Viața satului

Agricultorii vor protesta la Bucureşti împotriva “dezinteresului” Guvernului

Mihai Boicu
8 oct 2012 2547 vizualizări
Reprezentanţii producătorilor anunţă proteste de amploare faţă de lipsa de sprijin şi indiferenţa Ministerului Agriculturii şi Guvernului u aceştia vor să mobilizeze 400 de agricultori din Vrancea la manifestaţiile din perioada 16 – 23 octombrie

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a decis să-i mobilizeze pe agricultori pentru proteste de amploare la Bucureşti, în perioada 16 – 23 octombrie, în semn de nemulţumire faţă de sprijinul acordat de actualul Guvern sectorului agricol. Nemulţumirea vine şi pe fondul secetei din acest an, care a compromis în masă culturile agricole, iar guvernanţii nu au oferit nici un sprijin concret fermierilor.

Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea a anunţat că va mobiliza la manifestaţie 400 de agricultori din judeţul nostru. Decizia de a ieşi în stradă a fost luată în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Director al LAPAR, care a avut loc la Bacău pe 5 octombrie, la care au participat şi reprezentanţii ACCPT Vrancea. Aceştia susţin într-un comunicat de presă că Ministerul Agriculturii minte opinia publică cu privire la soluţionarea problemelor din agricultură, iar Guvernul “nu pare să perceapă că există şi acest sector economic”.

“Primul Ministrul al Guvernului Romaniei nu acordă nicio atenţie solicitărilor reprezentanţilor LAPAR, de informare reală, cu privire la situaţia agricultorii şi agricultorilor. Sprijinul financiar pe suprafaţă şi cap de animal sunt cu mult sub necesarul acoperirii pagubelor  datorate secetei. LAPAR susţine necesitatea acordării sprijinului pe suprafaţă în valoare de 220 euro/hectar, 610 lei pe cap de taurină, 45 de lei pe cap de ovină.

“Sprijinul” din programul european de minimis are conotaţie strict electorală, iar nivelul său nu stimulează interesul pentru depunerea cererilor”, se arată în comunicatul ACCPT Vrancea. Reprezentanţii producătorilor agricoli spun că reducerea tarifului pentru energia electrică destinată irigaţiilor nu este reală şi se aplică abia peste doi ani. Proiectele de reabilitare a amenajărilor pentru irigat, finanţate de Banca Mondială, ar fi fost anulate “sub coordonare directă a Ministerului”, după cum spun reprezentanţii fermierilor.

De asemenea, agricultorii reclamă lipsa reglementărilor clare privind asigurarea în agricultură. O altă nemulţumire este aceea că subvenţiile, ca şi arenda, se impozitează. “Recuperea TVA, prin taxarea inversă, ca şi acciza la motorină, se face cu mare întarziere şi prin proceduri care îngreunează procesul”, mai spun producătorii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.