Viața satului

Cum petrec vrâncenii prima zi de Crăciun

Janine VADISLAV
25 dec 2017 4597 vizualizări

Sărbătoarea Sfântă a Crăciunului, aşteptată cu mult drag tot anul, este momentul reunirii familiei, când ne iertăm greşelile unii altora şi ne bucurăm să luăm masa împreună cu cei dragi. În zona de munte  tradiţia spune că prima zi de Crăciun petrecută în familie, aduce sănătate şi belşug în toate. De dimineaţă părinţi şi copii merg la biserică. După slujbă vin acasă şi se bucură de bucatele pregătite din timp Bătrânii spun că astfel familia va rămâne unită şi va avea noroc şi sănătate încă un an de acum înainte.

De cu seară, gospodina fierbe mai multe feluri de bucate, şi de post şi de dulce, ca să rodească - în anul care vine - grânele şi grădinile toate. Dis de dimineaţă este pregătit coşul cu merinde  în care se pune câte puţin din toate.

„O să punem bob pentru saţ,  o să punem peşte afumat, pentru că tot postul s-a mâncat peşte, brânză cu smântână că este specifică zonei noastre, cozonac, pâine.... Am uitat de  perje! Perjele sunt pentru a ne îndulci” ... Unde este vinul? ”

„Uite-l aici, mamaie!”  sare nepoţica.

„Bravo Bianca.”

Întreaga familie, îmbrăcată în straiele de sărbătoare, merge la  biserică, să se roage pentru sănătate şi belşug în casă, după care preotul va binecuvânta coşul cu bucate. După un post lung şi greu, se aşează cu toţii la masă să guste din ce a pregătit bunica Nataliţa. Nu încep a mânca până când, cel mai bătrân dintre meseni, nu spune rugăciunea de mulţumire.

„Tatăl Nostru care ne eşti în ceruri, sfinţească-se  numele Rău, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pre pământ..., se închină bunicul Ion până-n pământ.

Când toată familia este strânsă în jurul mesei, bunica Nataliţa dă tonul petrecerii.

„In cinstea Crăciunului, hai sa închinăm un pahar cu vin. La mulţi ani şi Craciun fericit.

Petrecere fără muzica  nu s-a mai văzut aşa că bunicii  au grijă  să le cânte şi un fluieraş. 

                     

„Aşa se petrece la noi de Crăciun, aşa am apucat obiceiurile astea de când eram copili. Petreceam în familie, veneam la bunici, că aici era cel mai bine. Nicăieri în lume nu-i mai bine ca la bunici! spune Stoica Ţuţoi dîn Nereju.

Din prima zi de Crăciun, până la Sfântul Vasile, sau chiar până la Sfântul Ion se umblă cu steaua. Steaua este dusă de „stelari”,  copii în special, care poartă vestea Naşterii Domnului, asemeni Magilor care-l căutau mergănd după Steaua Sa.  Cu steaua merg şi copiii din satul Pituluşa.

„Primiţi cu steaua?”      

 „Primim, primim!”, spun gazdele care ii aşteaptă pe copii cu coşul plin de bunătăţi.

- Ce-aţi pregătit pentru copii? întreb gazda.

„Colăcuţi, covrigei, un colac mai mare... ”, spune Elena Năstase

- Aşa-i obiceiul ?

„Aşa-i obiceiul, să-i aşteptăm.

-  Se dau şi bani? 

„Câteodată, dar copiii preferă dulciurile”.

Obiceiul este din moşi strămoşi, copiii învaţă de la părinţi, părinţii  de la părinţii lor, şi tot  aşa…

- Ce semnifică steaua în tradiţia populară? îi întreb pe copii.

„Steaua aceea i-a chemat pe magi vestind  naşterea lui Iisus lingă iesle”, spune Gabriela, o fetiţă isteaţa foc.

- Câţi magi erau?

„Trei.”

-  Mai ţii minte ce i-au adus Pruncului Isus?

„Da, aur, smirnă şi tămâie....”  

Din bătrâni e lege ca de acum încolo, până după trecerea sărbătorilor, fiecare este dator să se înţeleagă şi să trăiască bine cu neamurile şi cu vecinii. Cei care au văzut spun că de Crăciun cerurile se deschid, dar minunea asta n-o pot vedea decât cei buni la Dumnezeu.  Atunci se aude o toacă de sus şi încep să cânte cocoşii. Unii cer sănătate, ori bani, căci orişice ar cere, ei cred că vor dobândi. Tradiţia spune că aşa cum e  vremea în prima zi de Crăciun, aşa va fi şi de Anul Nou.  ( Janine VADISLAV)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.