Viața satului

Foto | Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Ilie în Vrancea Străbună

Janine VADISLAV
21 iul 2022 3553 vizualizări

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi  marea sărbătoare a Sfântului Prooroc Ilie cunoscut ca ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi, de grindină, fulgere şi tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul. Tradiţia  spune că Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. Căindu-se pentru fapta sa, i-a cerut bunului Dumnezeu puterea de a lupta împotriva spiritelor rele. Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile şi i-a  dăruit un car tras de cai albi şi l-a făcut puternic şi biruitor în faţa spiritelor rele. Când tună şi fulgeră se ştie, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni, trăsnind în toate locurile unde diavolii s-ar putea ascunde. Pentru a se asigura că Ilie nu distruge lumea, Dumnezeu l-a lăsat ciung de mâna dreaptă, l-a asurzit sau i-a scos un ochi -  nu se ştie prea bine ce anume i-a făcut - dar şi aşa, Ilie continuă să alunge dracii şi să îi omoare cu lovituri de bici de foc pe care îl ţine în mâna stângă. 

În satele vrâncene ziua Sfântului Ilie este păstrată cu sfinţenie, de teamă că sfântul, pornit pe urmele diavolilor, să nu le trăsnească gospodăriile şi să nu le aprindă recoltele, mai ales că e vreme de treierat. 

Sărbătoarea Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul nu este pentru noi doar prilej să comemorăm un personaj biblic, care a trăit  aproape 3000 de ani înaintea noastra, ci este pentru noi un moment în care suntem îndemnaţi să urmăm faptele sale, printre care se disting lupta pentru credinţă şi adevăr, postul şi rugăciunea pe care le-a practicat. Nădăjduim că Dumnezeu  se va milostivi de noi şi va trimite ploaie pământului însetat, aşa cum şi pe timpul Sf. Ilie, după 3 ani şi 6 luni de secetă, la sfârşit, Dumnezeu a trimis ploaia mult aşteptată”, a spus părintele Iulian Măciucă, de la Biserica Sf. Nicolae şi Sf. Ilie, din Spulber de pe Vale.

Conform tradiţiei, în timpul furtunii, ferestrele şi uşile caselor se închid, pentru ca nici un spirit rău să nu poată intra înăuntru.  Aceste obiceiuri vechi de sute si sute de ani sunt respectate cu sfinţenie de credincioşi.

Se spune că atunci când plouă foarte tare şi trăsneşte, se închid uşile şi geamurile din cauza demonilor pe care Sf. Ilie îi urmăreşte cu fulgere şi trăsneşte. Se aduce salcia care a fost sfinţită  la biserică de Florii şi se pune, afară, la casă”, spune doamna Nicoleta Hîrcan.

De la bunici şi străbunici se ştie, este bine să îţi faci cruce des, deoarece Dumnezeu i-a spus lui Ilie, când i-a înmânat biciul de foc, că poate lovi în orice, un singur lucru însă nu are voie să atingă, crucea. Crucea este sfântă. 

 „Mama ne spunea, închinaţi-vă, că Sf Ilie nu se apropie dacă faceţi cruce....

- De ce? întreb

„Dumnezeu i-a spus, N-are voie să trăsnească crucea”, spune o bunică.

O mătuşă îşi aminteşte cu emoţie cum aduna bunica ei merele văratice şi le punea în cămară, la păstrat, iar de Sf Ilie erau mălăieţe toate, numai bune de mâncat.

 „În ziua de Sf. Ilie  ne chema pe noi, nepoţii şi pe copii din vecini şi ne dădea mere, ne dădea pentru copii răposaţi şi Dumnezeu să ne apere de trăsnete şi grindină şi ne zicea, Mamă, închinaţi-vă, că Sf. Ilie ne păzeşte de orice!”

După binecuvântarea preotului, darurile aduse de femei la biserică sunt date de pomană.

 „Luca, ia la mamaia, să fie de sufletul Sf. Ilie şi la copii care au murit mici...  Bogdaproste! Să fie de sufletu la copii morţi.  Bogdaproste.

- Aveţi copii morţi în familie? întreb

Am avut şi eu două surori, una a murit la 4 ani şi una la 8 luni.”

„Pe lumea  asta să fie a ta, pe lumea cealaltă dai de sufletul lui Anica, de iertarea păcatelor ei”, spune tanti Păscălina.  

Profetul Ilie, înălţat  la cer în carul său de foc, este cel care, împreună cu Moise, îi stă alături lui Iisus atunci când are loc Schimbarea la Faţă, moment care simbolizează începutul apoteozei lui Iisus Fiul Omului. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.