Viața satului

Direcţia Agricolă spune că producerea BFL-urilor este strict reglementată

Mihai Boicu
19 mar 2013 2167 vizualizări
Materiile prime folosite pot fi obţinute în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole cum ar fi fructe u BFL-urile, adică băuturile

fermentate liniştit şi băuturile fermentate nedistilate reprezintă de fapt acelaşi lucru, însă ministerele de resort au încurcat “borcanele”
Conducerea Direcţiei Agricole Vrancea susţine că producerea băuturilor alcoolice fermentate liniştite este reglementată “în mod solid şi fără echivoc”, neputand înlocui vinurile. Producerea băuturilor alcoolice fermentate nedistilate, altele decat berea şi vinul, este reglementată prin ordinul comun nr. 766/1594/675 emis de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, publicat în Monitorul Oficial 918/29.12.2009, prin care s-au aprobat normele tehnice privind fabricarea, natura şi calitatea materiilor prime, ambalarea, etichetarea şi comercializarea acestor băuturi. “Facem precizarea că BFL-urile, adică băuturile fermentate liniştit şi băuturile fermentate nedistilate reprezintă de fapt acelaşi lucru, iar folosirea acestui termen separat de către Ministerul Finanţelor Publice şi MADR poate crea confuzie în randul opiniei publice”, se arată în comunicatul de presă al Direcţiei Agricole Vrancea, semnat de directorul executiv Petra Ochişor. În art. 3 din ordin se specifică că aceste băuturi se încadrează în Nomenclatura combinată cuprinsă în anexa nr. 1 la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23.07.1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal comun. La art. 2 din acelaşi ordin se stabileşte că materiile prime folosite pot fi obţinute în exclusivitate prin fermentarea unor produse agricole cum ar fi fructe provenite din plantaţii pomicole, arbuşti fructiferi din flora spontană, produse apicole şi must sau/şi must concentrat sau/şi must concentrat rectificat obţinut în exclusivitate din aceste produse. Folosirea unor materii prime din alte produse agricole poate fi făcută doar la solicitarea agenţilor economici, cu aprobarea celor trei ministere implicate. “Considerăm că prin apariţia acestui ordin se reglementează în mod solid şi fără echivoc producerea acestor băuturi, iar prin materiile prime folosite şi modul de etichetare a acestora nu se pot substitui vinului sau altor produse pe bază de vin”, susţine directorul Direcţiei Agricole, Petra Ochişor. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.