Viața satului

Info-Util:

Mihai Boicu
12 mai 2013 1068 vizualizări
Miercuri, 15 mai, este ultima zi de depunere a cererilor de sprijin pe suprafaţă pentru acest an, fără penalizări.

După aceea dosarele se mai pot depune pană pe 10 iunie, pentru fiecare zi de întarziere aplicandu-se o penalizare de 1% din suma totală de plată.

* Impozitarea pe bază de norme de venit ar putea suferi modificări în comparaţie cu ceea ce a propus Guvernul la începutul anului prin OG 8/2013. Senatorii au depus un proiect de lege care are acordul Ministerului Finanţelor şi Ministerului Agriculturi, prin care se aduc cateva modificări. Printre acestea se numără impozitarea separată a ovinelor şi caprinelor, reducerea normelor de veni în unele cazuri, precum şi ridicarea limitei de impozitare.

* Ministerul Agriculturii lansează la mijlocul lunii iunie o nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole”. Această măsură se adresează fermelor de familie, pentru a realiza un surplus de producţie care să fie comercializat. Bugetul acestei măsuri este de 50 milioane euro şi ar urma să fie finanţate aproximativ 1.000 de ferme familiale. Suma maximă pentru un proiect este de 125.000 de euro, din care 50.000 de euro sprijin nerambursabil prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. (M. B.)

Turul Vrancei:

Bordeşti: Apă cu program

Din cauza creşterii consumului de apă, primăria a decis furnizarea apei cu program, pentru a ajunge tuturor locuitorilor. “Avem suficientă apă pentru uz menajer, animale, stropitul viilor, tot timpul anului. Consumul se triplează însă atunci cand locuitorii încep să irige grădinile”, a declarat primarul localităţii, Gheorghe Tătaru. Pentru a reduce deficitul de apă, edilul vrea să mai foreze cateva puţuri. Potrivit programului stabilit de primărie, furnizarea de apă potabilă se face astfel: Recea şi Gobej- luni şi joi, de la ora 10.30, centru – marţi şi vineri, de la 10.30, Deal, Bordeştii de Jos şi Nuci – miercuri şi sambătă, de la 10.30, iar pe şoseaua Tîmboieşti o zi da şi o zi nu, tot de la 10.30. (M. B.)

Slobozia Bradului: Drumuri agricole asfaltate

Primăria derulează un proiect de asfaltare a unor drumuri de exploatare pe o lungime de 3,36 km. Proiectul a primit finanţare cu fonduri europene pentru că este paralel cu drumul european E 85 şi uşurează circulaţia utilajelor agricole şi prevenirea accidentelor de circulaţie. Valoarea investiţiei este de 2,1 milioane lei, din care 400.000 lei reprezintă confinanţarea autorităţilor locale. Lucrările ar trebuie finalizate anul trecut, însă autorităţile locale speră să le încheie în acest an. (M. B.)

Ţifeşti: Apa nu mai are presiune

Încălzirea vremii şi începerea irigaţiilor şi a stropitului la vie au făcut ca apa să nu ajungă în toate satele comunei Ţifeşti. “Furnizăm tot timpul apă, însă din cauza consumului mare presiunea scade în zonele înalte. Atunci cand vedem că nu e presiune, oprim apa în zonele mai joase o zi, două, pentru ca apa să ajungă şi la ceilalţi locuitori”, a declarat primarul Gabriel Postolache. Localitatea are o suprafaţă de peste 1.500 hecare de vie, în timp ce în satul Bătineşti locuitorii trăiesc din legumicultură, activitate care depinde de irigaţii. (M. B.)

Păuneşti: Hală şi boxă de branzeturi

Primăria a terminat lucrărila la boxa pentru branzeturi în piaţa din centrul localităţii, în care încap 14 comercianţi. “Boxa are dotările necesare, este închisă cu termopan şi urmează să-i punem aer condiţionat. Am mai făcut o hală, iar în total investiţiile se ridică la 450 milioane lei vechi”, a declarat primarul Gheorghe Popa. Potrivit acestuia, în localitate sunt în jur de 10.000 de oi. De asemenea, primarul spera ca în curand să înceapă licitaţia pentru asfaltarea centrului civic al comunei, care cuprinde zona din jurul primăriei, bisericii, pieţei, dispensarului medica, postului de poliţie. Investiţia este estimată la 400.000 de lei şi este finanţată din bugetul local. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.