Viața satului

Federaţia Viticultorii cere ca podgorenii să-şi vandă liber vinul

Mihai Boicu
29 sep 2013 3928 vizualizări
Asociaţia care reprezintă interesele viticultorilor din Vrancea susţine că viticultorii sunt discriminaţi în comparaţie cu alte ramuri ale agriculturii.Federaţia solicită comercializarea liberă a cantităţii de vin de 100.000 de litri, pe care viticultorii pot să o producă acum pentru propriul consum

Viticultorii le solicită guvernanţilor să nu-şi vandă liber doar strugurii, ci şi vinul produs. Aceştia arată că strugurii sunt perisabili şi nu rezistă decat cateva zile, astfel încat se impune “transformarea” lor în vin. Vinul nu poate fi însă valorificat, legal, decat dacă vanzătorul este agent economic. Federaţia Viticultorii consideră că, de fapt, se împiedică valorificarea producţiei proprii, iar podgorenii nu-şi pot recupera cheltuielile de producere a strugurilor. “Situaţia din această toamnă a arătat cât se poate de clar că viticultorii trebuie să aibă libertatea de a-şi vinde producţia, fie că este vorba de struguri, fie de vin. Strugurii sunt o marfă perisabilă şi nu rezistă decât câteva zile. Dacă sunt atacaţi de mucegai, cum s-a întâmplat acum, iar nimeni nu vrea să-i cumpere din cauza calităţii slabe, ce variantă are producătorul? Doar aceea de a-i arunca sau a-i vinde în pierdere şi să abandoneze viţa de vie. Respectând întocmai prevederile Codului Fiscal, viticultorii au posibilitatea să producă vin doar pentru propriul consum, nu pentru valorificare. Pentru aceasta este nevoie de autorizare, de îndeplinirea unei întregi proceduri birocratice. Din cauza acestei discriminări, viticultorii nu-şi pot vinde producţia şi recupera costurile, intrând astfel în faliment”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Viticultorii, semnat de preşedintele Toader Manole. Potrivit acestuia, viticultorii sunt astfel supraimpozitaţi, întrucat plătesc la impozit norma de venit dacă îşi valorifică strugurii, însă trebuie să se autorizeze ca agenţi economici şi să plătească alte impozite dacă fac vin şi vor să îl comercializeze. Federaţia Viticultorii le cere factorilor de decizie să permită comercializarea cantităţii de vin pe care viticultorii au voie să-l producă pentru propriul consum, respectiv 100.000 litri. “Eliminarea interdicţiei de valorificare a vinurilor ar reprezenta o gură de oxigen pentru viticultori, care, din cauza caştigurilor mici, pot renunţa la această activitate. Autorităţile centrale vorbesc mereu de necesitatea asocierii, pentru a face din viticultură o afacere, dar, în acelaşi timp, nu lasă niciun pic de libertate pentru micii viticultori”, susţin reprezentanţii Federaţiei Viticultorii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.