Viața satului

Guvernanţii pregătesc amenzi record pentru ţărani, de pană la cateva sute de mii de euro

Mihai Boicu
8 sep 2013 5328 vizualizări
Ministerul Agriculturii a pregătit un proiect de lege cu sancţiuni record pentru cei care nu respectă prevederile sale.Schimbarea destinaţiei unui teren agricol din extravilan este sancţionată cu amenzi de la 500.000 de lei pe hectar.Suprafeţele agricole nu vor putea fi vandute decat în condiţii greu de respectat şi printr-o procedură care durează cateva luni.Noile prevederi lovesc în cei care au afaceri în agricultură şi care au terenuri "pe persoană fizică" şi pe care statul vrea să-i bage în morisca fiscalităţii. Mai mult, afaceristii din domeniu trebuie să aibă şi şcoală

De anul viitor, cine nu respectă destinaţia unui teren agricol din extravilan ar putea fi amendat cu 500.000 de lei pe hectar, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii. Cele mai mici amenzi sunt de 50.000 de lei. O persoană fizică ar putea deţine cel mult 100 de hectare de teren agricol. Guvernanţii de la USL vor ca vanzarea – cumpărarea suprafeţelor agricole să se facă cu respectarea unei liste de persoane care au prioritate, iar întreaga procedură va dura cel puţin trei luni. Dacă nu se respectă condiţiile, atunci vanzarea – cumpărarea va fi lovită de nulitate absolută. De asemenea, persoanele care preiau de la stat infrastructură de irigaţii şi de îmbunătăţiri funciare au obligaţia să o întreţină, altfel sunt obligate să o repare.
Noul proiect de lege privind vanzarea terenurilor agricole prevede amenzi record pentru proprietarii de terenuri agricole, care pleacă de la 500.000 lei şi pot ajunge la cateva milioane de lei. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi ar trebui să intre în vigoare la începutul anului următor. Nerespectarea destinaţiei terenurilor agricole este sancţionate cu amenzi uriaşe. La art. 14, alin. 1 se prevede că terenurile agricole dobandite prin vanzare – cumpărare, în condiţiile legii, trebuie să fie utilizate potrivit destinaţiei categoriei de folosinţă înscrisă în sistemul integrat de cadastru şi publicitate imobiliară. La art. 17 alin. 5 se stipulează: “Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. 1 se sancţionează cu amendă de 100.000 lei/ha. Nerespectarea prevederilor art. 14 alin. 1 timp de doi ani consecutiv se sancţionează cu de cinci ori cuantumul amenzii prevăzut în prezentul alineat (adică cu 500.000 lei/ha)”. Astfel, se poate ajunge la amenzi chiar de cateva milioane lei dacă este vorba de suprafeţe mai mari de un hectar. Cu siguranţă, intenţia guvernanţilor este de a nu permite schimbarea destinaţiei terenurilor agricole prin aceste sancţiuni uriaşe. Proiectul de lege nu oferă decat posibilitatea schimbării dintr-o categorie de folosinţă agricolă în altă categorie  de folosinţă, tot agricolă.

Persoanele fizice au limită la 100 de hectare

Proiectul de lege elaborat de Ministerul Agriculturii prevede că o persoană fizică nu poate deţine o suprafaţă mai mare de 100 de hectare de teren agricol extravilan. Această prevedere loveşte în cei care au afaceri în agricultură şi care au terenuri pe persoană fizică. Aceştia sunt practic obligaţi să-şi înfiinţeze firme prin acest proiect de lege. Pentru a putea cumpăra teren potenţialul cumpărător trebuie să dovedească că are cunoştinţe în domeniul agricol, că a desfăşurat activităţi agricole pe o perioadă de cel puţin cinci ani, iar persoana fizică care deţine terenuri agricole trebuie să dovedească că a desfăşurat activităţi agricole pe acestea. Vanzarea terenurilor se poate face doar cu respectarea dreptului de preemţiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendaşilor, persoane fizice cu varsta de pană la 40 de ani care desfăşoară ativităţi economice pe raza localităţii respective, precum şi statul. Nerespectarea priorităţii acestor categorii de persoane atrage nulitatea absolută a vanzării terenului respectiv.

Cel puţin trei luni pentru o vanzare

Procedura de vanzare – cumpărare a terenurilor ar putea fi una foarte complicată dacă prevederile proiectului de lege vor fi adoptate în actuala formă. Operaţiunea se va desfăşura sub supravegherea unei noi instituţii, Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, o instituţie cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Vanzătorul se va adresa primăriei pe raza căreia se află terenul cu o cerere prin care solicită notificarea preemtorilor, precum şi afişarea ofertei de vanzare. Oferta va fi afişată timp de 90 de zile de la data înregistrării. În termen de 15 zile de la primirea cererii de vanzare, primăria va notifica Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare (AARPF). Autoritatea va afişa la randul său oferta de vanzare pe site-ul instituţiei. Dacă mai multe persoane care au prioritatea la cumpărare vor să achiziţioneze terenul respectiv, atunci vanzătorul este obligat să respecte termenul prevăzut de lege. Dacă niciunul nu este interesat, atunci terenul este declarat liber la vanzare. În situaţia în care suprafaţa respectivă este vandută în alte condiţii decăt cele din ofertă, la un preţ mai mic sau în condiţii mai avantajoase, atunci vanzarea respectivă este lovită de nulitate absolută.

Cine distruge ţevile de irigaţii le plăteşte

Ministerul Agriculturii doreşte prin proiectul de lege prezentat să protejeze infrastructura de irigaţii preluată de la stat. Iniţiativa vine cam tarziu, în condiţiile în care pana acum această infrastructură a fost predată în proprietate asociaţiilor de udători, fără nicio obligaţie, iar de-a lungul anilor a fost distrusă în parte. “Persoanele fizice care cumpără teren agricol, pe care este amplasată o infrastructură de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare, au obligaţia de a o menţine cel puţin în care starea care a fost cumpărată, astfel cum a fost atestată prin avizul Autorităţii Naţionale de Îmbunătăţiri funciare”, se arată la art. 15 al proiectului de lege. Ministerul Agriculturii vrea să sancţioneze cu amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei vanzarea – cumpărarea terenurilor agricole pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potenţial arheologic evidenţiat întamplător, fără avizul Ministerului Culturii. Cu aceleaşi amenzi este sancţionată şi vanzarea – cumpărarea terenurilor agricole care au stat la baza constituirii unei Organizaţii a Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, a unei Federaţii de Organizaţii de Îmbunătăţiri Funciare sau a unei Organizaţii de Desecare şi Drenaj, fără acordul Adunării Generale a membrilor acestora. Amenzi de la 50.000 lei la 100.000 lei se dau şi pentru distrugerea sau nemenţinerea în funcţiune a infrastructurii de irigaţii, precum şi de îmbunătăţiri funciare. În acest din urmă caz, dar şi la schimbarea destinaţiei terenurilor agricole din extravilan, persoanele vinovate se sancţionează şi cu sancţiunea complementară constand în desfiinţarea noilor construcţii şi a aducerea terenului în starea iniţială, precum şi refacerea infrastructurii de irigaţii sau de îmbunătăţiri funciare, pe cheltuiala contravenientului. Rămane de văzut dacă proiectul de lege va suferi amendamente sau va fi adoptat în forma actuală. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
colectivistul, acum 3874 zile, 17 ore, 46 minute, 4 secunde
Ce mare reusita a la palmolive care e mare pres la comisia de agricultura si a vrut sa tranporte fraierii pe drumuri ,in tandem cu ciolanistul nedelecu si a luato in barba si acum face legi bune citeste integral
Nelegiuitu`, acum 3874 zile, 20 ore, 10 minute, 6 secunde
Inca o lege care se va naste MOARTA DIN START precum si Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor care prevede amenzi pentru cei ce nu-si asigura locuintele. Nici un primar nu a dat citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.