Viața satului

”Eu mă duc la biserică să mă rog sau să miros gunoaiele?”

Mihai Boicu
30 iun 2017 4853 vizualizări
Consilierii din Ciorăști nu au votat proiectul pentru care CJ a dat în judecată autoritățile locale
Consilierii din Ciorăști nu au votat proiectul pentru care CJ a dat în judecată autoritățile locale

Consilierii locali din Ciorăști nu au votat proiectul prin care Consiliul Județean să preia în administrare terenurile pentru punctele de colectare a deșeurilor pe toata durata construcțiilor u respingerea a avut loc deși CJ a câștigat procesul cu autoritățile locale pe această temă u ”Eu mă duc la biserică să mă rog sau să miros gunoaiele?” s-a întrebat un locuitor referitor la amplasarea unei platforme de deșeuri chiar în fața unei biserici

Consiliul Local Ciorăști a refuzat, la ședința ordinară care a avut loc joi, să dea în administrare Consiliului Județean Vrancea terenurile pentru cele opt puncte de colectare din comună pe durata existenței construcțiilor. Hotărârea a fost luată în condițiile în care CJ a câștigat în instanță procesul cu autoritățile din Ciorăști pe această temă, ceea va duce la noi contre între administrația județeană și cea locală, în ceea ce privește respectarea hotărârii judecătorești. Pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 30 din 31 iulie 2014 pentru aprobarea transmiterii în folosință gratuită județului Vrancea, pe termen de 5 ani, a suprafeței de 160 mp de teren din domeniul public al comunei Ciorăști, în vederea înființării unui număr de opt puncte de colectare a deșeurilor în cadrul ”Sistemului de management integrat al deșeurilor solide în județul Vrancea”, cunoscut mai bine sub denumirea de ”Vrancea curată”. După ce inițial CJ a solicitat să primească terenurile în folosință gratuită pe o durată de 5 ani, care s-a aprobat, ulterior instituția a venit cu o nouă cerință adresată autorităților din Ciorăști, tot în 2014, ca să ia în administrare terenurile pentru punctele de colectare pe toată durata de existență a construcțiilor. Primăria Ciorăști a refuzat acest lucru, în contextul nemulțumirilor tot mai mare față de soluția aleasă de CJ, ajungându-se la un proces pe care l-a pierdut. Cu toate acestea, consilierii locali au refuzat să  modifice hotărârea din 2014. Aleșii locali, dar și oamenii veniți la ședință și-au exprimat nemulțumirea pentru faptul că deșeurile nu vor mai fi luate din poartă în poartă, iar locuitorii comunei vor parcurge distanțe mari cu deșeurile pentru a le căra la punctele de colectare. ”Problema cea mai dureroasă este că nu se va mai strânge gunoiul din fiecare gospodărie, ci vor fi niște puncte la care fiecare cetățean să își ducă gunoiul cu găletușa. Văzând acest lucru, am încercat să ieșim din această asociație, dar nu am reușit”, a explicat situația primarul Nicolae Braicău. Acesta a precizat că intrarea în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Vrancea Curată” a fost luată în 2008, de fosta conducere a administrației locale. 

Deșeuri lângă biserici și magazine

Cele opt puncte de colectare a deșeurilor sunt amplasate lângă biserici, magazine și alte obiective importante din comună, iar oamenii se tem că zonele respective vor deveni focare de mirosuri urâte. Primarul Nicolae Braicău a anunțat că a făcut o contestație în anulare la hotărârea Curții de Apel Galați, în încercarea de a ieși din proiectul ”Vrancea Curată”. ”Cei de la Focșani știu ce se întâmplă în satele din județ? Noi eram organizați foarte bine și a trebuit să vină ei să strice lucrurile. Ei știu dacă tușa Floarea poate să se ducă cu găleata de gunoi la aceste puncte? Ar fi trebuit să vină în mijlocul nostru. Ca să pui tomberonul în fața bisericii este bătaie de joc. Eu mă duc la biserică să mă rog sau să miros gunoaiele?”, a spus Ion Moiceanu, unul dintre locuitorii care au venit la ședință. La ședința CL au venit nouă consilieri, din care trei au votat împotriva modificării hotărârii din anul 2014, iar șase s-au obținut, ceea ce se contabilizează tot ca voturi împotrivă. În ciuda poziției consilierilor PNL și PSD de la Ciorăști,  cel mai probabil CJ va ajunge în posesia terenurilor pentru punctele de colectare așa cum dorește, deoarece a câștigat în instanță, iar hotărârea judecătorească va trebui aplicată în cele din urmă. Cu toate acestea, problema proiectului ”Vrancea curată” rămâne în continuare: cum va reuși Consiliul Județean să facă curat în județ, cu platforme în mijlocul satelor și cu adunarea deșeurilor la interval de două săptămâni? De exemplu, la Ciorăști punctele sunt amplasate lângă biserici, magazine, stații de autobuz. Cetățenii vor plăti pentru ”privilegiul” de a se plimba cu gunoiul prin sat, iar primăriile vor fi obligate să colecteze aceste taxe, în condițiile în care in prezent s-a ajuns cât de cât la o situație de normalitate în județ, în care deșeurile sunt adunate de la fiecare gospodărie. Deși se vede că sistemul de colectare a deșeurilor implementat de CJ este un regres față de cel din poartă în poartă, oficialii CJ au susținut de fiecare dată că ”Vrancea curată” este un proiect bun pentru județ. Cea mai mare parte a finanțării necesară pentru implementarea proiectului este asigurată din fonduri europene. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.