Viața satului

Surpriza guvernului Ponta pentru agricultori: IMPOZITUL pe zarzavaturi

Ziarul de Vrancea
24 feb 2013 3886 vizualizări
Noile reglementări pregătite de Guvern pentru accesul și vânzarea la piață a produselor agricole au, în realitate, drept scop introducerea unui nou impozit, și anume, cel pe venitul obținut de țărani din vânzările la tarabă.

 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a finalizat, și urmează să-l propună Executivului spre aprobare, proiectul de „Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol“, prin care se schimbă actualele certificate de producător și se introduc carduri electronice. Pe scurt, pentru a-și putea vinde legumele și fructele în piață, țăranii vor avea nevoie de trei documente: certificatul de producător, certificatul de comercializare și cardul de acces în piață. Procedurile de eliberare a acestor documente sunt destul de anevoioase.


De exemplu, pentru a primi certificatul de producător, este nevoie de o „atestare profesională“. Cum se obține această atestare? Iată ce spune proiectul de act normativ: „Atestarea profesională a solicitanţilor de certificat de producător se realizează de către structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean/regional/naţional, precum şi de către structuri teritoriale de consultanță agricolă, după caz, care se înregistrează în acest scop la primăriile unităţilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale. Lipsa atestatului atrage după sine neeligibilitatea solicitantului la soluţionarea de către primari a cererii de acordare a certificatului de producător“. Pe de altă parte, introducerea cardului de acces în piață presupune crearea unui sistem electronic destul de complex, precum și a unei infrastructuri aferente, în toate piețele din România. Secretarul de stat de la MADR, Daniel Botănoiu, a declarat că un astfel de sistem ar costa în jurul a 600.000 de euro. Toate aceste probleme vor fi clarificate prin normele metodologice de aplicare a noului act normativ, norme ce vor fi întocmite și publicate de MADR. De precizat că, după intrarea în vigoare a noii legi, vechile certificate de producător vor mai fi valabile 45 de zile.

Scopul real - impozitarea veniturilor

Dar adevăratul scop al acestui proiect de act normativ constă în impozitarea veniturilor obținute de cei care vând produse agricole la tarabă. Astfel, la Art. 8, se prevede negru pe alb: „În vederea luării în evidenţă ca plătitori de taxe şi impozite, prin atribuirea unui cod de identificare fiscală, producătorii agricoli persoane fizice care deţin certificate de producător se înregistrează la serviciile financiare descentralizate, respectiv, administraţiile teritoriale ale finanţelor publice de care aparţin.“ Așadar, pentru veniturile obținute din vânzarea legumelor și fructelor la piață, țăranii, ca persoane fizice, vor plăti volens-nolens impozit pe venit, plus contribuția la fondul de pensii și la asigurările de sănătate. Problema care se pune este cine și cum va înregistra ce și cât a vândut omul la piață, la ce prețuri și cum se scad cheltuielile, pentru a i se putea calcula corect impozitul pe profit și celelalte taxe?
 

Citește întreg articolul pe www.capital.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
un agricultor, acum 4072 zile, 51 minute, 3 secunde
genogid curat la adresa producătorilor , * ţară de nimic toate guvernele vrea numai taxe ş* impozite.
varză a la cluj, acum 4072 zile, 22 ore, 51 minute, 18 secunde
Ce se va întampla cu bișnițarii,excrocii ș* toț* neaveniții care au venit foamea-n gat la Piaț* Corupției Focsani cu 2 saci de rafie la subțioară în care plimbau de la un loc la altul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.