Foto | Roşii produse în Vrancea, prin programul „Tomata”, în curând pe piaţă
A venit timpul ca în Vrancea legumicultorii, care au accesat programul „Tomata”, să culeagă roadele. Solarele arată ca la carte, iar roşiile, în mare parte soiuri româneşti, sunt gata să ajungă pe piaţă în câteva zile. Mai au de trecut un hop, verificarea periodică a produsului final care, conform programului, ar trebui să ajungă la vânzare cel târziu la începutul acestei luni, pentru a putea accesa cei 3000 euro la 1000 mp, de la stat.
Legumicultorii vrânceni au numai veşti bune pentru consumatorii care vor putea găsi pe piaţă roşii produse în sere şi solare. Vedeta va fi „Inimă de Bou”, o roşie românească, cu un gust deosebit, iar preţul va fi de 6/7 lei/kg . Această iniţiativă este susţinută prin programul „Tomata”, derulat de Ministerul Agriculturii, care asigură un sprijin de 3000 euro pentru o suprafaţă de 1000 mp. de solar, sau seră, cultivată cu roşii.
- Cum o să fie, parte pe parte? întreb
„Zicem să ieşim pe profit, da să vedem! Când explodează coacerea roşiilor şi e cantitate mare, nu poţi să stai cu roşia s-o vinzi pe tarabă, te duci şi în piaţa de gros”, spune domnul Ricu Saulea, din satul Făurei, comuna Garoafa.
Totul depinde de preţul pieţei şi legumicultorii ştiu asta. Dacă este mare cantitatea de roşii la vânzare şi preţul e mai mic. Ca să aibă un câştig bun, cultivă şi hibrizi, care se coc din timp, dar şi soiuri autohtone, cum e roşia Inima de Bou.
„Aici am Prekos, mai în spate am Marive...”, ne arată domnul Saulea, iar nouă ne lasă gura apă, roşiile coapte arată ca după un jurnal de modă.
- Soiuri bune, zic.
„Foarte bune, gustaţi una, să vedeţi!”
În această perioadă, legumicultorii care au accesat programul „Tomata” sunt în faza de evaluare a recoltei. Se numără rândurile şi câte plante sunt pe rând, după care se numără fructele de pe primul şi al doilea etaj pentru a se evalua producţia, o treabă puţin mai complicată, apoi se trage linia şi se socoteşte. La o primă vedere, la hibrizii folosiţi de legumicultorii vrânceni, sunt în jur de 10-12 fructe pe primele doua etaje. Scorul e bun, iar gustul fructului, nu mai vorbim, parcă niciodată n-au fost roşiile noastre atât de gustoase, ca în acest an. Dar evaluarea abia a început, iar în Vrancea vor fi verificaţi 111 beneficiari ai programului „Tomata”.
- Recolta, cum vi se pare? întreb
”Este destul de bună, dar depinde şi de soi. Tomatele sunt, cel puţin cele din primul etaj, coapte şi deci, vor putea apărea pe piaţă zilele următoare”, spune doamna consilier Rodica Popescu, de la Direcţia Agricolă Vrancea.
Legumicultorii au promis şi s-au ţinut de cuvânt, vrâncenii vor mânca în acest an şi roşia Inima de Bou.
- Ce are special această roşie? întreb
„Este roşia românească mare şi cărnoasă. Este foarte productivă şi are gust foarte bun. Este gustul care era odată, când eram copii, ne tratată, ne nimic..., pe care o caută toată lumea”, spune doamna Ramona Gheorghită, din satul Făurei, comuna Garoafa.
Din cauza vremii deosebit de capricioasă în această primăvară, familia Gheorghiţă va ieşi pe piaţă spre sfârşitul lunii iunie, când preţul ar putea fi mai mare de 3 lei/kg, dar mai mic de 5.
„N-o să ieşim la cât ne aşteptam, dar suntem mulţumiţi că ieşim cu ele naturale, bio, să poată să mănânce oricine”.
- Credeţi că o să vă scoateţi cheltuiala?
„Eu cred că da.”
Cele mai mari probleme le-au avut cu încălzirea solarelor, acolo s-au dus cei mai muli bani.
„Încălzirea, începând cu răsadul, din decembrie până-n aprilie. Aproape 4 luni. În ultimii ani am avut cam aceeaşi problemă, e mult mai frig în martie, aprilie, decât în ianuarie, februarie”, spune şi soţul Ramonei, domnul Iulian Gheorghiţă.
La Bătineşti, comuna Țifești, domnul Dănuţ Mocanu spune că totul decurge conform planului, chiar dacă roşia Inimă de Bou va ieşi pe piaţă când preţul va fi de doar 5 lei/kg.
„Pe mine mă bucură, e bun şi 5 lei, e suficient pentru un kg de roşii 5 lei. Ne acoperim cheltuielile datorită faptului că Direcţia Agricolă ne-a ajutat cu nişte bani prin programul „Tomata” şi asta ne-a încurajat să continuăm tradiţia”.
- Ce soiuri aveţi? întreb
„Avem două soiuri de roşii, „Marive” şi Inimă de Bou, soi românesc. Lumea a început să se întoarcă la roşia tradiţională, are alt gust”, mai spune domnul Dănuţ Mocanu, din satul Bătineşti.
Pentru legumicultorii vrânceni ajutorul oferit de Ministerul Agriculturii a fost ca o gură de oxigen în această primăvară. Rămâne de văzut daca vor reuşi să vândă 3 tone de roşii până pe 10 iunie 2022, condiţie esenţială pentru a primi cei 3000 euro promişi prin programul „Tomata”. Exista un zvon că s-ar prelungi termenul de predare a celor 3 tone de roşii tocmai din cauza problemelor cauzate de frigul din februarie - martie. Deocamdată, e doar un zvon, rămâne de văzut ce va decide Ministerul Agriculturii.( Janine VADISLAV )