Viața satului

Au început chinurile înfiinţării Camerei Agricole

Mihai Boicu
30 sep 2012 1975 vizualizări
Pe 21 octombrie ar trebui să aibă loc alegerile pentru constituirea Camerei Agricole Vrancea, dacă nu va avea loc o amanare u instituţia privată de interes public va face aproape de toate în agricultură, începand de la reprezentare, pană la acordarea de consultanţă u 38 de candidaţi s-au înscris în cursă, pană acum fiind acceptate 16 dosare

În timp ce la UE se discută despre o posibilă sistare a acordării unor finanţări de miliarde de euro Romaniei, ţara noastră se chinuie de doi ani să înfiinţeze camerele agricole, care ar trebui să aibă un rol major în viitorul agriculturii. Potrivit Legii 283/2010, camerele agricole sunt instituţii de interes public, nonprofit, cu personalitate juridică, care au rolul de a-i reprezenta pe cei din domeniul agriculturii, de a realiza strategii de dezvoltare al acestui domeniu, dar şi de a accelera absorbţia fondurilor europene. Abia în luna septembrie, autorităţile s-au mobilizat şi au demarat procedurile pentru constituirea acestei instituţii. Membrii acesteia vor fi aleşi prin vot de către vrancenii aflaţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), astfel încat trebuie organizate alegeri la nivelul judeţului. Pană la această dată, a fost constituit un Comitet de Iniţiativă, din care s-a stabilit Comisia Electorală responsabilă cu procedura de semnare a membrilor Colegiului Camerei Agricole. Acest organism va număra 25 de membri, împărţiţi în nouă categorii din domeniul agriculturii. "În Vrancea s-au acoperit toate cele nouă categorii", spune Marian Puiu, preşedintele Comisiei Electorale. Pană pe 26 septembrie s-au primit 38 de dosare, dintre acestea fiind validate 16, în timp ce pentru altele s-au cerut clarificări suplimentare de la Comitetul Naţional de Iniţiativă.

Votul este îngreunat de distanţă

Dacă ar fi să se respecte calendarul stabilit, alegerile pentru Camera Agricolă ar urma să aibă loc pe 21 octombrie. La prima vedere, votul pare mai complicat decat la locale sau la parlamentare, întrucat electorii primesc nu mai puţin de nouă buletine de vot. Legea 283/2010 are unele prevederi care pot îngreuna votul. Cea mai importantă este menţiunea că alegătorii votează acolo unde îşi desfăşoară activitatea. Dacă pentru fermele mari o asemenea prevedere pare firească, pentru micii agricultori înseamnă doar un obstacol. Aceasta înseamnă, de exemplu, ca un vrancean din zona de munte să meargă în localitatea de campie, unde are terenul arabil, pentru a-şi desemna reprezentanţii. Este greu de crezut că oamenii vor face un asemenea efort, pentru care trebuie să cheltuie şi bani. Alegerile sunt organizate de primării, însă banii necesari sunt asiguraţi de Ministerul Agriculturii, care nu a prevăzut pană acum fondurile necesare deşi suntem la începutul lunii octombrie. La nivel central au apărut deja declaraţii despre o posibilă amanare a alegerilor, caz în care înfiinţarea Camerei Agricole ar fi amanată pentru anul viitor, avand în vedere faptul că în decembrie sunt alegerile parlamentare, precedate de o lună de campanie electorală.

Camera Agricolă poate să facă o mulţime de lucruri

Oamenii care vor conduce efectiv Camera Agricolă nu vor fi aleşi direct, ci ulterior de către membrii Colegiului Judeţean, care vor stabili preşedintele şi Biroul Permanent. Interesele sunt mari şi cei implicaţi spun că se încearcă înclinarea balanţei în favoarea unei anumte tabere, chiar dacă vorbim de o instituţie privată. Camerele agricole vor avea atribuţii importante după înfiinţarea lor. Printre acestea se numără reprezentarea intereselor fermierilor în relaţia cu autorităţile locale. De asemenea, vor certifica calitatea de producător agricol. Camerele agricole acordă asistenţă, consultanţă şi elaborează proiecte pentru accesarea fondurilor europene, de susţinere a producătorilor agricoli şi a altor programe de finanţare. În plus, avizează scoaterea din circuitul agricol a terenurilor agricole şi a celor cu vegetaţie forestieră din fondul forestier naţional. Tot camerele agricole elaborează documentaţiile pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere. Acestea sunt doar cateva din atribuţiile camerelor agricole, care vor un cuvant de spus în aproape toate domeniile, inclusiv în elaborarea legislaţiei, strategiile pentru agricultură sau reprezentare internaţională. Nici afacerile nu au fost ocolite, deoarece camerele agricole pot înfiinţa societăţi comerciale. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.