Viața satului

VIDEO!!! Incredibil: Aproape toţi locuitorii din Bordeşti plătesc taxe în alte comune

Mihai Boicu
20 ian 2013 3101 vizualizări
Localnicii au terenuri arabile doar pe teritoriul altor localităţi.Nu mai puţin de 484 de hectare se află în Dumbrăveni, Gugeşti, Obrejiţa şi alte comune.Primarul spune că legea nu e corectă, deoarece pierde o mulţime de bani din impozite


Comuna Bordeşti se află într-o situaţie greu de crezut în ceea ce priveşte impozitarea terenurilor. Aproape toţi locuitorii micii comune plătesc taxe la bugetele altor localităţi, deoarece au proprietăţi pe teritoriul acestora. Doar 27 de hectare de teren arabil se află în Bordeşti, în timp ce 484 de hectare sunt în Gugeşti, Obrejiţa, Slobozia Bradului şi alte comune. Numai la Obrejiţa se găsesc 210 hectare, iar la Gugeşti 176 hectare. Primarul Gheorghe Tătaru spune că această împărţire a proprietăţile este moştenită dinainte de venirea comuniştilor, însă în precedentele sale două mandate banii din impozitarea terenurilor veneau la primărie. “Cu aceşti bani ne mai acopeream şi noi cheltuielile. Dar după ce că eşti sărac ţi se mai dă şi la picioare. Eu nu înţeleg de ce trebuie oamenii de la mine din comună să plătească la alte primării”, spune primarul Tătaru. Acesta a mai ocupat funcţia între 2000 – 2008, cand banii de pe terenuri intrau în conturile primăriei Bordeşti, după cum susţine edilul.
 
Taxele se plătesc unde sunt terenurile

Primarul Gheorghe Tătaru spune că nu e corect ca locuitorii să nu-şi plătească impozitele acolo unde trăiesc 

Codul Fiscal prevede că impozitele se achită la primăriile pe raza cărora se află terenurile. Cu toate că Legea 571 datează din 2003, la Bordeşti banii au intrat în contul autorităţilor locale. Situaţia pare destul de încurcată, întrucat nici primarul nu-şi aminteşte ce s-a întamplat la vremea respectivă. În 2008, impozitele au fost încasate pentru ultima oară la bugetul primăriei, după care din anul următor celelalte primării au început să-şi ceară banii. “Este o situaţie anormală ca locuitorii să meargă în mai multe comune să plătească impozitele, pentru că ei trăiesc în Bordeşti şi aici beneficiază de toate facilităţile. Ca să nu mai vorbim de faptul că dacă cineva vrea să meargă la Obrejiţa pentru a plăti impozitul, trebuie să meargă la Dumbrăveni şi de acolo să ia o maşină de ocazie. Persoanelor în varstă le vine greu să facă acest lucru”, spune Gheorghe Tătaru. Potrivit calculelor făcute de funcţionarii primăriei, pentru suprafaţa de 484 de hectare de arabil suma pe care ar fi putut-o încasa bugetul local este de 24.200 lei. În prezent, Bordeştiul încasează din impozite 141.319 lei, din care 63.197 de lei pentru terenuri. Cum suprafeţele arabile sunt în alte comune, aceşti bani vin din impozitarea pădurilor şi podgoriilor.

Aproape jumătate din comună e în alte comune

Situaţia de la Bordeşti nu este unică, întrucat în fiecare localitate sunt oameni cu proprietăţi în altă parte, numai că nu într-o asemenea proporţie. Comuna are 1.800 de locuitori şi, practic, după cum spune primarul, aproape fiecare familie are de plătit taxe prin alte comune. Chiar şi edilul merge la Slobozia Bradului, acolo unde a cumpărat teren. Suprafaţa agricolă a comunei este de 1.062 hectare, din care 60 hectare reprezintă curţi construcţii. Pe langă cele 27 de hectare de arabil, comuna are 351 de hectare de păşuni, 535 hectare de vii şi 146 hectare de pădure. Primarul spune că, din punctul său de vedere, legislaţia trebuie modificată urgent. Cu banii pe care îi încasa pană în 2008 ar mai fi putut realiza cate ceva prin comună, cum ar fi un nou sistem de comunicaţie sistemul de alimentare cu apă, întrucat cel vechi nu mai funcţionează. (Mihai BOICU)

Unde se află terenurile Bordeştiului

Dumbrăveni – 30 hectare (28 ha vie, 2 ha arabil)
Sihlea – 22 hectare arabil
Gugeşti – 176 hectare arabil
Slobozia Bradului – 24 hectare arabil
Tîmboieşti – 14 hectare vie
Dumitreşti – 20 hectare pădure, 5 hectare păşune
Obrejiţa – 210 hectare arabil
Slobozia Ciorăşti – 3 hectare arabil
Coreşti – 5 hectare arabil

Veniturile locale

Total – 165.419 lei
Impozit teren – 63.197 lei
Impozit clădiri – 28.118 lei
Impozit mijloace transport – 50.004 lei
Alte taxe- 9.976 lei
Amenzi – 13.854 lei



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.