Viața satului

VIDEO + Foto | Polul secetei se mută în Vrancea? Cum se vor descurca fermierii din județul nostru fără irigaţii? Ce soluţii au autorităţile?

Janine VADISLAV
5 iun 2023 4705 vizualizări

Fermierii vrânceni au avut un an 2022 cumplit, recoltele le-au fost distruse de secetă, iar datoriile la bănci au crescut proporţional cu dezastrul din agricultură. 5000-6 000 lei/ha, atât a costat înfiinţarea culturilor de toamnă şi de primăvară, parte din bani fiind împrumutaţi de la bănci. Speranţele erau mari dar, după o vară care a făcut scrum recoltele, s-au luat cu mâinile de cap: 1 t/ha la grâu, mai puţin de 1 tonă la orz, porumb deloc, la floare 1 t/ha, atât a fost câştigul după munca de un an. Problema cea mare a fost lipsa apei. Nu mai există infrastructură de irigaţie funcțională în Vrancea. În realitate filiala Locală a ANIF-ului nu poate acoperi necesarul, canalele nu sunt folosite. Iar buna funcţionare a sistemului de irigaţii, în Vrancea, în ciuda bunelor intenții enunțate în teorie de către factorii de decizie, nu s-a materializat în practică. În concluzie, fermierii vrânceni au fost și au rămas în continuare la mila Domnului.

Fermierii s-au săturat de promisiuni. Majoritatea au studii superioare în domeniul agricol, sau au învăţat practicând această frumoasă meserie. Ştiu ce vor, dar nu pot face din cauză că banii pentru acoperirea pagubelor din 2022 n-au venit nici acum, deşi, peste puţin timp va începe recoltatul în 2023. Apă pentru irigat nu-i! Canalul lăudat şi inaugurat la Haret de doamna prim-ministru Dăncilă a trimis apă „cât să arunce domnul Daea Siretul pe câmpie ”, după cum declara ministrul la acel moment. De fapt nu-i gata nici acum! Mai mult! Nici n-ar fi început să se lucreze ceva anul acesta! Infrastructura de irigat, care trebuia reabilitată de ani buni, se află în aceeaşi stare. Fermierii nu aşteaptă să le facă STATUL treaba, ci să facă doar ceea ce s-a angajat să facă. E normal să fie nemulţumiţi şi supăraţi când, după munca de-un an, nu se pot bucura de câştigul care li s-ar cuveni. De obicei, acest „câştig” este înapoiat băncii, sau păstrat pentru muncile din primăvara care vine. 

  

Sorin Bolovan, inginer agronom de profesie, lucrează 700 ha de teren agricol pe care a semănat grâu, porumb, floare, orz, rapiţă, cu speranţa ca măcar anul acesta să-şi poată recupera o parte din cheltuielile făcute în 2022. Pentru 2023 a semănat doar 230 ha cu grâu care, până la această oră, arată bine deşi, dacă priveşti atent în lan, pământul este crăpat de poţi băga mâna. 

Grâul semănat, spune domnul Sorin Bolovan, „a funcţionat  cu apa de suprafaţă şi precipitaţiile de primăvară, care au fost în jur de 100 l/m2, până în momentul de faţă.Viitoarea recoltă e <<pe muche de cuţit>>, deşi spicul s-a dezvoltat normal. Dar, dacă nu plouă, iată ce se poate întâmpla.„Aşa arată În momentul de faţă spicul de grâu, sunt 1,2,3.4,....48/50 pe spic...”  

- E bine? întreb

E binişor, am putea spune.Doar că aceste boabe, ca să fie şi pline, au nevoie de apă. Am rămas datori, ne-am creditat pe cât a mai fost posibil, cine a mai vrut să ne crediteze...” 

Domnul Sorin Bolovan este fermier de 14 ani, cu recolte bune, mai puţin bune, după cum a fost anul, dar aşa secetă, ca în 2022, n-a prins niciodată. Din păcate nici anul acesta, cel puţin până la această oră, semne bune nu prea are.

În aceeaşi situaţie se află şi fermierul Răzvan Avram, care lucrează 3500 ha. Cultivă grâu, porumb, floarea - soarelui, rapiţă. Şi pentru el anul 2023 a început la fel. Cu teama că nici anul acesta nu va reuşi să aibă o recoltă pe măsura lucrărilor efectuate, a banilor cheltuiţi. Şi când spun asta mă gândesc la o vorbă pe care o aveau bătrânii - „agricultura e o loterie”. N-aş fi crezut să mai fie valabilă în 2022-2023, când avem utilaje performante, sămânţă de calitate, specialişti în domeniu, fermieri pasionaţi de ceea ce fac! Dar n-avem APA! Deşi nici apa n-ar fi departe. Dar n-avem sisteme de irigaţii! Din 150 000 ha cultivate, doar 7000 ha sunt şi irigate!

2023 a început destul de rău, cu o secetă puternică. Rezerva de apă nu s-a refăcut nici măcar 50%, ca şi proporţie, Zona Vrancea se pare că a devenit polul secetei din România!”, spune domnul Răzvan Avram.

La culturile de porumb şi de floarea soarelui, înfiinţate în această primăvară plantele, deşi mici, arată bine deocamdată. Dar orzul, grâul, porumbul şi rapiţa, dacă nu plouă, nu vor umple bobul. Din cauza secetei excesive din 2023, rapiţa semănată astă toamna a ieşit rară, sau deloc. În unele locuri, fermierii au fost nevoiţi să are cultura şi să semene floarea soarelui. Nici zonele în care rapiţa promite totuşi o recoltă  bunicică, nu-i sigur că va rămâne aşa până la recoltare. 

- Şi totuşi aţi avut curaj să o luaţi de la capăt..., spun.

Dragostea pentru agricultura, pentru pământ îţi dă curaj, îţi dă speranţă. Momentan, la porumb şi floarea soarelui nu ne putem pronunţa, e mult prea devreme. Culturile de grâu, orz şi rapiţă, până acum, s-au prezentat relativ binişor.Dar, în momentul de faţă avem o secetă instalată”.

- De câte zile n-a mai plouat? întreb

Am avut acum 2 săptămâni o ploaie de 12 l şi cam asta a fost tot!”.

Pentru că nu sunt fermier, mi se pare că  rapiţa arată bine, promite chiar.

Datorită secetei din toamnă şi a frigului din primăvară rapiţa nu a reuşit să aibă o talie suficient de mare. În condiţii bune ar fi trebuit să fie mai înaltă decât mine. Datorită temperaturilor scăzute, ultimele etaje sunt avortate, practic nu mai avem silitre”...

- Da, păstaia, e plină? întreb

Da, silitrele care sunt, sunt pline, deocamdată.”

-  Câţi bani aţi pierdut? 

Nu pot să vă spun! Ar trebui să închid afacerea!”, mai spune domnul Răzvan Avram, fermierul vrâncean care lucrează 3.500 ha.

S-au făcut promisiuni multe. Că se vor decolmata canalele de apă. Că se va reabilita sistemul de irigaţii. Că se vor continua lucrările la Canalul Siret - Bărăgan. Numai că totul se întâmplă cu viteza melcului! Domnul director Eugen Popa de la ANIF - Vrancea spune că din păcate se irigă culturi doar pe 7000 ha. Cele mai multe în zona Haret şi Doaga. În rest, fermierii vrânceni sunt la mâna Domnului! Ceea ce n-ar fi tocmai o „surpriză”! S-a mai întâmplat! 

Pe teritoriul județului Vrancea, Canalul Siret - Bărăgan are o lungime de 50 km. Din care s-au început lucrări pe 11 km, 5.7 km fiind funcţionali.

Dar, mai este o problemă! Fermierii vrânceni spun că n-au primit nici banii care trebuiau să acopere „gaura” făcută de seceta din 2022! Motiv pentru care au fost nevoiţi să se împrumute, din nou, de la bănci... ( Janine VADISLAV )

Vizionați în VIDEO de mai jos între minutele 10:05-13:14,  un reportaj pe același subiect ”Polul secetei se mută în Vrancea? Cum se vor descurca fermierii din județul nostru fără irigaţii? Ce soluţii au autorităţile?” difuzat în emisiunea Focus 18 din 28 mai 2023 a postului de televiziune Prima TV  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.