Un lămai de la Jariştea a rodit peste 200 de fructe
Pe numărate! Arbustul creşte frumos într-o verandă, unde nu este nici cald, dar nici frig şi unde planta beneficiază de suficientă lumină naturală. Dovadă este coroana deasă care a rodit cu o puzderie de fructe galbene, numai bune de făcut limonadă. Perioada de coacere completă a unei lămai este de un an de zile, dar la final nimic nu se compară cu plăcerea de a avea lămai proaspete în casă. Tanti Marica spune că una dintre lămai a păstrat-o în pom din recolta anului trecut, “ca podoabă a pomului”, iar acum a ajuns aproape de mărimea unui grapefruit. Chiar dacă nu o să vă vină să credeţi, acest lămai a crescut dintr-o banală sămanţă de lămaie pe care proprietara a stors-o în bucătărie, acum mulţi ani, cand citricele erau la mare căutare în Romania comunistă. A pus-o într-un ghiveci, unde a germinat, peste caţiva ani a altoit planta, iar acum îi împodobeşte casa un lămai la fel de frumos ca cele din grădinile botanice. Din aceeaşi familie cu portocalul, lămaiul este un pom rutaceu originar tocmai din Asia, dar care este cultivat acum în toate ţările calde. În ţara noastră este întalnit doar ca plantă de apartament, pentru că lămaiul este foarte sensibil la frig. (Silvia VRÎNCEANU)