Viața satului

Foto | Vești bune pentru legumicultorii vrânceni

Janine VADISLAV
16 apr 2025 2240 vizualizări

Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru perioada 2025-2027 pentru programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate. Actul normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, cum ar fi: tomate, ardei gras, lung, gogoşar, ardei iute, castraveţi, vinete, varză, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Cuantumul ajutorului de minimis este de 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafaţă cumulată de minimum 1.000 mp, cu respectarea cerinţelor privind tipul de cultură şi suprafeţele aferente acestora.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute sunt în sumă de 342.400.000 lei pentru anul 2025, iar pentru anii 2026 şi 2027, sumele necesare vor fi stabilite în funcţie de fondurile bugetare alocate de MADR. Dacă se depăşesc fondurile aprobate anual, suma cuvenită fiecărui beneficiar se reduce proporţional în vederea încadrării în bugetul alocat pentru fiecare an de aplicare a schemei.

Pentru anul 2025  cererile se depun până la 30 mai , iar pentru anii 2026 şI 2027, în perioada 2 februarie / 15 aprilie.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi întreprinderile unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate.

Verificările se fac de către echipe mixte DAJ şi APIA şi vizează deplasarea în teren pentru verificarea existenţei suprafeţelor declarate şi înfiinţate, stabilirea suprafeţelor cultivate cu fiecare cultură în fiecare spaţiu protejat, după data depunerii cererii şi până cel târziu la data de 30 septembrie a fiecărui an.

Recoltarea şi valorificarea producţiei se realizează anual după data efectuării verificărilor în teren şi până cel târziu la data de 15 octombrie a anului în care se solicită sprijinul. Depunerea documentelor justificative şi a registrului de tratamente se efectuează până la data de 24 octombrie inclusiv, a anului în care solicită sprijinul.

 Veştile sunt bune pentru legumicultorii vrânceni care vor primi acest ajutor de minimis, de 1500 euro, pentru 1000 mp pătraţi, în spaţii protejate, sobă, sau seră. Proiectul de hotărâre al Guvernului, privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea  Programului de susţinere a producţiei de  legume cultivate în  spaţii protejate”, in perioada 2025 - 2027 nu este însă doar pentru tomate. 

Veştile sunt bune pentru legumicultori, dar mai ales pentru consumatorii care vor putea găsi pe piaţă roşii  încă din luna mai, produse în spaţiu protejat. Ca şi în 2024, în Vrancea vedetele vor fi roşiile  „Inimă de Bou”şi  „Lacrima Fecioarei”, cărora li se alătură şi alte soiuri de roşii româneşti, sau nu, dar cu un gust deosebit de bun. 

Programul se referă  la susţinerea culturii de tomate, dar  şi a altor culturi, ardei gras, lung, gogoşar, ardei iute, castraveţi, vinete, varză, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde. Valoarea cuantumului este tot de 1500 euro pe 1000mp de legume in spaţii protejate, cu specificarea faptului că legumicultorii pot să se inscrie în program cu o suprafaţă mai mare de 1000mp., însă obligativitatea suprafeţei care să fie cultivată cu tomate, să fie de 1000mp. Valorificarea de legume se poate face până a a doua jumătate a lunii octombrie”, a declarat ing. Maria Bunghez - dir. Direcţiei Agricole Județene(DAJ) Vrancea.

Legumicultorii au trecut imediat la treabă. În comuna Gologanu  Relu Bivolaru, un legumicultor de top, are 2  proiecte, împreună cu mama sa. Răsadul a fost deja plantat, roşiile sunt înflorite şi cu roşioare cât buricul degetului. Toate acestea însă vin cu un anume preţ, cheltuieli mult  mai mari.

Până în acest moment, sămânţa, păhărelele, turba, pregătirea solului în solar, se ridică la aproape 300  lei. Încălzirea însă, costă mult mai mult, nopţile fiind foarte reci, chiar şi sub zero grade, în această perioadă. Legumicultorul spune că a ars până acum aproape 3 maşini de lemne în cele 4 solare.  

- Când le-aţi semănat? întreb

- „În ianuarie.” 

- Cum se prezintă la ora asta? 

-„ Se prezintă destul bine. Aşteaptă căldura, soare, să zicem aşa, mai mult”.

- Aveţi încredere în soiurile acestea? 

- „Sigur, nu-i prima oară când le cultiv”, spune Relu Bivolaru, din Gologanu.

Gata de scos în câmp sunt şi castraveţii. 

- Ce soi de castraveţi aveţi? întreb 

- „Capricorn.  Sunt productivi, să zic aşa, sunt şi destul de timpurii”

Deşi nu le era clar dacă vor rămâne doar cu 1500 euro, jumătate din cât era ajutorul de minimis anii trecuţi, în valoare de 3000 euro, legumicultorii au continuat să facă ceea ce ştiu ei mai bine, să lucretze în solar, zi lumină, pentru a scoate pe piaţă producţie  de nota zece. 

- De câţi ani faceţi legumicultură?

- „De peste 30 de ani!”, spune Relu Bivolaru, cu anume mândrie şi cu mulţumirea lucrului bine făcut..

 - Sunteţi pregătit şi pentru Paşti? întreb

 - „Suntem pregătiţi şi pentru Paşti cu tot felul de produse, mărar, ceapă verde, ridichi de lună, pătrunjel, usturoi verde, tot ce trebuie pentru masa de Paşti”.

Relu Bivolaru  este producator cu acte în regulă de ani buni.

- „Este muncă foarte multă. Când o facem cu dragoste pentru legumicultură, facem eforturi şi ducem treaba la capăt. Marfa frumoasă e mândria noastră

- Apreciază cumpărătorii?

- „Unii da, unii mai puţin!”

- Bunătăţile pentru Paşti? întreb

- „Pregătite! Aşteptăm clienţii, cumpărătorii”. 

- V-a  fost de folos „Tomata”?

- „Până acum a fost, chiar bine venit...”, spune Relu Bivolaru, din Gologanu, care trăieşte printre legumele şi zarzavaturile sale de la primele ore ale zilei, până seara târziu.

Pentru a primi banii, legumicultorii trebuie să îndeplinească câteva condiţii: să fie înregistraţi în evidenţele Registrului deschis la primăriile în a căror rază  administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, să deţină Registrul  de evidenţa a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, să obţină legume care nu depăşesc conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide. 

Acordarea ajutorului reglementat de prezenta hotărâre va contribui la sporirea interesului producătorilor agricoli în dezvoltarea exploataţiilor agricole şi satisfacerea dorinţei consumatorilor de a achiziţiona legume proaspete şi de calitate, dezvoltându-se astfel lanţul scurt de aprovizionare.(Janine VADISLAV)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.