Viața satului

Matilda Pascal Cojocăriţa şi Steliana Sima cântă la Zilele Comunei Moviliţa

Dana Lepădatu
24 mai 2017 4823 vizualizări

Joi, 25 mai, locuitorii comunei Moviliţa sărbătoresc Ziua comunei. Sărbătoarea, ajunsă deja la a zecea ediţie, este una cu o însemnătate deosebită pentru localnici, întrucât în această sfântă zi de ”Înălţare” are loc  comemorarea eroilor comunei.

Manifestările de ziua comunei vor fi în centrul comunei vor debuta, la prima oră, cu un cross pentru copii, urmat de un amplu program artistic susţinut de către cei mai talentaţi elevi ai şcolilor din Moviliţa, cărora li se vor alătura Antonia Munteanu din Adjud şi Ana-Maria Gonciar împreună cu Bogdan Oprea din Panciu. Imediat după orele prânzului, pe platoul din faţa monumentului eroilor, se va desfăsura o slujbă religioasă de parastas pentru eroii comunei Moviliţa, după care programul cultural –artistic continuă cu evoluţia pe scenă a Grupului vocal ”Accord” din Focşani, apoi Maria Crăciun din Galaţi şi grupurile folclorice (cu un program comun) “Roşcăneanca” din Raionul Străseni - Republica Moldova şi “Rapsozii Moviliţei”. Bineînţeles că nu va lipsi de la aceste festivităţi nici Ansamblul folcloric “Ţara Vrancei” din Focşani. Spectacolul preponderent folcloric va fi încheiat de recitalurile unor invitaţi speciali: Steliana Sima şi Matilda Pascal Cojocăriţa. Ca în fiecare an, sărbătoarea zilei comunei va fi marcată cu un amplu foc de artificii, după care, programul se continuă până dimineaţa, cu dans si voie bună pe muzica interpretată de un alt invitat special: Lazarin Ruslan.

Un monument închinat celor 250 de eroi ai comunei

 

Nu toată lumea ştie că Moviliţa a fost teatru de război în Primul Război Mondial, pe valea Zăbrăuţiului trecând linia frontului în 1917. Cartierul general al armatei era stabilit în Moviliţa, locuitorii fiind evacuaţi în localităţile Orbeni şi Sascut, iar trupele nemţeşti erau la numai caţiva paşi, în zona Panciului. De aceea, autorităţile au considerat că este o datorie morală să cinstească memoria celor care s-au jertfit pentru patrie, iar rezultatul a fost un Monument al Eroilor, pe laturile căruia sunt

inscripţionate numele eroilor, în total 250 de tineri din Războiul de Independenţă şi din cele două conflagraţii mondiale. Nu există familie din comună care să nu aibă un înaintaş care să fi murit în aceste războaie. Identificarea celor 250 de nume care figurează pe zidurile monumentului nu a fost tocmai uşoară. “Activitatea de căutare a eroilor din registrele de stare civilă din Primul Război Mondial a fost o operaţiune mai uşor de realizat datorită faptului că registrele sunt într-o stare perfectă şi au un conţinut foarte bine pus la punct. În cazul acestor eroi era trecută şi ora în care au căzut pe campul de luptă, martorii, medicii care i-au asistat. Cu cat ne apropiem de Al Doilea Război Mondial, în registrele din 1939-1945, eroii nu mai apar menţionaţi în registrele de stare civilă. Am fost nevoiţi să apelăm la înscrierile de la biserică, din pomelnice, ca să-i putem identifica toţi eroii celui De-al Doilea Război Mondial”, ne-a spus primarul Moviliţei, Corneliu Cristian. Motivul este unul foarte simplu: ei au luptat pe frontul de răsărit, iar orientarea politică din acea perioadă i-a scos nejustificat din registre, considerand că este o vină să lupţi acolo unde ai fost trimis de către ţară. Monumentul este construit pe amprenta unei biserici şi are profunde valenţe spirituale, remarcându-se printr-un bazorelief din bronz care simbolizează ”Înălţarea Domnului”, căci de “Înălţare” se sărbătoreşte Ziua Eroilor. Inaugurat anul trecut, stă astăzi mărturie a jertfei eroilor comunei Moviliţa şi face legătura între trecut şi prezent, îndemnând în acelaşi timp la o înălţare spirituală a întregii comunităţi. (Dana LEPĂDATU)

 

 

Citiți și :VIDEO!!!Realizările Primăriei Moviliţa la final de mandat;

VIDEO!!! Primării de top din Vrancea Gospodarul din Moviliţa: „Una din condiţiile obligatorii ca să fii primar este să îţi iubeşti oamenii”​

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.