Viața satului

VIDEO + Foto | „În Vrancea, dacă n-ar fi crescătorii ăştia de animale, ce-ar face oare cei care stau doar cu stiloul în mână?” - ( 2 )

Janine VADISLAV
30 nov 2022 5739 vizualizări

În acest an seceta prelungită a făcut pagube foarte mari în agricultura vrânceană, fie că a fost vorba de cultura mare, de legumicultură, fie ca a fost vorba de creşterea animalelor. Fermierii spun că în ultimii 30 de ani nu s-au confruntat cu o situaţie atât de grea, care să-i oblige, pur şi simplu, să reducă numărul de animale. Dureros e că au fost nevoiţi să renunţe la animale  înscrise  în programul de selecţie şi ameliorare a rasei. Munca de ani buni, dusă pentru ameliorarea rasei şi creşterea productivităţii, s-a dus, în bună măsură, pe apa sâmbetei.

Vara a trecut, aproape fără pic de ploaie, nici în toamnă nu a plouat, abia acum, de două zile, a plouat ceva, ceva, cât să ne dea speranţe că anul care vine va fi mai bine. Şi asta după ce, cu ochii pe cer, au sperat la mila Domnului şi s-au rugat să le dea o ploaie şi acum zăpadă, „că e o lipsă acerbă de apă în sol..., după cum spunea domnul ing. Petrică Avram, preş. Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, Vrancea. 

Crescătorii de bovine, care de ani buni urmăresc şi lucrează să-şi  îmbunătăţească rasa prin montă artificială, cu material seminal de cea mai bună calitate, se tem că efortul lor a fost în zadar. În acest moment cheltuielile lor sunt enorme cu energia electrică, cu achiziţionarea combustibilului, dar mai ales a nutreţului pentru că, aşa cum spun chiar fermierii, vaca este ca o industrie, dacă îi asiguri o furajare adecvată şi pe măsură, îţi produce lapte, dacă nu, nu! În acest moment fermierul, ce ia pe lapte, dă pe furaje, dacă găseşte şi plătind un preţ pipărat. Lucernă nu se mai găseşte la vânzare, daca ai noroc doar baloţi de fân, iar un balot mare costă 200 lei şi chiar mai mult. Cine nu mai are cu ce cumpăra, îşi vinde animalele pentru care a tras ani buni să-şi amelioreze rasa.

- Au dispărut multe animale de rasă din schemă? întreb.

Da, la începutul anului aveam  un efectiv de 14 000 bovine înscrise  în programul  de selecţie şi ameliorare a rasei. Datorită secetei, am pierdut în jur de 1500 de bovine, animale cu productivitate ridicată, animale în care s-a investit din punct de vedere genetic.  Aceste animale au fost înstrăinate la diverse persoane, sau au ajuns pe mâna traficanţilor de animale, care au luat drumul abatorului. Este o situaţie cumplită”, spune domnul ing. Petrică Avram, preş. Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, din Vrancea.

Aşa cum facem de ani buni, am zis să mai dăm o raită pe la fermierii noştri deşi, în acest moment dificil, numai de musafiri nu le-ar arde. Am fost la Coteşti, la ferma domnului Neculai Florea, mare iubitor de animale încă din copilărie. Şi se vede, vacile dumnealui sunt o frumuseţe, dar şi caprele, pentru care are o slăbiciune aparte. 

Şi-a dorit şi a reuşit să pornească treaba în urmă cu 20 de ani, cu  vaci cu lapte. Acum are 70 de capete, una şi una, 44  vaci cu lapte mature, restul tineret, rasa Bălţata Românească cu Roşu, rasă mixtă de lapte şi carne şi Bălţata Românească cu Negru, mai bună de lapte, iar laptele îl vinde la procesator care plăteşte acum 2 lei -  2,20 lei litrul. Are ceva mâncare pentru iarnă, dar nu destul. Deocamdată, trăieşte cu speranţa că îşi va salva efectivul, dar dacă situaţia o cere va face o selecţie.

O să avem şi ceva de scos, ca să nu le ţinem pe cele care nu au producţie. Poate la anu, cine ştie, vom produce şi pentru noi, că acum producem pentru ele, să le putem ţine”, spune domnul Neculai Florea.

- Cât lapte dau pe zi? întreb

Am şi de 50l pe zi şi de 25 l”.

- Sunteţi mulţumit?

Ca şi producţie, da”.

- Cu cine lucraţi?

Lucrăm cu Asociaţia Crescătorilor de Taurine Vrancea, la ei le avem la controlul oficial la producţie, le montăm artificial, iar rezultatele sunt bune, suntem mulţumiţi. Toate junincile pe care le-am păstrat sunt bune de rasă, productive. Noi suntem o fermă mică, avem 70 de capete, 44 vaci mature, restul juninci, nu ne comparăm cu fermele mari, dar mergem bine, creştem de la un an la altul.”

- E convenabil să vindeţi laptele?

Ar fi mai bine să facem noi producţie, dar avem şi alte preocupări şi nu reuşim să le facem pe toate. Sper să vină băieţii din spate şi să se gândească ei la o strategie”.

- Aveţi mâncare la animale?

Nu prea avem, o să mai cumpărăm, trebuie să căutăm prin zonele pe unde a mai plouat, să cumpărăm baloţi, porumb...  N-am făcut nici un bob de porumb anul acesta. Lucernă nu prea am găsit să cumpărăm, baloţi de fân, da, îi 12 lei balotul mic, cel mare, rotund, am înţeles că-i 200 lei”.

- Una peste alta?

N-avem  alte soluţii...”

- Vă descurcaţi iarna aceasta?

Va trebui să lucrăm, să reuşim să le ţinem.

- De ce aţi ales să creşteţi animale, întreb

Păi asta-mi place! Noi la părinţi cu animale am crescut, probabil, până oi muri tot animale o să cresc, n-o să mă despart de ele”, mai spune domnul Neculai  Florea, fermier din Coteşti.

În acest moment, fermierii au primit 70 la sută, din cei 347 euro, bani care vin de la APIA pe programul de selecţie, la care se adaugă şi un ajutor de 73 euro pe cap de vacă. Dar şi aşa, producătorul va fi nevoit să mărească preţul la produsele de origine animală, iar consumatorul va trebui să plătească mai mult, altă soluţie, pe moment, nu este. Ar fi ca un ajutor pentru cei care trec prin momente grele acum. 

Aş putea spune, încă odată iar şi iar, că fermierii ar trebui ajutaţi mai mult, că ar trebui finalizat canalul de irigaţie care ar putea pune la adăpost recoltele, dar - retoric mă întreb - cine o să-mi răspundă, cine o să răspundă acestor truditori  din agricultură care n-au nici o acoperire în caz de ...  Poate doar să se asigure, dar şi poliţa costă şi nu puţin. Când ai bani doar pentru o lucrare urgentă pe câmp, sau ai nevoie de mâncare pentru animale, cum să alegi? (Janine VADISLAV )

Vizionați în VIDEO de mai jos emisiunea de știri Focus Prima TV din 28 noiembrie 2022 în care între minutele 23:36-25:27 este difuzată știrea referitoarea la crescătorii de animale vrânceni

VIDEO:PrimaTV Romania

Citiți și: VIDEO + Foto | ”În Vrancea, dacă n-ar fi crescătorii ăștia de animale, ce-ar face oare cei care stau doar cu stiloul în mână?”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.