Viața satului

La Dumitrești are loc simpozionul ”Eroii Bătăliei Crăciunului”

Mihai Boicu
11 dec 2017 1884 vizualizări

Acesta este ultimul din acest dedicat Centenarului Primului Război Mondial pentru a comemora jertfa eroilor căzuți în luptele de pe Valea Râmnicului

Liceul Teoretic ”Grigore Gheba” din Dumitrești va fi gazda marți, de la ora 15.00, simpozionul ”Eroii Bătăliei Crăciunului (22-27 decembrie 1916), precum și vernisajul unei expoziții cu fotografii de epoca de pe Valea Râmnicului. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Vrancea, Instituţia Prefectului Judeţului Vrancea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Judeţean Vrancea şi Muzeul Vrancei.   Evenimentul are loc în contextul aniversării Centenarului, cu scopul de a comemora jertfa eroilor căzuţi în Primul Război Mondial în ”Bătălia Crăciunului” (22-27 decembrie 1916), în lupte care au avut loc pe Valea Râmnicului.  La simpozionul de marți vor conferenţia prof. univ. dr. comandor (r) Jipa Rotaru - membru al Academiei Oamenilor de Știinţă din România, dr. comandor (r) Tănase Jănel, istoricul Ionuţ Iliescu - şef Secţie Muzeul Vrancei. De asemenea, specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vrancea vor susţine o prelegere despre Memoria Primului Război. Participanţii vor putea întâlni mai mulţi săteni din localitatea Dumitreşti ai căror înaintaşi au luptat în campania din 1916 de pe Valea Râmnicului. La eveniment vor fi prezenţi profesori şi elevi de la Liceul Teoretic Dumitreşti și de la școlile gimnaziale din Bordeşti, Chiojdeni, Jitia şi Vintileasca, unităţi de învăţământ partenere. De asemenea, vor participa militari din cadrul Garnizoanei Focşani şi Râmnicu-Sărat. ” În preambulul simpozionului vor avea loc evenimente de comemorare a eroilor căzuţi pe frontul de pe Valea Râmnicului, în localităţile Vintileasca, Jitia, Chiojdeni, Bordeşti și Dumitreşti.  Luptele de pe Valea Râmnicului, din iarna anului 1916, au fost extrem de  sângeroase: 12 batalioane germane împotriva a 7 batalioane române. Scopul luptelor a fost întârzierea înaintării trupelor germane şi austro-ungare care voiau să încercuiască trupele române aflate în retragere spre Moldova”, a anunțat Consiliul Județean Vrancea într-un comunicat de presă. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.