Viața satului

Soarta vinului de masă, în suspans

Mihai Boicu
21 apr 2013 1410 vizualizări
Ministerul Agriculturii spune că va există o denumire generică pentru acest vin

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii susţin că vinul de masă nu va dispărea prin noua Lege a viei şi vinului, însă abia în normele metodologice se va stabili dacă se va introduce şi soiul vinului. Poziţia ministerului vine în replică la avertizarea Federaţiei Viticultorul, care a atras atenţia într-un comunicat de presă asupra prevederilor proiectului legislativ. “Experţii” ministerului au stabilit că vinul de masă nu mai trebuie să existe şi l-au eliminat din lege, deocamdată ca denumire. În locul acestua s-a introdus denumirea de vinuri fără denumire de origine controlată (DOC) şi fără indicaţie geografică (IG) soi. Această aparentă redenumire nu este întamplătoare, întrucat în proiectul legislativ se stipulează că pentru producerea acestor vinuri este nevoie de obţinerea unei licenţe, contra cost de la Ministerul Agriculturii, care nu face decat altceva decat să ridice costurile de producţie ale micilor producători”, a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii. Acesta spune că în final se poate ajunge chiar la dispariţia vinului vrac şi comercializarea sa doar sub formă îmbuteliată. “Nu este vorba de nicio eliminare din lege a vinurilor de masă. Acestea vor avea o denumire generică, însă abia în normele metodologice de aplicare se va stabili împreună cu cei din piaţă dacă se va introduce şi soiul vinului. În acest caz trebuie stabilită trasabilitatea şi vor avea avea nevoie de o certificare, însă nu este vorba de nicio licenţă. De exemplu, în Franţa, vinurile de masă sunt denumite Vin de France, rămane şi noi să stabilim denumirea generică şi pe urmă vedem în normele de aplicare dacă va fi cu denumirea soiului sau fără”, a declarat, pentru Agerpres, Cornel Dicu, directorul inspecţii în Ministerul Agriculturii şi Devoltării Rurale. Noua Lege a viei şi vinului a ajuns la Comisia de agricultură din Camera Deputaţilor, însă dezbaterile au întarziat, se pare, din cauza unor probleme de sănătate pe care le-a avut preşedintele comisiei, deputatul vrancean Nini Săpunaru. (Mihai BOICU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.