ghinion și de supărare. (Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.