Federaţia Viticultorii cere ca podgorenii să-şi vandă liber vinul
Viticultorii le solicită guvernanţilor să nu-şi vandă liber doar strugurii, ci şi vinul produs. Aceştia arată că strugurii sunt perisabili şi nu rezistă decat cateva zile, astfel încat se impune “transformarea” lor în vin. Vinul nu poate fi însă valorificat, legal, decat dacă vanzătorul este agent economic. Federaţia Viticultorii consideră că, de fapt, se împiedică valorificarea producţiei proprii, iar podgorenii nu-şi pot recupera cheltuielile de producere a strugurilor. “Situaţia din această toamnă a arătat cât se poate de clar că viticultorii trebuie să aibă libertatea de a-şi vinde producţia, fie că este vorba de struguri, fie de vin. Strugurii sunt o marfă perisabilă şi nu rezistă decât câteva zile. Dacă sunt atacaţi de mucegai, cum s-a întâmplat acum, iar nimeni nu vrea să-i cumpere din cauza calităţii slabe, ce variantă are producătorul? Doar aceea de a-i arunca sau a-i vinde în pierdere şi să abandoneze viţa de vie. Respectând întocmai prevederile Codului Fiscal, viticultorii au posibilitatea să producă vin doar pentru propriul consum, nu pentru valorificare. Pentru aceasta este nevoie de autorizare, de îndeplinirea unei întregi proceduri birocratice. Din cauza acestei discriminări, viticultorii nu-şi pot vinde producţia şi recupera costurile, intrând astfel în faliment”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Viticultorii, semnat de preşedintele Toader Manole. Potrivit acestuia, viticultorii sunt astfel supraimpozitaţi, întrucat plătesc la impozit norma de venit dacă îşi valorifică strugurii, însă trebuie să se autorizeze ca agenţi economici şi să plătească alte impozite dacă fac vin şi vor să îl comercializeze. Federaţia Viticultorii le cere factorilor de decizie să permită comercializarea cantităţii de vin pe care viticultorii au voie să-l producă pentru propriul consum, respectiv 100.000 litri. “Eliminarea interdicţiei de valorificare a vinurilor ar reprezenta o gură de oxigen pentru viticultori, care, din cauza caştigurilor mici, pot renunţa la această activitate. Autorităţile centrale vorbesc mereu de necesitatea asocierii, pentru a face din viticultură o afacere, dar, în acelaşi timp, nu lasă niciun pic de libertate pentru micii viticultori”, susţin reprezentanţii Federaţiei Viticultorii. (Mihai BOICU)