Viața satului

Festivalul Boteitului Oilor a ajuns la a XVI-a ediție

Gabriel Sava
21 mai 2018 5755 vizualizări

în fiecare an, de Sfinții Împărați ”Constantin și Elena”, la Negrilești are loc Festivalul Boteitului Oilor u tradiția spune că, după această zi, ciobanii urcă cu oile la munte u aceștia vor coborâ cu mioarele în sat abia în toamnă, de Sfântul Dumitru u tot luni a fost inaugurat noul sediu al primăriei din localitate

 

Micuța comună Negrilești serbează în fiecare an, la hramul Sfinții Împărați ”Constantin și Elena”, o tradiție unică în zona de munte a județului: boteitul oilor. Ajuns la cea de a XVI-a ediție, Festivalul Boteitului Oilor a ajuns în ultimii ani o reală atracție pentru turiști veniți de peste hotare. Așa că, și anul acesta, un grup de britanici s-a bucurat de tradițiile care dăinuiesc pe plaiurile vrâncene. Unul dintre ei a povestit că a venit la Negrilești și anul trecut, când a rămas impresionat și a convins și alți prieteni și cunoscuți să îl însoțească anul acesta pentru a vedea tradițiile de la Negrilești. ”Totul este minunat! Obiceiurile, costumele, oamenii, satul în sine, totul este minunat. Sunt pentru prima dată dar sigur o să revin”, ne-a declarat o altă turistă britanică. Așa cum se întâmplă în fiecare an, prima parte a festivalului este ținută în curtea gospodarului care se tocmește cu ciobanii. Nici anul acesta,  baciul Dumitru Apostu, zis Hogea, nu a rămas fără cele 500-600 de oi, boteiul, adică turma cu care, la sfârșitul serii, urma să plece pe munte. ”Acele clănțaie (turme mai mici de oi) se adună de pe coastele dealurilor se adună la bacii respectivi (...) Apoi se adună la un loc, cinci- șase sute de oi, iar acela nu mai este clănțău, acela este botei. Cuvântul boteit pleacă de la botei, așa cum se spune la noi la Negrilești. (...) Mi-am făcut numărul, eu am vreo zece gospodari buni cu câte 50-60 de oi și mi-am făcut un număr de 600 de oi și astăzi plec la munte”, ne-a declarat baciul Hogea. După tocmeală, când gospodarii se împacă cu ciobanii pentru brânză și mălai, care și cum să le aducă sau nu acasă, se bate palma, se bea un păhărel și apoi se pleacă la biserică unde are loc slujba se sfințire a oilor. Speriate, animalele s-au înghesuit în fața bisericii unde preotul paroh le-a binecuvântat și apoi le-a stopit cu aghiasmă. Imediat după acest moment, alaiul de buciumași și cimpoieri, fluierașii și mascații, au pornit către vatra satului, acolo unde a avut loc un al doilea eveniment programat pentru ziua de luni. Despre tradiția boteitului, despre care spune că este unică în zonă, ne-a vorbit și Janina Nicoară, directorul școlii generale ”Dumitru Pricop” din localitate. ”Este vorba despre boteitul oilor, este vorba despre transhumanță. Pleacă oile la munte, în fiecare an, pe 21 mai, oile pleacă la munte. Înainte de a pleca la munte, cu ciobani cu tot ce le trebuie, oile vin în fața bisericii unde se face o slujbă, ca o binecuvântare. Oile stau sus pâna în ziua de Sf. Dumitru, când coboară apoi”, ne-a explicat directorul școlii din Negrilești. 

Sediul primăriei din localitate a fost inaugurat

Primăria din Negrilești a fost inaugurată ieri

În prezența oficialităților invitate la evenimentele care au avut loc luni la Negrilești, printre care s-a numărat și președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, a avut loc și inaugurarea primăriei din localitate. Primul moment al inaugurării a fost slujba oficiată de preoți din localitate. Apoi, oficialitățile prezente la eveniment au tăiat panglica inaugurală. În discursul care a urmat, Marian Oprișan le-a promis celor prezenți că va asigura și finanțarea necesară refacerii și modernizării drumului din localitate. (G. SAVA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.