Viața satului

Foto | ”În Vrancea, dacă n-ar fi crescătorii ăştia de animale, ce-ar face oare cei care stau doar cu stiloul în mână?” - ( 3 )

Janine VADISLAV
14 feb 2023 6843 vizualizări

Veşti bune pentru crescătorii de vaci de lapte din România și deci și pentru cei din Vrancea care vor putea  beneficia în 2023 de o subvenţie suplimentară de 100 euro -  indiferent de numărul de vaci pe care îl deţine - pentru  creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte din cadrul Planului Naţional Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei.  Aceasta este o premieră în măsura în care, acum, pe lângă crescătorii de păsări şi porci şi cei care cresc vaci de lapte vor putea primi aceşti bani. Pentru a deveni beneficiari ai acestei scheme de intervenţii, crescătorii de vaci trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină o exploataţie autorizată/înregistrată sanitar-veterinar şi solicită sprijin prin această ecoschemă pentru bovine femele vaci de lapte adulte; animalele sunt identificate şi înregistrate conform sistemului oficial.

APIA plătea deja crescătorilor de vaci, sprijinului cuplat de 330 de euro - dar condiţiile  pe care trebuiau să le îndeplinească fermierii erau destul de restrictive: să aibă minim 5 bovine şi un maxim de 250.  Acum, orice crescător de vite, indiferent de număr  va putea beneficia de acest sprijin în valoare de 100 euro. La propunerea ministrului român al Agriculturii, Petre Daea, Comisia Europeană a acceptat să acorde o subvenţie de bunăstare pentru vacile de lapte. Cuantumul unitar planificat pentru 2023 este 100,18 euro/an, pe cap de vacă, din care, pentru evitarea mulsului traumatic şi bunăstarea ugerului – 50,26 euro/an; pentru sănătatea copitelor şi evitarea şchiopătatului – 29,09 euro/an şi pentru menţinerea zonei de odihnă din adăpost prin creşterea cantităţii minime de aşternut cu 100%, de la 2kg/cap/zi la 4 kg/cap/zi - 20,83 euro/an. 

În Vrancea, după seceta cumplită din 2022, fermierii au fost nevoiţi să crească preţul produselor pe care le scot la vânzare, pentru a putea face faţă cheltuielilor din gospodarii și ferme. Pe de alta parte veniturile cumpărătorilor nu au mai ţinut pasul cu scumpirile aproape zilnice obligându-i  pe vrânceni să cumpere mai puţin. Nu mai cumpără un kg de brânză, cumpără jumătate, un sfert de kg. Nu mai cumpără o sticlă de 2 l lapte, cumpără 1l, sau deloc ..., uneori renunţă  şi la smântână, deşi o fac cu părere de rău. 

Scumpişor şi laptele şi brânza, spune un cumpărător care cercetează atent preţurile afişate. Cumpărăm mai puţin...” 

- Aţi redus la jumătate? întreb

Da!” spune un domn care a cumpărat  o sticlă cu lapte şi puţină brânză.

Produsele sunt bune, bune”..., spune o doamnă. 

- Preţurile, cum sunt? întreb

Preţurile sunt cam mari, dar asta e peste tot. Cumpărăm după cum avem bani, mai puţin, normal”.

După un an agricol marcat de secetă şi de scumpirea accentuată a furajelor, această subvenţie vine ca o gură de oxigen pentru bunăstarea animalelor. Neculai Florea, fermier din comuna Coteşti, care  are în jur de 70 de vaci cu lapte şi tineret, spune că a fost nevoit să cumpere baloţi mari de siloz la 350 lei bucata. 

Orice ajutor de acest fel este binevenit, e o idee bună”, spune fermierul care are în jur de 70 de vaci cu lapte şi tineret şi s-a bucurat la aflarea veştii că vor mai primi bani de la U.E. dar, până nu-i vede, nu crede.

- Ce-aţi face cu banii? întreb

Acuma am mai avea nevoie să cumpărăm furaje, dacă nu ne condiţionează ce să facem cu ei. De n-ar fi cumva doar discuţii şi atât. Avem nevoie de furaje, să putem procura mâncarea, să putem ajunge la iarbă verde, după aceea e mai uşor... Am avut un an tare greu, din toamna tot cumpărăm furaje... În alţi ani nu cumpăram aşa mult, făceam pe terenurile noastre”, spune domnul Neculai Florea, fermier din comuna Coteşti.

- Aveţi speranţe pentru 2023? întreb

Da, sunt speranţe, sunt  speranţe...!

S-a scumpit întreţinerea animalelor peste iarnă, au crescut şi preţurile la bunătăţurile care ajung pe masa noastră: brânza este 35 lei/kg, sticla de 2l lapte costă 15 lei, mai mult cu 5 lei decât in 2022.

Elena Cernat, din comuna Vânători  deţine, împreună cu familia, o ferma cu un număr de 100 vaci cu lapte.

- Vă descurcaţi? întreb

Ne descurcăm, dar a fost mai greu ca în alţi ani.” 

- Vânzarea, cum merge?

Merge, deocamdată, avem clienţii noştri...”

- Aţi ridicat preţul? 

Da, dar nu cu mult...” 

Doamna Dorina Avram are10 vaci cu lapte şi vine din comuna Milcovul, zonă de câmpie unde seceta a distrus tot. 

- Dumneavoastră, ce-o să faceţi cu banii? 

Păi, ce să facem, cumpărăm nutreţ”. 

- Aţi mai cumpărat? 

D- apoi, nu s-a făcut nimic, anul trecut. Am luat de la Covasna cu 15 lei balotu de fân, 30 lucerna....” 

- A fost convenabil? 

Nu este, da ce să facem?

Doamna Rodica Puflea are 2 vaci cu lapte. 

- Ştiţi ce însemnă bunăstarea animalelor? întreb

„Intră toate condiţiile la animale...” 

- V-ar prinde bine 200 euro? 

Cum să nu?”  

- Ce-aţi face cu ei? 

Investim, tot aşa, da, că nu ne ajunge hrana la animale. Mai cumpărăm. din cauza secetei sunt costuri mari”.

- Dar nu renunţaţi la animalele din ogradă...

Cât mai putem, ne chinuim aşa....”, mai spune doamna  Rodica Puflea.

Subvenţia are rolul ei, acela de a-i încuraja pe fermieri să îmbunătăţească condiţiile de creştere şi exploatare a vacilor de lapte. Măsura se va aplica până în anul 2027. ( Janine VADISLAV )

Citiți și: VIDEO + Foto | ”În Vrancea, dacă n-ar fi crescătorii ăștia de animale, ce-ar face oare cei care stau doar cu stiloul în mână?”;

VIDEO + Foto | „În Vrancea, dacă n-ar fi crescătorii ăştia de animale, ce-ar face oare cei care stau doar cu stiloul în mână?” - ( 2 )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.