Viața satului

În 2017 s-au absorbit fonduri pentru investiții rurale cât în 2015 și 2016 la un loc

Mihai Boicu
13 dec 2017 2091 vizualizări
 Liviu Burghelea le-a cerut beneficiarilor să țină permanent legătura cu AFIR
Liviu Burghelea le-a cerut beneficiarilor să țină permanent legătura cu AFIR

Gradul de absorbție a fosAgenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a avut în Vrancea în acest an un grad de absorbție mai mare decât în precedenții  doi ani.t de aproape 24% în acest, când s-au făcut plăți de 11,4 milioane euro

La nivelul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) s-a accesat în 2017 un procent de 23,98% din fonduri, în timp ce în anii 2015 și 2016 gradul a fost de 20,88%. De la intrarea în vigoare a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020 au fost depuse 1007 proiecte, în perioada 2015 – 2017. Valoarea contractelor încheiate se ridică la 46,45 milioane euro. În anii 2015 și 2016 s-au făcut plăți către beneficiari în valoare de 9,7 milioane euro, în timp ce în 2017 suma a fost mai mare, de 11,4 milioane euro. Cei mai mulți bani au fost contractați la submăsura 7.2 – Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică – 10,8 milioane euro, submăsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri – 9,1 milioane euro, submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole – 6,83 milioane euro, submăsura 4.3 Infrastructura agricolă și forestieră – 3,35 milioane euro. ”În anul 2017 a fost un grad de absorbție de 23,98% la nivelul OJFIR Vrancea, mai mare decât în ultimii doi ani cumulat. Acest lucru s-a datorat simplificării procedurilor de lucru, pragului minim de calitate a proiectelor, promovării mai bune a programului și, nu în ultimul rând, datorită eforturilor personalului Agenției. 2017 a fost un an de răscruce pentru că este la jumătatea PNDR”, a arătat Liviu Burghelea, consilier în cadrul OJFIR Vrancea. Acesta a menționat că AFIR este un partener pentru beneficiarii proiectulelor și i-a sfătuit pe aceștia să se consulte cu personalul Agenției de cel puțin două ori pe an, pentru a nu face greșeli care pot duce la pierderea finanțărilor. Un moment important în care este bine să fie cerută opinia AFIR este înainte de depunerea declarațiilor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.