Viața satului

Ministerul Agriculturii confirmă: se verifică subvenţiile la Măsura 141

Mihai Boicu
4 feb 2013 6910 vizualizări
Controlul declanşat la Vrancea este în desfăşurare şi nu s-au anunţat niciun fel de măsuri pană acum u miza este finanţarea de 1.500 de euro pe an obţinută de cei care administrează ferme agricole de semi – subzistenţă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale confirmă informaţiile prezentate de Ziarul de Vrancea şi anume faptul că efectuează verificări la Compartimentul de Dezvoltare Rurală din Vrancea pentru dosarele cu finanţare europeană depuse de fermieri. În vizorul „anchetatorilor” au intrat subvenţiile acordate fermelor de semi – subzistenţă. „Din dispoziţia conducerii MADR, o comisie de control din cadrul Direcţiei de Control şi Antifraudă efectuează verificări la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Judeţean Vrancea, asupra proiectelor depuse în sesiunea 15 mai – 13 iulie 2012 în cadrul Măsurii 141 – „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă”. Verificările se efectuează la Direcţia Generală Dezvoltare Rurală - Autoritatea de Management pentru PNDR şi la Compartimentul de Dezvoltare Rurală Judeţean Vrancea”, se arată într-un răspuns al Ministerului Agriculturii pentru Ziarul de Vrancea. Controlul a început pe data de 18 ianuarie şi este în desfăşurare în prezent. Deocamdată nu s-au anunţat niciun fel de măsuri. Compartimentul de Dezvoltare Rurală este subordonat direct Direcţiei Generale de la Bucureşti şi nu are o relaţie directă cu Direcţia Agricolă. Pentru Măsura 141 au fost depuse peste 1.000 de dosare ale solicitanţilor, care au fost ridicate de comisia de control. Prin Măsura 141 se acordă sprijin public nerambursabil de 1.500 de Euro/an/fermă de semi – subzistenţă. Sprijinul se acordă pentru o perioadă de cinci ani. Se pare că verificările s-au declanşat după ce s-a descoperit că o parte dintre dosare ar fi fost „returnate” celor care le-au întocmit pentru corectarea unor greşeli, în vederea îmbunătăţirii punctajului care să le ofere acces la finanţare. Ministerul Agriculturii a descoperit acest lucru la verificările efectuate, motiv care s-a declanşat acest control amplu, a spus cu mai mult timp în urmă Costică Neaţă, fostul şef al Direcţiei Agricole, care a demisionat între timp din funcţie. Acesta a afirmat că nu a fost vorba de niciun fel de nereguli, ci de faptul că s-a dorit îndreptarea unor greşeli cauzate de neînţelegerea ghidului de finanţare, la care s-a adăugat numărul foarte mare de dosare la doar cinci angajaţi ai Compartimentului. În cazul fermelor de semi-subzistenţă, principiul finanţării nerambursabile este acela al acordării unei sume fixe anuale, în vederea adaptării acestora la condiţiile pieţii şi transformării în ferme comerciale. Sute de fermieri din judeţ sunt beneficiarii acestei măsuri, însă în ultimele sesiuni de finanţare dosarele au fost aprobate mai greu.  (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.