Viața satului

100 lei despăgubiri la hectar pentru secetă

Mihai Boicu
2 sep 2012 1710 vizualizări
Guvernul a aprobat în şedinţa de la finalul săptămanii trecute acordarea de ajutoare de minimis pentru fermierii cu pană la 10 hectare de teren, care au fost afectaţi de secetă

Suma acordată este de 100 lei pe hectar. Ajutorul de minimis se acordă pentru terenurile arabile aparţinand atat persoanelor fizice, cat şi persoanelor juridice şi altor forme asociative cu sau fără personalitate juridică. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că solicitările se depun la direcţiile agricole pană la data de 15 octombrie, urmand ca ajutoarele să fie acordate după 1 noiembrie. Potrivit estimărilor, 600.000 de fermieri cu o suprafaţă de 1,9 milioane de hectare de teren arabil, vor beneficia de acest sprijin. În schimb, despre marii fermieri nu se spune nimic, deşi şi ei au suferit pierderi foarte mari în acest an. Ministrul Agriculturii a declarat că se încearcă suplimentarea sprijinului pe suprafaţă, printr-o ordonanţă în prima săptămană în luna octombrie, aşa cum prevede regulamentul european. Suma suplimentară ar putea fi de 50 de euro, după cum a afirmat Costică Neaţă, directorul Direcţiei Agricole Vrancea, ceea ce ar putea duce sprijinul pe suprafaţă la circa 180 de euro pe hectar.  În Vrancea toate culturile au avut de suferit de pe urma secetei, în special porumbul şi floarea soarelui. În ultimele săptămani, la Direcţia Agricolă s-au primit solicitări ale agricultorilor privind acordarea de ajutoare, urmand ca acestea să fie verificate. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.