Viața satului

S-au împuţinat terenurile de vanzare în suprafeţe mari

Mihai Boicu
26 mai 2013 1866 vizualizări
Un hectare de teren arabil se vinde cu aproximativ 2.000 de euro

În Vrancea se găsesc din ce în ce mai greu suprafeţe mari de terenuri de cumpărat, întrucat în ultimii ani fermierii au încercat să le adune la un loc pentru a le munci mai uşor. De exemplu, la Garofa, din 3.500 hectare terenuri cultivate cu porumb, grau sau floarea soarelui, 70% sunt arendate. “Nu prea se mai găseşte teren nici de luat în arendă, nici de vanzare. Ceea ce ne bucură este faptul că nu mai avem parloage. Avem firme care au în arendă peste 1.000 de hectare. Se cunoaşte faptul că exploatează suprafeţe mari şi utilaje performante”, a declarat primarul Gheorghe Maghiaru. Situat în “Bărăganul Vrancei”, Măicăneştiul are nu mai puţin de 12.000 hectare de teren arabil. În ultimii 10 ani s-au creat suprafeţe compacte, pentru a fi lucrate mai uşor, ceea ce a dus la creşterea valorii acestora. Unii dintre cei care au luat terenuri în arendă au şi devenit în timp proprietari pe ele, întrucat le-au făcut ofere proprietarilor, în general persoane în varstă, care nu mai aveau capacitatea de a se ocupa de exploatarea pămantului. “Nu mai este teren de vanzare aşa mult, pentru că majoritatea şi-a făcut sole compacte. Întai au luat în arendă, după aceea au cumpărat. În urmă cu cinci – şase ani preţurile erau mult mai mici. Acum, pentru că s-au format sole compacte au crescut şi preţurile de vanzare. Într-o zonă bună, un hectar costă 2.000 de euro. Anul acesta s-au făcut tranzacţii doar cu 5 hectare de teren, în timp ce în anii trecuţi se cumpărau cate 10 – 15 hectare de teren. Cei care cumpără acum sunt în special cei care au proiecte pe fonduri europene în derulare”, a declarat primarul Costel Necula de la Măicăneşti. Şi în podgorii se întalneşte aceeaşi situaţie, întrucat fermierii vor să-şi compacteze terenurile deţinute. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.