Viața satului

Dragnea și cu Daea au inaugurat trei puncte de lansare a rachetelor antigrindină care nu funcționează

Mihai Boicu
2 iul 2017 3739 vizualizări

O mare parte din viile din Vrancea nu este protejată încă împotriva grindineiu cele trei puncte de lansare a rachetelor antigrindină care ar fi trebuit să fie funcționale în acest an nu au autorizație de la aviație pentru a trage cu rachete u punctele de la Vîrteșcoiu, Urechești, Vînători au fost anunțate ca operaționale la vizita din 21 aprilie făcută de șeful PSD Liviu Dragnea și fostul și actualul ministru al Agriculturii, Petre Daea

 

O mare parte a județului nu este acoperită cu rachete antigrindină, așa cum ar fi trebuit, pentru că punctele de lansare inaugurate de președintele PSD Liviu Dragnea și Petre Daea, ministrul Agriculturii, nu funcționează. Cei doi pesediști au venit, au vizitat, au făcut declarații pompoase cum vor ei ca în câțiva ani întreaga suprafața agricolă să fie protejată, iar în urma lor au rămas trei puncte de lansare care nu pot trage rachete pentru că nu s-au obținut în timp util aprobările necesare de la Aviație. Viticultorii din Odobești, Vîrteșcoiu, Cîrligele, Urechești, Popești, Dumbrăveni nu pot decât să se roage ca vremea să țină cu ei. Pe 21 aprilie, Liviu Dragnea și Petre Daea a venit la Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Focșani pentru a inaugura, culmea, sezonul de combatere a căderilor de grindină. Cu această ocazie s-a anunțat punerea în funcțiune a încă trei puncte de lansare la Vînători, Vîrteșcoiu și Urechești, care ar trebui să protejeze zona care a mai rămas neacoperită din județ. Toate cele trei puncte sunt pregătite cu personal, tehnică și tot ceea ce necesar, numai că nu se poate trage cu rachete. Toader Manole, președintele Federației Viticultorii, spune că viticultorii din Cîrligele au avut deja suferit din cauza grindinei și că zona nu este protejată de rachete. Dacă norii vin dinspre zona de nord a județului, atunci aceștia sunt împrăștiați de rachetele de Anghelești (Ruginești), Panciu, Bolotești sau Țifești. ”Dacă norii vin dinspre Poiana Cristei, Mera, Reghiu nu suntem protejați pentru că punctele de lansare nu au aprobare de la cei de la aviație. Ar fi trebuit să ia deja aprobare pentru a trage, dar nu au făcut acest lucru”, susține președintele Federației Viticultorii. Ion Marin, directorul UCCG 2 Moldova, ne-a direcționat către conducerea centrală pentru a afla informații despre funcționarea rachetelor antigrindină. Locuitorii din zonele respective spun însă că rachetele pentru punctele puse în funcțiune în acest an nu au ajuns acolo, pentru că nu se poate trage și ar fi rămas în depozit la Focșani. Potrivit informațiilor noastre, este vorba de două autorizații de la aviație pentru a se putea trage cu rachete. Una dintre ele permite punctului de lansare să tragă cu rachete. A doua autorizație este cea dinainte de a se trage efectiv cu rachete, care trebuie obținută cu trei ore înainte.

La Țifești rachetele nu au făcut față

La această dată, Vrancea este protejată de rachetele trase de la la Anghelești (Ruginești), Panciu, Bolotești și Bătinești (Țifești). Cu toate acestea, eficiența lor nu este sută la sută, după cum s-a văzut în noapte de 1 spre 2 iulie. Chiar dacă s-a tras cu rachete din punctul de la Bătinești, locuitorii din Țifești au fost loviți de grindină. Pagubele nu au fost însă mari, potrivit informațiilor furnizate de Gabriel Postolache. ”Eficiența sistemului antigrindină nu este sută la sută. Se știa că noaptea de sâmbătă spre duminică va fi greu de trecut. Au fost afectate de grindină în jur de 400 – 500 de hectare, în procente diferite, de la 2% la 5%”, a spus Gabriel Postolache. În situația în care în zonele neacoperite vor fi probleme cu grindina și în acest an, cu siguranță autoritățile vor găsi justificări. După declarațiile de la Focșani din 21 aprilie făcute de Liviu Dragnea și Petre Daea, cel care a oferit imaginea hilară a unui școlar bătrân care își notează ce spune șeful, România mai avea puțin și proteja întreaga Europă, în condițiile în care oficialii din Agricultură nici măcar niște autorizații nu au reușit să obțină. ”Obiectivul din campania electorală s-a schimbat și va fi protejarea întregii suprafețe a țării. Așteptăm să vă îngrijiți să prindem în bugetului anului viitor cele necesare, astfel încât în anul 2020 întreaga suprafața agricolă a țării să fie acoperită”, spune, pe 21 aprilie, Liviu Dragnea. Ministrul Agriculturii anunța atunci suprafața protejată va ajunge la 835.000 de hectare. ”Am avut până acum 23 de puncte de lansare, am mai pus 11 în funcție și din 15 aprilie sunt 34 de puncte de lansare. Suprafața protejată a crescut de la 280.000 de hectare la 500.000 de hectare, iar până la finalul anului va crește la 835.000 de hectare”, afirma sus și tare Petre Daea. După cum se vede, suprafața protejată a crescut, dar pe hârtie, iar în acest an o bună parte din județ a depins tot de capriciile vremii. Liviu Dragnea și Ministrul Agriculturii nu au mers, pe 21 aprilie, să vadă punctul nou de lansare de la Vînători, invocându-se starea drumului, ci au mers la Bătinești. Acum se vede că și în situația în care ajungea acolo, în nori nu se putea trage decât cu praștia. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.