Viața satului

Arendaşii trebuie să plătească impozitul pe venit al proprietarilor

Mihai Boicu
10 sep 2013 3023 vizualizări
Codul Fiscal prevede că impozitul pe arendă este reţinut de arendaşi şi virat statului u dacă proprietarul nu este de acord, atunci trebuie să depună singur declaraţii la Finanţe şi să ţină contabilitate în partidă simplă

Vrancenii care au dat terenurile în arendă nu sunt obligaţi să meargă la Finanţe pentru a-şi declara veniturile şi a plăti impozitul. Această sarcină este obligaţia arendaşului, potrivit Codului Fiscal, care are obligaţia să reţină impozitul pe venit prin stopaj la sursă şi apoi să-l dea statului. Pentru aceasta s-au încheiat sau se încheie acte adiţionale la contractele de arendă. Aceste documente au starnit însă confuzie în cazul unor proprietari din mediul rural, care au înţeles că trebuie să li se reţină nişte bani în plus. “M-am trezit cu oamenii la primărie şi mi-au spus că nu ştiu ce să facă, că nu vor să plătească. Le-am explicat că dacă nu sunt de acord să li se reţină impozitul pe venit prin stopaj la sursă, adică la arendaş, trebuie să meargă singuri la Finanţe şi să ţină evidenţă contabilă cu cheltuielile. Cand au auzit acest lucru au spus că se duc înapoi la societate şi că sunt de acord”, a declarat primarul Vasile Vatră de la Gugeşti. O persoană care vrea să-şi plătească singură impozitul pe venitul din arendă trebuie să meargă la Finanţe şi să-şi înregistreze contractul de arendă. După aceea, trebuie să ţină evidenţa contabilă în partidă simplă, adică trebuie să aibă un registru de venituri şi cheltuieli. Pe baza acestor informaţii, Finanţele emit o decizie de impunere, iar persoana respectivă plăteşte impozitul pe venitul din arendă. La prima vedere, o asemenea procedură nu pare complicată, însă în mediul rural unde foarte multe persoane sunt în varstă aceste reguli sunt greu de respectat. Prin reţinerea impozitului de către arendaş, care la randul său îl virează statului, proprietarii terenurilor scapă de această grijă. Potrivit Codului Fiscal, venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. “Impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final”, se arată în Codul Fiscal. Arendaşul nu are însă obligaţia să reţină contribuţia la sănătate, pentru cei care au şi această obligaţie. Proprietarii în cauză primesc însă o decizie de la Finanţe şi apoi trebuie să plătească, fără a îndeplini alte formalităţi. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.