Viața satului

Grindina a făcut ieri prăpăd în judeţ în doar cateva minute

Ziarul de Vrancea
26 mai 2013 5553 vizualizări
Jariştea, Ţifeşti, Panciu dar şi Broşteni se numără printre localităţile cele mai afectate de furtuna de ieri.Grindina a fost însoţită de ploi în rafală care au intensificat efectul distructiv.Dacă autorităţile nu se implică, podgorenii din Jariştea ar putea abandona viile.Toma Cătălin, primarul comunei, trage un serios semnalul de alarmă după calamităţile de ieri.Deputatul Ciprian Nica a promis că va face diligenţe la Ministerul Agriculturii pentru finanţarea proiectului antigrindină, abandonat de ani buni

Viile din podgoriile Odobeşti, Broşteni , Ţifeşti şi Jariştea au fost “bătute” ieri după amiază de grindină, fiind afectate chiar şi în proporţie de peste 60% de intemperii, potrivit localnicilor. A fost nevoie de câteva minute ca munca de aproape jumătate de an să fie distrusă de grindina care a căzut ieri după amiază în două reprize a câte 2 minute. “Piatra” a fost de mărimea alunei, potrivit sătenilor. „La Jariştea s-a produs un adevărat dezastru în viile podgorenilor. La o primă estimare, din cele 1.690 ha cu viţă de vie, în funcţie de zonă, pagubele sunt între 60 şi 90 %. Asta însemnă un dezastru, cum rar se întâmplă. Practic, viticultorii din Jariştea vor munci până la sfârşitul anului degeaba, doar pentru a salva via, ca anul următor să reia ciclul vegetaţiei”, ne-a spus primarul Cătălin Toma. O bună parte a judeţului Vrancea (localităţile Vintileasca, Nereju, Poiana Cristei, Odobeşti, Reghiu, Nistoreşti, Vrâncioaia, Vidra, Panciu, Tulnici) s-a aflat pană ieri, la orele 16.20, sub avertizare de cod galben de furtună, respectiv grindină de mici dimensiuni, cantităţi de precipitaţii care local pot atinge şi depăşi 20-25 l/mp şi fenomene meteorologice asociate, respectiv intensificări de vânt şi descărcări electrice.

Grindină şi la Ţifeşti, Panciu şi Broşteni

Unul dintre localnicii de la Broşteni a declarat ieri după amiază că  grindina care s-a abătut asupra comunei, în jurul orei 16.30, a ajuns la dimensiunile unei alune. Rafalele au afectat, conform unor estimări de moment, cam 60% din producţia de legume şi fructe, dar şi via şi pomii din zonă. Norul de ploaie cu grindină a venit dinspre Boloteşti, după ce anterior “piatra” a bătut şi la Panciu şi la Ţifeşti. În cele două localităţi, grindina a venit tot în rafale, în jurul orelor 16. Efectul distructiv a fost amplificat şi de ploaia în rafale venite în lateral. Ploaia însoţită de grindină a durat cam 10 minute, suficient cat podgoriile să aibă de suferit, la fel ca şi plantaţiile de legume şi livezile. În cele două localităţi urmau să se facă estimările pagubelor, care vor fi centralizate, după cum au arătat oficialii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, în cursul zilei de azi. Localnicii speră ca natura să aibă puterea să se regenereze pentru a nu pierde toată recolta.

“Încă o dată natura ne arată cât de slabi suntem”

După grindina masivă de ieri am putea spune că podgorenii vrânceni trăiesc deja cu un picior în groapă, iar din viile Vrancei nu o să rămână decât strugurii de pe stema judeţului, întrucât de curând Guvernul a aprobat şi băuturile fermentate linişitit, celebrele BFL-uri, adică băuturi obţinute din orice altceva, dar nu din struguri. Dacă autorităţile judeţene nu vor lua măsuri urgente de susţinere a podgorenilor, aceştia vor abandona cultura vieţei de vie, iar din brandul Vrancei va rămâne doar numele. „În ritmul acesta riscăm să rămânem fără viticultori. Dacă autorităţile judeţene nu fac demersuri pentru obţinerea de subvenţii din Fondul de Rezervă, necesare tratamentelor fitosanitare din acest an, sunt convins că mulţi vor abandona viile deoarece nu mai au cum să obţină credite în situaţia în care recolta de anul acesta este compromisă şi nu vor avea din ce să le ramburseze”, ne-a mai spus primarul Toma de la Jariştea. Edilul a solicitat, într-o postare pe contul său de Facebook, şi un anunţ privind distrugerile provocate de grindină dar şi un apel la ajutor din partea autorităţilor. “Încă o dată natura ne arată cât de slabi suntem în faţa ei cu toate descoperirile ştiinţei. Sper ca autorităţile centrale să ne aibă în vedere şi să sprijine comunităţile noastre greu încercate de această calamitate! Cu profund regret, Cătălin Toma", a postat primarul de la Jariştea.

Din păcate, proiectul Staţiei Antigrindină din zona Vrancea- Galaţi, care ar putea salva podgoriile de astfel de situaţii, a stagnat de ani buni, tocmai din lipsa finanţării. În zonele unde acesta se aplică, respectiv pe Valea Prahovei, efectele s-au făcut simţite imediat. Staţia Antigrindină ar putea apăra cel puţin podgoria Panciului, “bătută” frecvent de grindină. Deputatul Ciprian Nica a anunţat ieri că va solicita ministrului Agriculturii alocarea urgentă unor fonduri pentru continuarea proiectului antigrindină. “Eu am făcut demersuri şi în guvernarea trecută iar maine (n.r.- azi) voi merge la ministrul Agriculturii pentru a-i prezenta situaţia şi a face noi diligenţe pentru continuarea acestui proiect. Munca podgorenilor vranceni este în zadar după astfel de evenimente şi consider că finalizarea staţiei antigrindină este o prioritate a noastră, a parlamentarilor care venim din Vrancea. Riscăm ca, la o nouă repriză de grindină, întreaga producţie să fie compromisă”, a declarat deputatul păncean. Acesta este convins că eforturile sale vor fi sprijinite şi de ceilalţi colegi parlamentari. După repriza de grindină de după amiază, aseară a plouat şi în Focşani. Meteorologii spun că vremea se va încălzi în această săptămană, însă nu este exclus să mai fie averse de ploaie. Vom reveni cu amănunte despre pagubele înregistrate după furtună. (V. MUSCĂ, G. SAVA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.