Viața satului

APIA a început să plătească avansul fermierilor

Mihai Boicu
16 oct 2017 2635 vizualizări

APIA Vrancea a început să genereze luni noaptea, de la ora 3.00, listele de plată pentru fermieri, urmând ca banii să fie virați de la București u aproximativ 19.200 fermieri locali sunt autorizați pentru a primi avansul din subvenții, ceilalți fiind în curs de verificare sau de remediere a problemelor constatate u suma totală autorizată la plată de APIA este de 42,1 milioane de euro

Angajații APIA au muncit de la ora 2.30 pentru a se putea plăti subvențiile 

Agenția de Plăți și pentru Intervenție în Agricultură (APIA) a început luni noapte să vireze avansul de 70% din subvenții în conturile fermierilor beneficiari. Fiecare județ a fost programat să genereze liste de plată de la o anumită oră, pentru a se evita blocarea sistemului. ”Noi, centrul județean și centrele locale, am început să lucrăm de azi noapte (luni noapte – n.r), de la ora 2.30, pentru că la ora 3.00 am fost programați să generăm listele de plată. În Vrancea au fost depuse 22.585 cereri pentru subvenții, din care au fost autorizate la plată aproximativ 19.200”, a precizat Ionel Partene, directorul APIA Vrancea. Diferența este formată din fermieri la care s-au efectuate controale pe teren, prin teledetecție sau care au avut diverse probleme și trebuie să își completeze documentele depuse. De menționat că nu APIA Vrancea efectuează plățile, care se fac de la nivel central, după generarea listelor de plată. Termenul pentru virarea avansului către fermieri este 30 noiembrie, urmând ca de la 1 decembrie 2017 să înceapă plata efectivă a subvențiilor. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care luni noaptea s-a aflat la sediul APIA pentru a vedea modul în decurge această operațiune, a cerut ca Agenția să facă tot posibilul pentru ca plățile să fie făcute până la începutul lunii noiembrie. Acest lucru ar putea fi posibil, exceptând sprijinul cuplat pentru vaci de lapte și carne, unde UE impune un termen de șase luni de la depunerea cererilor, care este în luna noiembrie. 2017 este primul an în care se plătește și avansul pentru zootehnie.

 

APIA a autorizat la plată suma de 42,1 milioane de euro

 

APIA a anunțat luni că suma totală autorizată la plată este de 42,1 milioane euro pentru un număr de 24.464 fermieri. Din această sumă, 28,59 milioane euro se plătesc din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 13,51 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național. ”Menționăm că în conformitate cu prevederile Deciziei nr. 6801 de punere în aplicare a Comisiei din 11.10.2017 de autorizare a Irlandei, Greciei, Croației, României și Regatului Unit să aplice derogări, în ceea ce privește anul de cerere 2017, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale, între 16 octombrie și 30 noiembrie se pot efectua plăți în avans de până la 70 % în cazul plăţilor directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, şi de până la 85 % în cazul măsurilor de sprijin pe suprafață și legate de animale, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European si al Consiliului”, se precizează într-un comunicat de presă al APIA. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.