Viața satului

Agricultura are un start bun, dar rămane la mana cerului şi a USL-ului

Mihai Boicu
13 ian 2013 2204 vizualizări
Rezerva de apă din sol s-a refăcut, după seceta de anul trecut, iar agriculturii speră într-u an bun u încă un an dezastruos poate însemna falimentul marilor producători agricoli.Producătorii spun că rapiţa însămanţată în toamnă nu arată semne bune, în vreme ce preţul graului se învrarte în jurul preţului de 1 leu pe kilogram

Noul an a debutat pentru agricultură cu ieşirea de sub spectrul secetei şi fără mari probleme pentru culturile însămanţate în toamna anului trecut. Agricultorii speră să obţină recolte bune deoarece încă un an dezastruos poate să îi împingă în faliment. Din păcate, natura poate rezerva multe suprize neplăcute în continuare, la care se adaugă cele ale guvernanţilor. Producătorii acuză că nu au mai primit subvenţii de la jumătatea lui 2012 şi pentru acest an nu există un act normativ în acest sens.


Dacă sfarşitul anului 2011 şi vara lui 2012 au stat sub semnul unei secete crunte, actualul an agricol a debutat sub auspicii mai bune. Precipitaţiile căzute în ultima perioadă sunt pe punctul de a reface rezerva de apă din sol, în timp ce zăpada a protejat culturile în faţa temperaturilor scăzute. În urmă cu peste un an fermierii nici măcar nu-şi puteau ara terenurile din cauza pămantului tare ca piatra, iar rapiţa de pe o suprafaţă de peste 5.000 de hectare era compromisă. “Perspectivele sunt bune şi noi sperăm să fie aşa în continuare. În perioada noiembrie, decembrie şi ianuarie s-a refăcut rezerva de apă din sol, avem zăpadă pe camp care protejează culturile împotriva gerului”, spune Constantin Bazon, unul dintre fermierii mari din judeţ totodată vicepreşedinte al Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Romania. Şi oficialii Direcţiei Agricole sunt de părere că sunt condiţii pentru un an agricol bun ca urmare a precipitaţiilor. În continuare sunt însă multe necunoscute de care depind recoltele din vara şi toamna acestui an. Agricultorii au semănat în toamna anului trecut în jur de 27.000 de hectare de grau, dar şi 3.500 de hectare cu rapiţă, întrucat această plantă aduce un profit bun în anii productivi.

“Premizele sunt bune” şi pentru primari

Primarii localităţilor din sudul judeţului, unde se concetrează cele mai mari suprafeţe arabile, spun că situaţia din acest an se prezintă mult mai bine decat anul trecut. “Majoritatea pămantului este semănat, pentru că a fost o toamnă lungă, în care s-a lucrat pană tarziu”, spune Costel Necula, primarul comunei Măicăneşti. “Pană acum este bine. A fost o toamnă lungă, a fost umiditate, terenul e acoperit cu zăpadă, aşa că premizele sunt bune”, a declarat la randul său Neagu Stoica, primarul comunei Năneşti. Localitatea are aproximativ 4.900 de hectare de teren agricol, din care 90% este dat în arendă firmelor mari din judeţ. De altfel, aceasta este situaţia în toate comunele din Vrancea, unde oamenii nu mai lucrează decat suprafeţe mici de teren.

Din nou probleme cu rapiţa

Graul domină terenurile însămanţate în toamna anului trecut, însă marii fermierii au riscat din nou cu rapiţa, din cauza potenţialului profit pe care îl aduce. Cu toate acestea, nici acest an nu va fi foarte bun pentru această cultură, după cum spune Constantin Bazon. “Rapiţa nu a răsărit aşa cum trebuie, pentru că, dacă nu întruneşte un anumit număr de grade active, nu intră în iarnă suficent de dezvoltată. Mai mult de 60% - 70% din rapiţă nu va trece de iarnă”, spune producătorul agricol. Acesta a cultivat 450 de hectare de rapiţă, din care speră să se facă 400. Chiar dacă se vinde bine, rapiţa este o cultură sensibilă, care şi-ar putea pierde rentabilitatea datorită costurilor mari pentru întreţinerea acesteia, după cum spun specialiştii în ultima perioadă. “La noi s-au semănat doar în jur de 70 de hectare de rapiţă, pentru că anul trecut s-a compromis şi fermierii nu au mai riscat”, a declarat Neagu Stoica, primarul din comuna Năneşti.

Încă un an prost poate însemna falimentul

Modul în care se va încheia noul an agricol poate însemna pentru unii dintre producătorii din judeţ graniţa dintre a exista şi faliment. Anul precedent a fost un eşec, pentru că după compromiterea rapiţei a urmat o secetă cruntă care a diminuat productivitatea la grau şi a calamitat porumbul şi floarea soarelui. “Graul a avut în vară a fost un preţ acceptabil, după care în noiembrie, decembrie s-a stabilizat, ba chiar a scăzut cu 10%. În vară graul se vindea cu 1,1 – 1,2 lei, iar acum este 1,1 lei cu depozitare şi toate cheltuielile”, a afirmat Constantin Bazon. Cum celelalte culturi au fost compromise, graul ar fi trebuit să susţină producătorii să treacă cu bine peste anul precedent, însă nici aici lucrurile nu au fost foarte bine. Fermierii au la randul lor credite şi alte costuri care ar putea să-i ducă în faliment dacă nu vor obţine profit nici în acest an. Potrivit informaţiilor noastre, sunt deja oameni de afaceri din agricultură care au cerut insolvenţa firmelor lor din cauza datoriilor pe care nu au reuşit să le achite.

Motorina, tăiată de pe lista ajutoarelor

Producătorii agricoli spun că nu sunt sprijiniţi de Guvern, iar valoarea ajutoarelor acordare nu se ridică la sumele promise. “Trebuia să primim 176 de euro la hectar, nu ni s-a dat în realitate decat 126, din care am primit jumătate pană acum”, spune Constantin Bazon, vicepreşedintele LAPAR. La finalul anului trecut, Guvernul a aprobat Hotărarea 1131/2012, prin care se modifică HG 975/2011, privind ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli. Prin acest act normativ, agricultorii răman fără ajutoarele la motorină. “Trimestrul doi al anului trecut este ultimul în care am primit bani. În trimestrul trei am primit doar 30,85% din sumele cuvenite, iar pentru trimestrul patru nu ni s-a mai dat nimic. Pentru anul 2013 nu există act normativ prin care să primim ajutoare pentru motorină”, atrage atenţia vicepreşedintele LAPAR. Subvenţiile sunt esenţiale pentru agricultori deoarece, de regulă, sumele primite din fonduri europene şi de la buget reprezintă profitul pe care îl obţin. (Mihai BOICU)

Cifrele dezastrului din 2012

Porumb – producţie de 1.130 kg/ha (32%), faţă de 3500 kg/ha, într-un an normal
Floarea soarelui – 870 kg/ha (43%), în loc de 2.030 kg/ha.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Intemperia, acum 4091 zile, 12 ore, 45 secunde
Nici un articol fără un pumn în botul USL-ului! Dacă la vară nu va ploua şi nu vom avea recolte bune, desigur USL-ul va fi de vină. Voi, care în anii `90, catalogaţi Canalul Siret-Bărăgan citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.