Viața satului

Primarii nu vor măriri de taxe, ci rezolvarea problemei amenzilor

Mihai Boicu
7 oct 2012 4241 vizualizări
Reprezentanţii autorităţilor locale spun că populaţia este prea săracă pentru a suporta taxe şi impozite mai mari, aşa cum doreşte Guvernul. Aceştia cer să se rezolve problema amenzilor, care împovărează bugetele locale. “Avem persoane cu amenzi de peste 100 de milioane lei”, a declarat primarul Păuneştiului

Primarii comunelor din Vrancea nu consideră necesară o majorare a taxelor şi impozitelor. aşa cum vor guvernanţii. Ministerul Finanţelor a avut un proiet de actualizare a acestora cu inflaţia, însă propunerea a fost pusă rapid în sertar pentru că este an electoral, iar orice lege care ar împovăra şi mai mult oamenii nu face bine la scorul electoral.

Edilii spun că populaţia se confruntă cu criza, lipsa locurilor de muncă, veniturile reduse din agricultură şi o majorare a dărilor nu este cea mai bună idee. În acelaşi timp, autorităţile locale solicită să fie rezolvată problemei amenzilor aplicate de poliţie şi neachitate de ani buni. Acestea nu sunt încasate, dar sunt trecute ca venituri ale bugetului local. Dacă se transformă în ore de muncă în folosul comunităţii, atunci legea nu prevede modalităţi de obligare a persoanelor în cauză să muncească. Astfel, se ajunge într-un cerc vicios din care nu caştigă decat amendaţii.

Primarii nu vor să crească taxele

Cele mai multe primării rurale din Vrancea trăiesc la limită din cauza resurselor financiare sărace de care dispun. Cu toate acestea, creşterea taxelor şi impozitelor locale nu reprezintă o soluţie în opinia primarilor. După cum se ştie, recent Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect de hotărare de guvern în care propunea majorarea dărilor cu indicele inflaţiei, motivand că după trei ani este necesară o asemenea actualizare.

Cum s-ar fi înregistrat o creştere de 16% a sumelor datorate bugetelor locale şi pe 9 decembrie sunt alegeri parlamentare, proiectul a starnit panică între guvernanţi.

În consecinţă, propunerea a fost retrasă şi se pare că nu mai este de actualitate pentru anul viitor pe motiv că este nevoie de un interval de şase luni pentru a face asemenea schimbări în structura dărilor locale.

Primarii vranceni, indiferent de coloratură politică, spun că populaţia este prea săracă pentru a suporta o majorare a taxelor şi impozitelor şi s-ar putea confrunta cu greutăţi în colectarea acestora.

“Este o perioadă nefavorabilă pentru populaţie, care se confruntă cu criza economică, lipsa locurilor de muncă, veniturile reduse din agricultură. Momentan cred că este bine să rămanem cu taxele la nivelul anilor trecuţi”, spune primarul din Dumbrăveni, Valentin Talvăr.

Oamenii nu au bani

Nivelul de colectare este destul de bun în cele mai multe primării, iar edilii preferă să-l menţină la acest nivel decat să rişte o majorare. “Am majorat taxele la nivelul minim pentru că lumea e săracă şi nu are bani. Taxele pe clădiri sunt stabilite de Guvern, dar este un prag minim şi unul maxim, iar noi le-am mărit întotdeauna la pragul minim”, a declarat Ştefan Moscu, primarul din Carligele.

“Din punctul meu de vedere, taxele şi impozitele ar trebui să rămană la nivelul acestui an”, spune la randul său primarul PDL din Păuneşti, Gheorghe Popa. La Gugeşti nu s-a mai umblat la cuantumul dărilor locale de doi ani, iar procentul de încasări ajunge chiar şi la 90%. Autorităţile locale au probleme, de regulă, cu cei care sunt plecaţi din comună şi care îşi plătesc mai greu obligaţiile la bugetul local.

“Am mărit taxele cu 20% în urmă cu doi ani şi sunt la maxim deocamdată. Ar mai fi loc de o mărire cu indicele de inflaţie. Dacă s-ar mări cu un procent mic, de 4% - 5%, populaţia nu ar resimţi majorarea. O sumă de 4  - 5 lei la 100 de lei nu se cunoaşte”, crede primarul Vasile Vatră.

Primăriile au de recuperat miliarde din amenzi

Problema amenzilor pe care nu le plăteşte nimeni împovărează aproape toate primăriile din judeţ, nu doar pe cea din Slobozia Bradului, unde se ajunsese la cateva zeci de miliarde de lei vechi. Din acest motiv, autorităţile locale au deschis procese peste procese în încercarea de a transforma amenzile în muncă în folosul comunităţii. Primarii au probleme mari deoarece amenzile neîncasate sunt venituri la buget şi primesc mai puţini bani de la bugetul central.

“Avem persoane care au amenzi şi de peste 100 de milioane lei vechi. Sunt mai multe familii într-o casă, au loc permanent scandaluri, iar poliţia le mai aplică cate o amendă de 10 milioane lei vechi. Ar trebui ca aceste sume să fie transformate în muncă în folosul comunităţii. Avem lucrări de făcut în comună, la curăţenie, lemne pentru şcoli, curăţatul şanţurilor”, spune Gheorghe Popa, primarul Păuneştiului.

“Noi am făcut dosare de transformare a amenzilor în muncă în folosul comunităţii. Problema este că legiuitorul nu a prevăzut o finalizare. Dacă cineva are 10 ore de muncă şi nu vine, nu ai ce să-i faci, iar după doi ani se transformă din nou în bani”, a declarat Valentin Talvăr, primarul Dumbrăveniului.

Şi Gugeştiul are de recuperat 500 de milioane lei vechi din amenzi. Chiar dacă nu majorează taxele pentru a face rost de bani, primarii au obligaţia să diminueze lunar volumul datoriilor pe care primăriile le au la furnizori cu sume cuprinse între 3 şi 5%, potrivit unor modificări aduse luna trecută Legii finanţelor publice locale. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Marehan, acum 4216 zile, 11 ore, 33 minute, 57 secunde
Primarul("HOTUL" de la Gugesti),crede ca o marire de 4-5 lei nu se cunoaste la"fraierimea" de la Gugesti care l-a tot reales,si asta merita in continuare ,pentru ca el are citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.