Viața satului

Foto | Viticultorul vrâncean cu un ochi râde, cu unul plânge în această toamnă 

Janine VADISLAV
10 oct 2022 9154 vizualizări

2022 n-a fost un an bun pentru viticultorii vrânceni. Temperaturile scăzute din lunile de primăvară, urmate de o secetă fără precedent au afectat cele  25 000 ha de vie, soiuri foarte productive, de vin şi de struguri de masă, multe dintre ele plantaţii tinere. Vrâncenii se aşteptau să dea lovitura. Numai că, la final, când au tras linia şi au socotit, au constatat că producţia la hectar este la jumătate faţă de anul trecut. Struguri mai puţini, dar cantitatea de zahăr în boabă mai mare semn că vinul va fi mai bun, faţa de anii trecuţi. Dar, rezultatul  este mult sub aşteptări,  le-a rămas prea puţin ca să poată acoperi cheltuielile de peste an făcute cu tăiatul legatul, îngrăşămintele şi tratamentele periodice, la care se adaugă mâna de lucru, care anul acesta a explodat, ajungând la 150-200 lei/zi. Din cauza recoltei mici, viticultorii spun ca românii nu vor avea struguri de masă de-ai noştri pe masa de Crăciun, iar litrul de vin va costa cu 2-3 şi chiar 4 lei mai mult.

Anişoara D., din comuna Vîrteşcoiu, lucrează cu familia ei 40 ha de vie cu struguri de vin. Lucrările, făcute toate la timp şi care au necesitat o cheltuiala mai mare  cu 60%  faţă de anul trecut, anunţau o recoltă record. Seceta însă şi-a spus cuvântul. Nici la cules nu au avut cu cine culege. Tinerii sunt plecaţi la muncă, în străinătate, iar cei rămaşi nu vin la treabă. Aşa că, familia Anişoarei D. a muncit cot la cot cu câţiva zilieri veniţi din judeţul vecin. 

Strugurii sunt mai mici decât anul trecut. Butucul are mulţi ciorchini, însă strugurii nu sunt mari şi nici foarte zemoşi. Din acest motiv e nevoie de mai mult efort pentru umplerea unei găleţi”, spune Anişoara D.

Dar nemulţumirea cea mare vine din partea procesatorilor din zonă care plătesc ca şi anul trecut, ca acum doi ani, 1,2 -1,3 lei/kg.

Cheltuiala este foarte mare, în jur de 100.000 mil. lei/ha”.

- Vă scoateţi banii? întreb

Să spunem că ne scoatem banii, dar şi cu subvenţia de la UE, aprox. 160 euro/ha, mică în comparaţie cu subvenţia primită de statele UE (Spania, Franţa ), de aprox 400 euro/ha.”  

Tânărul viticultor Loredan Botezatu, din comuna  Dumbrăveni, lucrează 3 ha de vie cu struguri de masă. Se aştepta să aibă recolta record, dar n-a fost să fie... 

Din cauza lipsei  de apă avem  cantităţi mici pe hectar, undeva la 2,5--3 t, o producţie foarte mică,” spune Loredan.

Lucrările l-au costat 8000-9000 lei /ha.

Anul ăsta nu ne scoatem cheltuielile. Sunt viticultori  care nu au nici ce culege, pur şi simplu!”.

- Mai mâncăm struguri la Crăciun, la Anul Nou, cum e tradiţia? întreb 

Anul acesta nu cred...  Vom mânca, poate, struguri din import, mai mult ca sigur”, spune Loredan Botezatu, din comuna Dumbrăveni.

În viile din comuna Popeşti se culege  soiul ”chasselas”(n.r.ceaslaua) într-o zi-două, e gata.

- Merge treaba? întreb un culegător

Merge!” 

- E o zi buna de cules?

 „Este. Nu ne mai plouă Dumnezeu. A rămas măruntă. Nu mai e cantitate, se depăşesc cheltuielile.” 

- Da gustul, cum e? întreb

Bunişor, e pălită, n-a fost apă. A rămas mic la boabă”, mai spune bărbatul trecut de 50 de ani, care a văzut multe la viaţa lui.

- Cum sunt strugurii? întreb o culegătoare. 

Sunt buni că n-a plouat, în rest sunt păliţi, trebuie s-alegem să-i facem frumoşi.

Domnul Ionel Palcău, din Popeşti, are 5 ha de ”chasselas”(n.r.ceasla).

- Câştigaţi sau pierdeţi? întreb

„Anul ăsta doamnă, sincer, e cam pe zero”. 

- Credeţi că la Sărbătorile de Iarnă vom avea un vin mai scump pe masa?

 „Cu 2 lei, cel  puţin, cu 2 lei mai scump o să fie”

Primarul localităţii, domnul Nicolae Ciocănel, care a luat deja pulsul viticultorilor, este de aceeaşi părere.

Normal că trebuie să avem un vin mai scump, cel puţin cu 3 lei/l.” 

- Adică? 

Substanţele s-au scumpit, îngrăşămintele s-au scumpit, ziua de muncă s-a scumpit. Dacă facem socoteală la ceea ce înseamnă un butuc, numai tăiatul, legatul şi culesul se duce la 1,10 - 1,20 lei. Atunci noi, cu cât trebuie să vindem strugurii când ei procesează  la ora actuală cu 1,1- 1,5 lei pe kilogram?se întreabă retoric domnul Nicolae Ciocănel, primarul localităţii Popeşti.

În Vrancea este o problemă, viticultorii cu suprafeţe de câteva hectare doar,  nu vor mai avea cu ce începe lucrările din Primăvară, riscând să rămână viile pârloagă, iar judeţul are 25.000ha de vie pe rod. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.