Viața satului

Foto | Legumele din comuna Bilieşti - Vrancea, la mare căutare în pieţele din ţară

Janine VADISLAV
25 feb 2021 7384 vizualizări

Cel mai mare bazin legumicol din judeţul Vrancea, unde se obţin cele mai bune legume şi zarzavaturi, se află în zona Bilieşti - Suraia, care scoate pe piaţa din Focşani, şi nu numai, legume de cea mai bună calitate pe toată perioada vară - toamnă. Dacă până acum au lucrat doar persoanele în vârstă, acum a venit rândul tinerilor care s-au întors acasă cu dorinţa de a reuşi să ducă tradiţia mai departe, dar şi cu banii câştigaţi prin Europa.

Ambiţia lor, capitalul existent cu care au pornit la drum, i-au convins pe părinţii care au predat ştafeta. Unii nu ştiau mare lucru despre cultura legumelor dar, cu răbdare, au învăţat tainele de la părinţi, au studiat manuale de specialitate reuşind să facă paşi înainte. Acum produsele lor sunt căutate de consumatorii din întreg judeţul, şi nu numai, atât în piaţă, cât şi online.

„M-am întors  acasă cu dorinţa de a face ceva, pentru că acasă-i acasă! Pentru mine n-a fost ceva nou să mă apuc de legumicultură, am văzut la părinţi, la vecini, când eram copil.  Am luat totul de la zero, am învăţat să lucrez, dar mai ales să nu renunţ după primul eşec”, spune doamna Alina Catană din comuna Bilieşti.

Povestea ei este povestea multor tineri care au dorit să meargă la muncă în străinătate, din dorinţa de a câştiga pe măsura muncii lor, dar şi de a căpăta experienţă, să se descurce în lume în orice situaţie. Doamna Alina a plecat în Italia după terminarea liceului şi s-a întors acasă după 17 ani, căsătorită şi cu doi copii minunaţi. Şi-a dorit foarte mult să reuşească acasă şi alegerea a fost să se apuce de legumicultură, ca să poată avea grijă de casă şi de copiii care merg la şcoală. A început cu un solar de aproximativ 400 mp, cu gândul că şi dacă merge şi dacă nu, n-are nimic de pierdut. Şi aşa a fost.

„A mers bine, l-am făcut şi pe-al doilea, a mers foarte bine, ne-am gândit să-l facem şi pe-al treilea... În primul an am plantat roşii, castraveţi, ardei gras şi păstăi,  tradiţional.”

A prins curaj şi a încercat să obţină legume bio, care erau la mare căutare, dar dăunătorii i-au decimat  roşiile. A plantat imediat castraveţi şi a mai recuperat din banii investiţii, dar a învăţat şi o lecţie care i-a folosit: avea nevoie de pregătire în domeniu. A studiat cărţi de specialitate o iarnă întreagă, iar informaţiile acumulate i-au uşurat munca în anul următor.

„Agricultura nu este neapărat o meserie grea, să-ţi rupi spatele, să-ţi rupi mâinile. Dacă o faci cu cap, agricultura este  foarte frumoasă.”  

Al doilea an a început să planteze seminţele aduse din Italia: rucola, foarte multe soiuri de roşii, salate, bob, iar în  al treilea an avea deja clienţi fideli.

„De la 15 martie până la 1 mai noi suntem  cu verdeaţă...” 

- Ce anume? întreb.

„Ceapă verde, usturoi verde,  lobodă,  ştevie,  rucola,  ridichi, salată,  spanac, mărar, pătrunjel, leuştean”, spune doamna Alina.

In Joia mare zarzavaturile sunt deja vândute, terenul eliberat, aşa că trece la cultura următoare.  Are 16 soiuri de roşii, de forme şi culori diferite, majoritatea de salată, care merg foarte bine. Ea spune ca nu face nimic în plus faţă de legumicultorii vechi în meserie, dar rezultatul face diferenţa.

„Plantele au nevoie  de iubire, de dragoste pentru ceea ce fac,”  spune zâmbind doamna Alina Catană.  

Acesta să fie secretul?

Pandemia a obligat-o să  ia decizii rapide, să încerce noi  modalităţi de a-şi vinde marfa. Anul trecut a vândut tot, on line,  anul acesta va face la fel. A mers foarte bine şi câştigul a fost pe măsură. Mai mult, de ceva vreme are o colaborare în Marea Britanie, de unde vin doi întreprinzători care cumpără produse naturale pentru clienţii lor. Succesul doamnei Alina le-a dat aripi şi altor tineri vrânceni  care au înţeles ce „mină de aur” au lângă casă. 

 „Bilieştiul  face parte dintre cele mai importante bazine legumicole din ţară. În Vrancea, sigur e pe primul loc!  Avem produse foarte bune, de calitate, pentru că legumicultorii noştri nu folosesc atâtea îngrăşăminte chimice. Ei muncesc din toamnă-n toamnă şi rezultatele se văd. Şi ce este mai important, oamenii sunt mulţumiţi - şi cei care cumpără şi cei care vând - pentru că pot câştiga  pentru întreg anul din această activitate”, spune Vasile Chirilă, primarul comunei Bilieşti.

Agricultura în general şi legumicultura în special, nu mai e cea care se făcea pe vremea bunicii, - aruncai seminţele în pământ şi aşteptai să culegi - agricultura trebuie ajutată, dacă vrei să ai rezultate foarte bune, iar tinerii au înţeles mesajul. ( Janine VADISLAV  )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.