Viața satului

2013 ar putea fi un an fără ghinion pentru agricultură

Aurelian Ivan
31 mar 2013 1391 vizualizări
Specialiştii vorbesc de un record de precipitaţii în acest an

După un an secetos, specialiştii vorbesc deja de ceea ce ar putea fi cel mai bun an agricol din ultimii ani. Pornind de la faptul că iarna a fost lungă şi cu cantităţi mari de zăpadă, coroborat cu ploile din ultima vreme, s-a ajuns la cantităţi record de apă în sol. Fermierii spun că deficitul de apă în sol creat de seceta de anul trecut a fost acoperit. Vorbim de cateva sute de litri de apă pe metrul pătrat. “În ultimii 40 de ani nu am avut asemenea cantităţi de 300-350 de litri pe metrul pătrat, într-un interval atat de scurt, vorbim de perioada cuprinsă între luna decembrie şi pană în prezent. Deficitul de apă în sol s-a refăcut, sunt semne bune deocamdată în agricultură. Trebui e să fim însă circumspecţi pe parcursul următoarelor luni, sunt multe provocări pentru agricultori. Aceştia au nevoie de capital pentru a interveni la timp, pentru a face toate lucrările şi tratamentele necesare pentru a avea o producţie foarte bună”, spune Constantin Bazon, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale din judeţ. Declaraţiile oficialilor din Ministerul Agriculturii sunt, de asemenea, pozitive. Potrivit estimărilor, România ar putea atinge anul acesta o producţie de cereale de circa 18-19 milioane de tone, dacă totul va merge bine în perioada următoare, după cum a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.