Viața satului

Seceta ne lasă fără mămăligă, ulei şi legume

Aurelian Ivan
24 iul 2012 1940 vizualizări
Producătorii agricoli din judeţ trebuie să se roage să plouă, dacă vor să mai culeagă ceva de pe culturile de porumb şi floarea soarelui u nici acum nu ştim ce legume mancăm din Piaţa Moldovei, întrucat producătorii locali seamănă puţin, iar comercianţii vand mult!

Meteorologii au anunţat ceva ploi, dar cantităţile de precipitaţii căzute sunt insuficiente pentru a potoli “setea” pămantului din Vrancea. Lipsa apei în sol pune deja în pericol cultura de porumb, de floarea soarelui şi de viţă de vie care a fost plantată în primăvară prin programele de reconversie. Chiar dacă este foarte costisitor, fermierii care au plantat vii în această primăvară vor să aducă apă cu cisternele pentru a iriga noua cultură, în condiţiile în care nici apă pentru stropit nu prea au.  “Dacă nu plouă suficient, producţia de porumb şi floarea soarelului poată să scadă chiar şi cu 80%, pentru că acum sunt în perioada de fructificare. Viile plantate prin programele de reconversie, înfiinţate în această primăvară, au de suferit din cauza lipsei de apă în sol. Sunt aproximativ 800 de hectare în această situaţie la nivelul judeţului”, ne-a spus zilele trecute Mariana Botea, purtătorul de cuvant al Direcţiei pentru Agircultură şi Dezvoltare Rurală. La nivelul judeţului Vrancea cultura porumbului se întinde pe o suprafaţa de 63.000 de hectare, iar floarea soarelui pe 12.250 de hectare, spun cei de la Direcţia Agircolă. O suprafaţă importantă, care în momentul de faţă este în pericol din cauza secetei.


Nu ştim ce cumpărăm din Piaţa Moldovei


Cu toţii ne umplem coşul cu fructe şi legume din Piaţa Moldovei, şi cu toţii am văzut acele afişe “produs romanesc”, ba de multe ori ţinem cont de ele. Dar cine să ne spună dacă este adevărat, atatat timp cat nu există niciun laborator în judeţul Vrancea care să testeze aceste produse. Aşa nu ştim nici concentraţia de pesticide şi fertilizanţi din aceste fructe şi legume pe care le cumpărăm. Pentru toate pieţele din ţară există un singur laborator de specialitate, la Bucureşti. În Vrancea sunt aproape 6.000 de hectare cultivate cu legume, o suprafaţă prea mică pentru nevoia de consum a vrancenilor. Doar 5% din această suprafaţă este acoperită cu sere şi solarii.  Hectarele cu legume sunt în special în comunele Bilieşti, Suraia, Bizigheşti, Garoafa şi Milcov. Spre exemplu, în acest an s-au cultivat 1.200 de hectare cu tomate, aproape 1.000 cu ceapă, peste 300 cu usturoi, 1.025 cu varză, etc. Cantităţile medii estimate sunt, la tomate, 17.400 de kilograme, 8.000 la ceapă şi 7.000 de de kilograme la usturoi, şi acestea afectate de secetă. “În Vrancea nu există un laborator care să verifice calitatea fructelor şi legumelor care se vand în pieţe. Ministerul Agriculturii are un program prin care sunt prelevate din toată ţara mostre din aceste produse. Din ce ştim, nu au fost rapoarte care să arate că s-au depăşit cantităţile stabilite la pesticide şi fertilizanţi”, ne-a precizat Mariana Botea, purtătorul de cuvant al Direcţiei Agicole. La ora actuală au apărut în pieţe legume din Vrancea, şi chiar pepeni cultivaţi în zona de sud a judeţului. Totuşi, specialiştii spun să fim cu băgare se seamă atunci cand ne alegem legumele şi fructele, întrucat mulţi producători folosesc în exces substanţe chimice pentru fertilizarea solului. Din datele specialiştilor, doar pe perioada de toamnă legumele din pieţe sunt indigene în proporţie de peste 70%. (Aurelian IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
hidroamelioratoru", acum 4287 zile, 4 ore, 47 minute, 56 secunde
Fostul ministru PDL,Tabara pe numele lui de n.e.m.e.r.n.i.c. a distrus si ce mai ramasese din sistemele de irigatii(in general toate lucrarile de imbunatatiri funciare) prin 0ug.82/2011. In acest citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.