Viața satului

Foto | „Acoperământul Maicii Domnului” - Tradiţii şi obiceiuri în Vrancea 

Ziarul de Vrancea
2 oct 2021 7075 vizualizări

Astăzi, creştinii prăznuiesc una dintre cele mai importante sărbători de peste an, Acoperământului Maicii Domnului, rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne - Istanbulul de azi - rugându-se în lacrimi pentru salvarea cetăţii asediate, înconjurată de apostoli, sfinţi şi mucenici. Aceasta este una dintre arătările consemnate de lumea creştină, cu mult înaintea celei de la Fatima, din Portugalia.

Sărbătoarea care se prăznuieşte astăzi ne aminteşte că prin nevoinţă şi rugăciune putem primi şi noi, în greutăţile vieţii, ajutorul Maicii Domnului, aşa cum l-au primit cei care făceau priveghere în biserica din Vlaherne.

„În timpul privegherii, pe 1 oct. 911, undeva în jurul orei 4, au observat deasupra lor pe Maica Domnului ţinând în mână un acoperământ care îi ocrotea, îi acoperea pe cei care erau la rugăciune. Şi au fost ajutaţi. Fiecare dintre noi înţelegem că prin năzuinţă, prin rugăciune putem obţine ajutorul Maicii Domnului în situaţiile mai dificile din viaţa noastră”, spune părintele paroh Iulian Măciucă, de la Biserica cu hramul Sf Nicolae si Sf. Ilie - Spulber 

Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi, iar Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Pocroave, care înseamnă acoperământ al pământului cu brumă sau zăpadă. Pe 1 octombrie, când este Acoperământul Maicii Domnului, credincioşii trebuie să ţină post până la amiază, să bea ceai şi să mănânce covrigi frământaţi fără lapte, iar cei mai rezistenţi să bea doar apă, pentru a fi feriţi de boli, de înec, sau de supărări. Gospodinele fac plăcinte cu mere şi colivă, pe care le duc la biserică unde le împart copiilor, obicei păstrat din moşi strămoşi.

De dimineaţă, gospodinele din Spulber vin la biserică cu coşul plin.

„Azi am pregătit să dăm de pomană plăcinte, cozonac, colivă fructe, colaci. Dăm la tineri, dar mai mult la copii”, spune tanti Nicuţa Hîrcan, din Spulber. 

„Când eram copil, primeam plăcinte cu mere, colivă şi ne bucuram şi de fructele toamnei”, spune doamna Mirela Măciucă. Acum pregătesc plăcinţele cu mere, de care se bucură şi copii mei”.

După sfinţirea bucatelor, acestea sunt date de pomană.

„Să fie de sufletul bunicii mele, Dragomira”, spune o gospodină.

„Bogdaproste!” şopteşte băiatul cu obrazul luminat de flăcăruia lumânării. 

„Pe lumea asta să fie a ta, pe lumea cealaltă s-o dai de sufletul mamei mele Ioana”, spune altă gospodină.

„ Aşa făceau şi părinţii noştri şi aşa facem şi noi cât trăim”, spune tanti Păscălina răspicat, femeile din Spulber duc tradiţia mai departe”.

În această zi tradiţia spune că fetele nu trebuie să-şi tundă părul că-l fură vrăjitoarele şi nici părul rămas pe pieptene nu se aruncă.

„Dacă te piepteni, părul care rămâne îl pui sub o piatră. Străbunica mea spunea că dacă-l arunci, te duci în iad după el şi-l cauţi”, spune doamna Ioana, zâmbind.

Maria, care este codană de-acum, se roagă astăzi pentru viitorul ei.

„Astăzi m-am rugat pentru sănătate, pentru o căsnicie reuşită şi pentru o familie trainică.” 

Din bătrâni se spune că cei care se roagă azi Maicii Domnului vor primi ajutor şi protecţie.( Janine VADISLAV )

 

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.