Viața satului

Liberalizarea vanzării terenurilor, condiţionată de păstrarea destinaţiei

Mihai Boicu
25 iun 2013 1229 vizualizări
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că vor fi luate măsuri de protecţie pentru păstarea destinaţiei terenurilor agricole după liberalizarea pieţei funciare, care va avea loc de la 1 ianuarie 2014.

“Nu cred că vor  veni cetăţeni străini care să cumpere suprafeţe foarte mari ca să facă agricultură. Suprafeţele foarte mari se exploatează în agricultură în cadrul societăţilor comerciale, este şi mai bine din punct de vedere fiscal. Ne vom lua însă nişte măsuri de protecţie, pentru a ne asigura în primul rand că terenurile vor ajunge, dacă se va putea în acest an, prin sistemul de creditare, în posesia romanilor”, a declarat ministrul Agriculturii. Guvernul a aprobat constituirea unui fond de 300 de milioane de lei, care va fi pus la dispoziţia agricultorilor prin intermediul instituţiilor bancare, prin intermediul creditării. Aceşti bani vor putea fi folosiţi şi pentru achiziţia de terenuri agricole, iar statul va garanta pană la 80% din împrumuturi. În Vrancea, în ultimii cinci ani a avut loc o acţiune de comasare a terenurilor agricole, pentru a fi exploatate mai uşor. Din acest motiv, la ora actuală mai sunt disponibile la vanzare doar loturi de cateva hectare de teren. Preţul terenurilor variază între 1.500 şi 2.000 de euro pe hectar, în funcţie de calitatea acestora. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
butnaru liviu, acum 3954 zile, 6 ore, 16 minute, 30 secunde
1500-2000 euro pe ha?nu vin strainii? baaaaaaaaaaa,trezirea ca va fi jale in tara noastra.cum sa oferi teren cu 2000 euro pe ha unui strain?10-15000 euro poate pe ha.... mergi in Olanda si cumpara un citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.