Viața satului

Noile stații antigrindină nu trag cu rachete pentru că sunt în faza de testare

Mihai Boicu
24 iul 2017 3591 vizualizări
Foto Suprafața protejată de grindină a rămas cea de anul trecut
Foto Suprafața protejată de grindină a rămas cea de anul trecut

Autoritățile spun că punctele de lansare de la Urchești, Vîrteșcoiu și Vînători sunt în faza de testare și că nu există obligația protejării culturilor u în acest timp, viile din zona Dumbrăveni și la Urechești au fost afectate de grindină u ministrul Agriculturii a anunțat în aprilie că suprafața protejată a crescut în acest an, dar a ”uitat” să menționeze de vreo testare  

Cele trei puncte de lansare a rachetelor antigrindină anunțate ca funcționale în primăvara acestui an sunt în stadiul de efectuate a testelor și verificărilor, au anunțat reprezentanții Autorității pentru Administrarea Sistemului Națională Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor într-un răspuns pentru Ziarul de Vrancea. În luna aprilie, ministrul Agriculturii, Petre Daea și Liviu Dragnea au venit la Focșani pentru inaugurarea ”sezonului de combatere a grindinei”, ocazie cu care au anunțat că suprafața protejată a crescut prin punerea în funcțiune celor trei puncte. Motivul neoficial vehiculat a fost acela că nu au fost obținute autorizațiile necesare de la aviație, însă autoritățile spun că acordul a fost dat încă din luna februarie, iar punctele se află în faza de testare și nu există obligația de a proteja culturile. ”Punctele de lansare de la Urechești, Beciu Vest (Vîrteșcoiu – n.r.) și Rădulești (Vînători – n.r.) din cadrul Unității de combare a căderilor de grindină Moldova 2 Vrancea, se află în etapa I preliminară de omologare, etapă care presupune efectuarea de teste și verificări, conform Programului de omologare avizat de secretari de stat din cadrul Minsterului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, precum și de Proiectantul general al Sistemului. În această etapă lansările de rachete antigrindină se pot efectua numai după parcurgerea activităților prevăzute în Programul de Omologare, și nu există obligativitatea combaterea fenomenului de grindină, ci doar posibilitatea testării prin lansarea rachetelor antigrindină în situații reale”, se arată în răspunsul Autorității pentru Administrarea Sistemului Națională Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Toate cele trei puncte sunt pregătite pentru lansare, au personal angajat, dar sunt încă în faza de omologare, invocată pentru a justifica lipsa de protecție a agriculturilor din zonele vizate. ”Având în vedere stadiul omologării, respectiv etapa de omologare în care se află cele trei puncte de lansare, nu se poate asigura protecția culturilor, decât după parcurgerea tuturor activităților prevăzute în Programul de omologare”, se mai precizează în răspunsul oferit Ziarului de Vrancea. Viile din zona comunelor Dumbrăveni și Gugești au fost afectate de grindină deși ar fi putut fi protejate de punctul de lansare de la Urechești. Din răspunsul oficialitățor, de această situație nu se face nimeni vinovat, ci doar ”etapa de omologare”, care nu se știe cât durează și de ce a împiedicat tragerea de rachete, pentru că testele tocmai asta ar fi trebui să presupună. Din păcate pentru agriculturii afectați, trebuie să treacă peste încă cu pierderi, în timp ce autoritățile se acoperă cu justificări pentru a acoperi ritmul foarte lent în care lucrează. (Mihai BOICU)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ce face altcineva, atunci chiar ai o problemă.”

— Richard Bach


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.