Viața satului

Peste 4000 de modificări ale cererilor pentru subvenții depuse la APIA

Mihai Boicu
27 iul 2017 2086 vizualizări

APIA Vrancea a prezentat situația activităților din acest an la ședința Colegiului Prefectural de joi u în acest an, fermierii au făcut 22.585 cereri pentru subvenții, după care s-au efectuat peste 4000 de modificări

Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultura (APIA) a autorizat la plată, până la data de 30 iunie, 99,78% din totalul fermierilor, pe toate schemele solicitate. ”În semestrul 1 al anului 2017, în cadrul Serviciului Autorizare Plăți și al centrelor locale, s-au finalizat plățile din fondul FEGA aferente campaniei 2016 în condițiile în care majoritatea acestor plăți fuseseră efectuate în anul 2016. De asemenea, s-au efectuat plățile pe schemele finanțate din fondul FEADR și cele finanțate din bugetul național (ajutoare naționale tranzitorii)”, se arată în materialul prezentat la ședința de joi a Colegiului Prefectural. Astfel, s-au efectuat plăți către 15431 fermieri care au beneficiat de plăți aferente ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal finanțate din bugetul național, 1485 fermieri care au beneficiat de plăți aferente ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul zootehnic finanțate din bugetul național, 4936 de fermieri care au beneficiat de plăți aferente schemelor finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală). Au fost finalizat plățile către 165 de fermieri care au beneficiat de plăți aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal finanțate din FEGA, un număr de 68 de fermieri care au beneficiat de plăți aferente schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic finanțate, de asemenea, din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă). În acest an, la APIA Vrancea s-au depus 22.585 cereri unice pentru subvențiile unice pe suprafață și pe zootehnie. După perioada legală de depunere a cererilor, fermierii au avut posibilitatea să își corecteze cererile inițiale prin depunerea de modificări ale acestora în două etape. ”Au fost depuse, astfel, un număr de 4123 de modificări menite să ducă la îmbunătățirea calității declarațiilor astfel încât se obțină un coeficient de neconformitate cât mai mic, ceea ce ar atrage micșorarea eșantioanelor de control”, se mai arată în situația prezentată de APIA. În momentul de față, Agenția este în plină campanie de controale pe teren pentru un număr de 360 de fermieri, cu aproximativ 6000 de parcele.

 

87% din debite au fost recuperate

 

APIA nu doar dă bani fermierilor, ci îi și ia înapoi atunci când sunt probleme. În anul 2017, s-au plătit până în prezent prin APIA Vrancea subvenții pentru sprijinirea producătorilor agricoli în valoare totală de 4,2 milioane lei. La data de 30 iunie, cuantumul și structura debitelor identificate și gestionate de APIA erau: număr dosare debite – 9567, valoare totală debinte – 17,3 milioane lei, valoare debite recuperate – 15,1 milioane lei, valoare debite rămasă de recuperat – 2,2 milioane lei, ”În aceste condiții, cuantumul rămas de recuperat este de 2.229.764,23 lei, ceea ce conduce la un procent de recuperare de 87%, procent situat peste nivelul mediei pe țară. Conform prevederilor procedurale în vigoare, din totalul debitelor nerecuperate, pentru un număr de 620 dosare debit (valoare 1.999.025,09 lei) s-a inițiat procedura de recuperare prin executare silită, acestea fiind tranmisă la ANAF Vrancea”, se arată în situația prezentată de APIA Vrancea la ședința de Colegiu Prefectural. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.