Viața satului

Primarii vor impozitul agricol la localităţi

Mihai Boicu
10 sep 2013 1104 vizualizări
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din Vrancea spune că primarii vor respecta legea, dar nu sunt de acord ca banii din impozitul agricol să meargă la stat.Maine se va încheia un protocol între Guvern şi primarii din rural

Primarii din judeţ spun că vor respecta ordonanţa Guvernului prin care impozitele agricole se pot plăti şi la primării, dar nu sunt de acord cu aceasta, întrucat toţi banii merg la stat şi nu răman la bugetele locale. “Eu, personal, dar şi ceilalţi colegi cu care am vorbit, nu am fost de acord, dar în momentul în care apare o lege trebuie să o respectăm”, a declarat Vasile Vatră, primarul Gugeştiului şi preşedintele Filialei Vrancea a Asociaţiei Comunelor din Romania (ACoR). Acesta spune că i-a solicitat premierului Victor Ponta, la întalnirea avută cu reprezentanţii ACoR, ca impozitul agricol să fie anulat sau, dacă nu se poate acest lucru, atunci să impozitul pe teren şi impozitul pe venitul agricol să fie transformate într-un singur impozit care să fie încasat şi să rămană la primării. “Premierul a spus că mai întai să se încheie protocolul cu Asociaţia Comunelor şi va analiza propunerea. Impozitul se poate încasa şi la primării, iar ordonanţa nu spune că este obligatoriu. Oamenii vor putea plăti şi la Finanţe şi la primării şi va fi o chestiune destul de confuză, pentru că va fi o evidenţă la ei şi una la primării. Impozitul agricol este greu de încasat în forma actuală. Modalitatea cea mai eficientă era să fie un singur impozit şi să fie încasat la primării. La Gugeşti avem 3.700 de poziţii la rol şi e destul de greu de urmărit şi acest impozit”, a declarat Vasile Vatră. O.G. 28/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare prevede că impozitul agricol se poate plăti şi la primării în localităţile unde nu există o unitate teritoriale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, dacă se încheie un protocol între primărie şi ANAF. Măsura a fost luată pentru a-i scuti de drumuri pe proprietarii de terenuri. Problema impozitului agricol s-a regăsit şi în scrisoarea de prostest votată de Adunarea Generală a ACoR din această vară. Ca urmare a acesteia, maine se va încheia un protocol între Guvernul Ponta şi ACoR, cu raport de progres în fiecare lună, pentru a se vedea în ce măsură se respectă înţelegerea. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.