Viața satului

Primarul din Barseşti, cel mai bun afacerist dintre aleşii locali

Mihai Boicu
12 aug 2012 8114 vizualizări
Firma de construcţii a social-democratului Costică Hîrşu de la Barseşti a obţinut anul trecut un profit net de aproape 300.000 de lei, cel mai mare dintre societăţile deţinute de primari, viceprimari sau familiile lor u Nicolae Brăicău, noul primar PDL din Ciorăşti, deţine Moara Mihălceni, care îi aduce un profit bunicel u aproape toţi noii aleşi din Vrancea sunt implicaţi în afaceri, pentru că, se ştie, campaniile electorale sunt costisitoare

Cu un profit de aproape 300.000 lei obţinut de firma sa, primarul Costică Hîrşu din comuna Barseşti se poate lăuda că este printre cei mai buni afacerişti cu funcţii în administraţia locală. Se pare că 2011 a fost un an propice pentru afacerile aleşilor, pentru că aceştia fie au reuşit să-şi înmulţească caştigurile, fie şi-au redus pierderile suferite de firmele lor. Cu cateva excepţii, noii primari provin din mediul de afaceri, pentru că de aici au avut bani pentru a-şi finanţa campania electorală. Cei mai mulţi sunt implicaţi în construcţii, afaceri cu lemne, comerţ cu produse alimentare ori băutură sau agricultură. Reporterii noştri au trecut în revistă afacerile primarilor vranceni şi vă spun astăzi ce bani numără aceştia în afara salariilor.


Afacerile primarilor au mers mai bine anul trecut decat în 2010. Unii şi-au dublat profitul, alţii şi-au redus pierderile, semn că aceştia au început să depăşească problemele puse de criza economică. Construcţiile, pădurile, comerţul cu produse alimentare sau băuturi şi agricultura sunt afacerile preferate ale aleşilor din rural. Cei mai mulţi bani se caştigă din agricultură, numai că acestea nu se derulează prin intermediul unor firme. Nici celelalte domenii nu sunt însă de neglijat. Cel mai bun exemplu este primarul din Barseşti, social-democratul Costică Hîrşu, care a dublat anul trecut profitul firmei sale de construcţii, care a prins cateva lucrări la primăriile unor colegi. Camil Tour Serv Construct a înregistrat un profit de 295.200 lei, la o cifră de afaceri de 1,3 milioane lei. În anul precedent, firma a avut un profit net de 141.723 de lei, la o cifră de afaceri de 519.239 lei, după cum arată informaţiile publicate de Ministerul Finanţelor. Primarul din Barseşti, soţia şi fiul său au obţinut dividente în valoare de 47.000 lei fiecare anul trecut. O altă afacere a lui Costică Hîrşu este un bar din comună, care oficial nu merge prea bine deoarece a avut pierderi de 4.206 lei. Cu toate acestea, se poate spune că ProdCom Hîrşu este pe drumul cel bun, deoarece pierderile s-au redus de circa 11 ori în comparaţie cu anul 2010.

Primarul din Tulnici are profit dublu la transporturi

Primarul Valentin Baznă de la Tulnici are două firme, una care merge brici, şi alta pe pierdere

Primarul PSD Valentin Baznă are două firme pe care le-a condus înainte de a fi ales în funcţie pentru prima dată a anului trecut. Oficial, o societate merge în continuare prost, iar una bine. David Forest SRL, avand ca obiect de activitate exploatări forestiere, a înregistrat anul trecut pierderi în sumă de 17.728 lei, mai mari decat în 2010. Pe de altă parte, SC Valetti SRL, profilată pe transportul rutier, şi-a dublat profitul în 2011 în comparaţie cu 2010. Societatea a caştigat 52.796 lei, faţă de "doar" 19.301 lei în anul precedent. Dacă lui Baznă nu prea îi ies afacerile cu lemne, nu acelaşi lucru se poate spune despre colegul său de partid din fruntea Nerejului, Ion Păucă. Alin Comprest SRL, firmă de care se ocupă oficial soţia sa, a caştigat 78.342 lei, în comparaţie cu 4.999 lei în 2010. Oficial, primarul de la munte nu mai are nicio implicare în societate dar în realitate dirijează bunul mers al acesteia, la fel cum fac toţi edilii care au afaceri.

Alţi primari şi-au redus pierderile

Vasile Grosu, fost primar PDL şi actual primar PSD al comunei Suraia, deţine firma GSR Construct. Deşi a înregistrat pierderi, acestea se situează pe un trend descrescător. Deşi suma de 29.108 lei pierdută nu este de neglijat, în anul 2010 pierderile s-au ridicat la peste 63.000 lei. Şi firma fostului viceprimar şi actual primar PSD din Milcovul, Mihai Neaţă, a urmat acelaşi traseu. SC Mifancom SRL a avut în 2010 pierderi de 36.640 lei, care s-au redus anul trecut la 7001 lei. Societatea este administrată de soţia primarului şi are ca obiect de activitatea "servire cu băuturi alcoolice".

Noii primari PDL au trecut de la firmă la primărie

Cei mai mulţi dintre noii primari din judeţul Vrancea au avut afaceri înainte de alegerile locale, iar unii dintre ei chiar au obţinut caştiguri importante. Edilul din Năruja, democrat liberalul Nicu Ciprian Popescu deţine firma Ninfor SRL, profilată pe silvicultură şi alte activităţi forestiere, care a caştigat anul trecut 98.724 lei. Şi noul primar PDL din Urecheşti, Nistor Bratosin, are afaceri în domeniul comerţului cu amănuntul prin intermediul SC Brainis SRL, la care este asociat unic. Societatea nu a mers prea bine în 2011 şi a avut pierderi de 2.534 lei. Nicolae Brăicău, primarul PDL din Ciorăşti aflat la primul mandat, deţine Moara Mihălceni, care i-a adus anul trecut un caştig de 10.805 lei, doar cu cateva sute de lei mai mult decat în 2010. După cum se vede, trei din cei patru primari noi ai PDL sunt implicaţi în diverse afaceri.

Mateiu de la Cîmpuri a pierdut 1 miliard lei vechi

Şi la PSD noii primari sunt afacerişti cu acte în regulă. La fel ca predecesorul său din fruntea comunei Campuri, Costel Mateiu are afaceri cu lemne. De altfel, familia sa a avut probleme cu legea din acest motiv. Social-democratul deţine firma Nemiforest, cu obiect de activitate exploatare forestieră, care a înregistrat pierderi în 2011 de 107.247 lei. Şi în anul precedent, firma a mers pe pierderi, cu 150.571 lei. Viorel Mîrza, noul primar din Varteşcoiu, are şi el o firmă, Marvisprod, care a avut pierderi de 61.771 lei, din vanzarea de băuturi alcoolice. Un alt primar afacerist este Nicuşor Păcuraru, de la Vulturu, care deţine firma Păcurarii SRL. Societatea a înregistrat un profit de 3.418 lei în 2011.

Viceprimarul din Suraia, afacerist mai bun decat primarul

Aurel Hărăbor, noul viceprimar din Suraia, caştigă bine din extracţia pietrişului

Viceprimarii puşi în funcţie după alegerile din 10 iunie sunt implicaţi în afaceri, dovadă că banii, puterea şi influenţa contează cel mai mult. Un asemenea caz este Vasile Leuştean de la Tunici, fostul patron al firmei Vamaledo Star SRL, specializată în comerţul cu amănuntul în magazine, care i-a adus anul trecut un profit de 6.473 lei. Aurel Hărăbor, noul viceprimar din Suraia caştigă mai bine, cel puţin aparent, decat primarul Vasile Grosu. Din comerţ, social - democratul a caştigat anul trecut 1.209 lei prin Hărăbor SNC. Firma Margtic Grup avut însă un profit net de 283.884 lei din extracţia pietrişului, după ce cu un an înainte pierduse peste 90.000 lei. Se ştie că pietrişul este un element cheie în orice construcţie. Mulţi dintre viceprimari sunt aceiaşi din mandatul trecut, care au renunţat mai demult, cel puţin în acte, la afaceri pe care le aveau. De asemenea, unii dintre cei noi au firmele trecute pe numele soţiilor sau altor rude, astfel încat la prima vedere trăiesc doar din salarii. (Mihai BOICU)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4267 zile, 9 ore, 48 minute, 41 secunde
Cu articolul asta ne-am lamurit si cum e cu stanga si cu dreapta si cu delirul nevroticilor PDL-isti cum ca USL-ul, in speta PSD-ul, ar vrea reintoarcerea la comunism. Respectivii citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.