Viața satului

Bugete de criză pentru localităţile din Vrancea

Mihai Boicu
7 apr 2013 1874 vizualizări
Filosofia primarului de la sat: “Dacă avem 100 de lei, trebuie să facem treabă de 200”. .Autorităţile locale se concentrează mai mult pe reparaţii decat pe investiţii noi, pentru că nu au banii care le-ar trebui.“Dacă ai 100 lei trebuie să facă treabă de 200 lei”, spune primarul din Vulturu.Cel de la Păuneşti vrea să monitorizeze activitatea din centrul comunei cu camere de supraveghere.Edilul de la Dumitreşti a contractat un credit pentru plata datoriilor


Primarii din rural au stabilit pe ce îşi cheltuie bani în acest an. Unii spun că nu au destul fonduri, deşi sunt la putere, alţii sunt mulţumiţi cu ce au, chiar dacă sunt în opoziţie. Cei mulţi au drumuri de asfaltat şi cămine culturale de reparat. Primarul de la Vulturu vrea să contruiască o piaţă, iar cel de la Păuneşti vrea să monitorizeze activitatea din centrul comunei cu camere de supraveghere. La Dumitreşti, actualul edil întors în funcţie după patru ani de pauză şi-a găsit datoriile neachitate şi a contractat un credit pentru plata lor.


Primăriile din Vrancea au stabilit ce fac cu banii pe care îi au la dispoziţie pentru acest an, după ce au primit sumele repartizate de Direcţia de Finanţe şi Consiliul Judeţean. Aşa cum spun primarii, banii nu ajung niciodată, dar parcă acum nici la putere nu mai este aşa de bine, cu criza economică şi cu un buget care nu mai face faţă atator solicitări. Totuşi, la PSD şi PNL mai mişcă cateva ceva: se repară cămine culturale, se mai asfaltează cate un drum, se extinde o alimentare cu apă. La opoziţie nu prea sunt bani, astfel încat primarii se limitează doar la strictul necesar. “Nu este un an prea optimist, dar sperăm că pe parcurs să mai primim ceva bani”, spune primarul din Dumitreşti, social – democratul Petrică Dogaru. Acesta a alocat 100.000 lei pentru întreţinerea drumurilor comunale, una dintre cele mai mari probleme ale localităţii, întrucat acestea se întind pe nu mai puţin de 76 km. În plus, în satul Motnău s-au declanşat alunecări de teren. De asemenea, primăria vrea să mai facă un studiu de fezabilitate pentru alimentarea cu apă a unuia din satele comunei. Pentru alte obiective, primarul spune că nu prea sunt bani, întrucat a ajuns să plătească datoriile pe care le-a făcut în 2008, în precedentul său mandat. “Este vorba de plata unor lucrări de întreţinere drumuri comunale făcute în 2008. Pentru că fostul primar nu a plătit atunci 1,8 miliarde de lei vechi, datoriile au ajuns la 9,4 miliarde de lei vechi. Am plătit anul trecut prin compensare 6 miliarde lei vechi, iar pentru suma rămasă de 3,6 miliarde lei vechi am contractat un împrumut de la Ministerul de Finanţe. Rata lunară este de aproape 9.000 lei, pentru cinci ani”, spune primarul Petrică Dogaru. Edilul are şi de recuperat 450.000 lei taxe şi impozite neîncasate de la populaţie în ultimii ani, sumă stabilită de Curtea de Conturi.

“Dacă nu avem datorii, nu ne bate nimeni la uşă”

Investiţiile din acest an la Dumbrăveni se ridică la circa 300.000 de lei şi constau mai mult în reparaţii. Pe lista obiectivelor se află căminul cultural, clădirea pentru evidenţa persoanelor, drumurile din localitate, infrastructura rutieră către piaţa comunală. “Bugetul consolidat al comunei este de 32 de miliarde de lei vechi. Noi stăm cat de cat bine, putem să ne permitem să mai facem cate ceva. Bugetul nostru este cam de 12 miliarde de lei vechi, pentru că mai avem agenţi economici, avem viţă de vie, am mărit taxele şi impozite. Niciodată banii nu sunt suficienţi, dar în limita posibilităţilor ne descurcăm”, a declarat primarul Valentin Talvăr. Autorităţile au rămas cu şcoala din centrul comunei reparată doar în stadiul de 40%, iar primarul nu prea are mari speranţe că se vor aloca fonduri pentru finalizarea lucrărilor. La Străoane, autorităţile au ca prioritate asfaltarea străzilor care dau în drumul naţional, iar în rest reparaţiile efectuate pe cont propriu. Bugetul prevăzut pentru asfaltări se ridică la circa 400.000 lei. “Noi ştim că e criză. Dacă nu avem datorii, nu ne bate nimeni la uşă. Dacă eşti primar trebuie să te gospodăreşti ca acasă şi să te întinzi cat e plapuma. Sunt alţi primari care au avut bani, dar nu şi-au luat utilaje. Acum dacă cumpără o maşină de balast trebuie să o plătească cu banul jos”, şi-a expus filozofia de primar Vasile Zbarciog. Acesta are la dispoziţie un buget de peste 2 milioane de lei, din care dacă dă la o parte banii pentru învăţămant şi alte capitole cu destinaţie specială, rămane cu mai puţin de jumătate.

La Vulturu se construiesc trotuare

La Moviliţa, lista obiectivelor votate pentru acest an cuprinde două investiţii principale. Baza sportivă, pentru care s-a prevăzut suma de 100.000 de lei, precum şi realizarea de grupuri sanitare în valoare de 230.000 lei. “Restul obiectivelor sunt de mai mică importanţă. Sunt obligat să mă descurc cu ceea ce am. Bugetul e insuficient faţă de nevoile noastre. Faptul că s-au reîntregit salariile este un lucru bun, dar plata acestora şi a sumelor stabilite prin hotărari judecătoreşti a rămas în spatele nostru. Cheltuielile cu salariile de la 460.000 lei la 600.000 lei, iar impactul asupra bugetului este destul de mare”, a declarat primarul liberal Corneliu Cristian. La Vulturu, una dintre cele mai mari localităţi ale judeţului, principalele două investiţii programate pentru acest an de la bugetul local ajuns la 1,3 milioane lei. “Vrem să construim o piaţă agroalimentară cu două pavilioane, unul cu mese şi altul cu boxe pentru carne şi peşte. De asemenea, am început licitaţia pentru construirea unui trotuar de la Boţarlău pană la Vulturu, pe partea cu şcoala, pe unde să meargă elevii, pentru că au avut loc multe accidente. Banii sunt ataţia caţi sunt şi trebuie să îi administrăm ca să facem ceva. Dacă avem 100 de lei, atunci trebuie să facem treabă de 200”, spune primarul social – democrat Nicuşor Păcuraru, aflat la primul mandat în funcţie.

Primarul PDL din Păuneşti, mulţumit cu cat a primit

Nici la opoziţie nu se stă degeaba, chiar dacă sursele de finanţare s-au împuţinat simţitor. La Cîmpineanca, democrat – liberalul Ştefan Paraschiv trebuie să termine proiectele începute în perioada în care partidul său se afla la putere. Investiţia în apă şi canalizare are termen de finalizare pe 18 mai, iar primăria mai trebuie să contribuie cu 140.000 lei. De asemenea, primăria mai are de finalizat şi lucrările la o şcoală. “Împărţirea fondurilor de la Consiliul Judeţean s-a făcut pe criterii politice pentru că localităţi limitrofe Focşaniului, cum sunt şi Vanătoriul şi Goleştiul, au primit fonduri mai multe”, a declarat primarul Ştefan Paraschiv. În schimb, la Păuneşti democrat – liberalul Gheorghe Popa are o mulţime de proiecte pentru acest an, care depăşesc 5 miliarde lei vechi. Asfaltarea centrului civic este cea mai mare investiţie, de 460.000 lei. De asemenea, primarul mai vrea să investească 60.000 lei într-o hală şi o boxă în piaţă. O altă investiţie este amplasarea de camere de supraveghere în centrul comunei. “Avand în vedere că este un an de criză, eu sunt foarte mulţumit de banii pe care i-am primit. Dacă eu am luat 900 de milioane de lei, iar alt primar a luat 2 miliarde lei vechi, atunci primarul respectiv mai face un gard în plus. Deja pană la această dată am încasat de la cetăţeni din taxe şi impozite 3,5 miliarde de lei vechi”, spune primarul din Păuneşti. (Mihai BOICU)





 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.