Viața satului

Foto | Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare, în comuna vrânceană Spulber

Janine VADISLAV
18 aug 2023 11241 vizualizări

Una dintre cele mai mari sărbători creştine din an, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută şi sub denumirea populară, Sfânta Maria Mare, este prăznuită în fiecare an la 15 august. În popor, Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci, vestind apropierea toamnei. Tot pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

În această zi, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Copilele culeg flori pe care le duc la biserică, acestea având rolul de a le feri familiile de boli şi de necazuri. Gospodinele aduc  fructe, mere dulci şi prune pe care, după ce le binecuvântează părintele, le dau de pomană copiilor.

Culegem flori, le împletim, facem coroniţe şi de Sf. Maria Mare le ducem la biserică pentru spor şi sănătate şi belşug  în toate”, spune doamna Ionica Tofan

Dis de dimineaţă, fetele nemăritate culeg plante tămăduitoare. Din bătrâni se spune că plantele culese de ele în această zi au mai multă putere de vindecare. Tanti Margareta, care cunoaşte fiecare plantă în parte, le arată care sunt cele bune şi care sunt dăunătoare. Câmpul e mare, cât vezi cu ochii, au de unde culege.

Aici am găsit codiţa  şoricelului, iar acesta este chimenul”, spune doamna Margareta Cheşcă, din Spulber.

- La ce foloseşte codiţa şoricelului, la ce este bun? întreb. 

Este un antibiotic natural, folosit pentru bolile de stomac. Tot acum se mai culeg sunătoarea - foarte bună pentru bolile de ficat, de stomac, roiniţă pentru insomnii şi sovârful pentru înroşit ouăle de Paşti.” 

Bunica mi-a spus că plantele medicinale culese în ziua de Sf. Maria Mare de fetele nemăritate, cum sunt eu, au leac mai sigur, mai bun, decât cele culese în alte zile”, spune Andreea, care a adunat deja un buchet mare. 

Nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de anumite rânduieli care trebuiesc păstrate cu mare grijă. Începând cu  data de 15 august  schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de vecinii lor.

Eu am uitat”, spune Andrei, ”dar prietenul meu, Alexandru aici de faţă,  mi-a atras atenţia”. 

Ce faci măi, ai uitat ce zi e azi?” l-ar fi luat la rost Alexandru, râzând.

Chiar, 15 august... Mă miram de ce râd bunicii, de dimineaţă, când am plecat de acasă cu pălăria pe cap...” 

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume. Femeile merg la cimitir şi tămâiază mormintele.

La noi  este un obicei din moşi strămoşi, venim dimineaţa şi tămâiem mormintele celor dragi. Am tămâiat la tatăl meu şi la mormântul prietenului meu din şcoală, fostul primar Vasile Rusu”, spune doamna Margareta Cheşcă.

Din bătrâni se spune că importanţa acestei sărbători mari, Sf. Maria Mare,  vine din promisiunea pe care Prea- Sfânta Fecioară a făcut-o înaintea  Sfinţilor Apostoli.

Ni se spune că Fecioara Maria  s-a arătat într-un nor şi le-a spus Sfinţilor Apostoli: Bucuraţi-vă, căci eu sunt cu voi în toate zilele”, spune părintele Iulian Măciucă, de la Biserica cu hramul Sf. Neculai şi Sf. Ilie Tesviteanul, din Spulber.

Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării,  despre care se spune că este numai bună şi cu spor pentru semănăturile de toamnă.  (Janine VADISLAV )

Text republicat din ediția 15.08.2021 a Ziarului de Vrancea

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.