Viața satului

Exclusiv! Sărăcie, sărăcie, dar primarii cumpără de milioane de euro

Mihai Boicu
11 aug 2013 2997 vizualizări
La Gugeşti se investesc milioane de lei în modernizarea drumurilor.Bugetele de criză din acest an s-au cheltuit în special pe drumuri, apă şi canalizare.Din achiziţiile de 35,4 milioane de lei, 34,1 milioane lei au fost prin licitaţii, iar 1,3 milioane lei directe.Fitioneştiul şi Gugeştiul sunt comunele campioane la lucrări .Firma deputatului Victor Roman va încasa în jur de 2,5 milioane de lei pentru realizarea sistemului de canalizare şi a staţiei de epurare la Fitioneşti, în vreme ce firma adminsitrată de tatăl secretarului Raluca Dan s-a profilat pe echipamente video pentru primării

Cele mai multe şi cele mai costisitoare cheltuieli din banii publici în mediul rural s-au făcut în acest an pentru lucrări la infrastructură: drumuri, apă şi canalizare. În lipsa unor alocări importante de fonduri, primarii au continuat proiectele începute în anii trecuţi, însă au demarat şi investiţii noi, în funcţie de posibilităţi şi, desigur, de coloratura politică. În total, din ceea ce s-a publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, comunele au contractat lucrări, produse şi servicii în valoare totală de 35,4 milioane de lei, adică peste 7,8 milioane de euro. Din această sumă, 34,1 de milioane lei au reprezentat sumele cheltuite prin licitaţie, iar 1,3 milioane lei prin achiziţii directe. Investiţiile începute în anii trecuţi şi continuate în acest an sunt cele finanţate prin intermediul unor programe, cum este Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Localităţile mai mari şi cu resurse financiare proprii mai importante şi-au permis să realizeze şi în acest an investiţii pe cont propriu. În această situaţie se află, de exemplu, Primăria Vulturu, care a planificat investiţii de peste 1 milion de lei finanţate din bugetul localităţii. De asemenea, la Garoafa se vor continua prin forţe proprii lucrările la Şcoala Ciuşlea, începute în anii trecuţi cu fonduri guvernamentale, care au fost sistate. În rural se lucrează în cea mai mare parte doar la infrastructură, deoarece Guvernul Ponta a tăiat de la finanţare lucrările considerate neimportante, adică 25 de stadioane comunale. Sumele cheltuite de autorităţile locale sunt în realitate ceva mai mari, întrucat nu toate sunt publicate în SEAP, însă cel mai probabil diferenţele nu sunt semnificative.

Fitioneştiul şi Gugeştiul au cele mai mari investiţii

Cele mai importante lucrări de investiţii au fost încredinţate prin procedura cererii de ofertă, la care se adaugă una de licitaţie. În total, valoarea celor 19 contracte este de 34,1milioane lei. Cea mai importantă investiţie demarată în mediul rural este la Fitioneşti, localitate condusă de primarul social – democrat Iordache Cazacu, recent declarat incompatibil de către ANI. Pentru realizarea sistemului public centralizat de canalizare al apelor uzate menajere şi a staţiei de epurare suma necesară este de 11,2 milioane de lei, adică 2,5 milioane de euro. Banii vor intra în conturile firmei deputatului PSD Victor Roman, Roman Impex Prest SRL. Printr-o “minune”, doar firma acestuia a fost interesată să realizeze o lucrare în Colegiul 6, pe care îl reprezintă în Parlament. Roman Impex Prest a obţinut un contract important şi la Spulber, de 3,4 milioane lei, pentru refacerea şi modernizarea DC 108. Gugeştiul, comuna condusă de social – democratul Vasile Vatră, are mai multe lucrări de milioane de lei încredinţate pană acum. Contractul pentru exinderea canalizarării în sistem vacuumatic din Oreavu se ridică la 1,8 milioane lei, fiind caştigat de o firmă din Bucureşti. Modernizarea străzilor în zonele Satu Vechi şi Centru are o valoare de 2,9 milioane lei, fiind realizată de firmele Lemacons şi Vega. Contractul pentru modernizarea străzilor din Satu Nou şi Cartierul Sinistraţi se ridică la 2,9 milioane lei şi a fost obţinut de Podgoria Coteşti. Tot la Gugeşti se realizează extinderea – dezvoltarea şi automatizarea sistemului de apă, pentru 2,5 milioane de lei, de către o asociere de trei firme: Grafitti Construct, Inspecon şil Alma Consulting. În total, aceste investiţii din Gugeşti se ridică la peste 10 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane euro.

Ce cumpără fără licitaţie primarii

Nu mai puţin de 55 de achiziţii directe au fost făcute de primarii comunelor din Vrancea în acest an, ţinand cont doar de informaţiile publicate în SEAP, pentru cele mai importante dintre acestea. Sumele pleacă de la cateva sute de lei şi ajung pană la cateva zeci de mii de lei. Cel mai mare este contractul încredinţat de Primăria Jariştea firmei Sibarex pentru modernizarea drumurilor de interes local, respectiv 352.207 lei. Pentru proiectarea acestor lucrări, autorităţile locale i-au mai dat 26.000 de lei firmei deputatului PNL Nini Săpunaru, Euro Proiect. Pe lista achiziţiilor directe se află deszăpeziri făcute pentru iarna trecută, lemne de foc pentru primării, proiectarea unor drumuri, diverse consumabile. La Fitioneşti s-au încheiat nu mai puţin de 17 contracte cu aceeaşi firmă, Hugebo SRL din Focşani, pentru echipamente medicale destinate centrului local de bătrani, în valoare totală de 63.015 lei, deoarece valorile sunt mici. De asemenea, autorităţile din Sihlea au dat aproape 165.000 pe achiziţii directe, de la imprimante laser, pană la o autospecială pentru pompieri. Pentru că pragul pentru cumpările directe era de 15.000 de euro la vremea respectivă, Primăria Sihlea a dat 14.959,5 euro pentru maşina de stingere a incendiilor, pentru a scăpa de licitaţie. Printre achiziţiile făcute în acest mod s-au mai numărat plăcuţele pentru străzi şi pentru numărătoarea gospodăriilor. Tatăl secretarului general al judeţului, Raluca Dan, a trecut de la aparate de aer condiţionat la supraveghere video. Compania Harions Data, care îi aparţine lui Ion Harabagiu, a încasat 24.200 pentru sistem de supraveghere video cu înregistrare imagini şi vizualizare on-line la Primăria Gugeşti, condusă de social-democratul Vasile Vatră.

Guvernul a crescut pragul la achiziţii

Limita pentru achiziţiile directe a crescut la 30.000 de euro la servicii şi produse, exclusiv TVA, iar pentru lucrări la 100.000 de euro, în urma modificării de către Guvernul Ponta a O.U.G. 34/2006, privind achiziţiile publice. Anterior, pentru toate aceste achiziţii pragul era de 15.000 de euro. Pe de o parte, această creştere a pragului este un lucru bun, deoarece licitaţiile pot fi blocate foarte mult timp de către cei care le contestă în justiţie. Pe de altă parte, s-au creeat posibilităţi mai mari de împărţire discreţionară a banului public, pe criterii netransparente şi clientelare, aşa cum se practică de ani buni şi în Vrancea. Printre cei care au profitat primii de această schimbare legislativă, au fost autorităţile din Jariştea, care au putut să încrediţeze fără licitaţie contractul privind modernizarea drumurilor comunei, care depăşeşte cu mult 15.000 de euro, respectiv aproape 80.000 de euro. Primăria s-a grăbit să efectueze lucrări pentru că a avtu musafiri importanţi la sărbătoarea schitului Buluc, serbată pe data de 6 august. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 3881 zile, 22 ore, 51 minute, 4 secunde
Nu le mai spuneti la furaciunile astea "investitii". Investitiile sunt plasari de capital in scopul obtinerii de profit. Ori ce fac golanii astia nu aduce niciun profit localitatii, sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.