Viața satului

Autorităţile au verificat pe sărite certificatele de producător

Ziarul de Vrancea
23 iul 2012 9619 vizualizări
în cele 24 de localităţi, în special cu caracter viticol, s-au eliberat în ultimul an peste 2.000 de certificate u o problemă mare este la Slobozia Bradului, unde arhiva primăriei nu a putut fi verificată de inspectorii de la Direcţia Agricolă u aici sunt foarte mulţi posesori de certificate

Direcţia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vrancea a verificat 24 de localităţi din Vrancea în ceea ce priveşte modul de eliberare a certificatelor de producător. În perioada 1 iulie 2011 – 16 iulie 2012 au fost emise 2.060 de asemenea certificate, cele mai multe pentru produsele de origine vegetală. Oficial, în toate localităţile s-a constatat existenţa documentelor prevăzute în HG 661/2011, adică cererea tip şi procesul verbal de verificare pentru fiecare solicitant, completat cu suprafeţele deţinute şi producţiile evaluate. “O situaţie deosebită s-a constatat la Primăria comunei Slobozia Bradului, unde nu s-au putut prezenta cererile solicitanţilor şi nici procesele verbale de constatare în teren, motivaţia fiind aceea că persoana responsabilă cu eliberarea certificatelor de producător nu a predat documentaţia, aceasta aflandu-se în spital la data controlului”, se arată în situaţia prezentată la şedinţa Comitetului consultativ de dialog civic pentru problemele persoanelor varstnice de către directorul adjunct al Direcţiei Agricole, Viorica Ghionea. La Varteşcoiu nu s-au pus la dispoziţie documentele solicitate pentru anul trecut, motivandu-se că acestea sunt în arhivă, iar persoana responsabilă nu se află în instituţie. La Adjud, Slobozia Ciorăşti, Păuneşti, Rugineşti, Mărăşeşti şi Sihlea nu au fost afişate tabelele nominale cu titularii certificatelor de producător, în timp ce la Gugeşti şi Ploscuţeni erau incomplete, potrivit autorităţilor judeţene. O altă problemă a fost faptul că la Slobozia Bradului registrul agricol era complet în proporţie de 40%, iar la Bordeşti 70%. Verificările privind certificatele vor continua, mai ales că eliberarea acestora începe pe 1 iulie. Reprezentanţii pensionarilor au reclamat faptul că aceste controale nu rezolvă problema din pieţe, unde ar fi o “mafie” care controlează comercializarea produselor, îmntrucat mulţi obţin în fals certificate de producător. Subprefectul Cristi Misăilă a răspuns că sunt persoane autorizate ca agenţi economici, cărora “nu li se poate impune modul de comercializare a mărfurilor”. Vasile Valcu, preşedintele Asociaţei Pensionarilor din judeţ, a afirmat că trebuie luate măsuri de la nivelul Guvernului în ceea ce priveşte dezvoltarea producţiei agricole şi atragerea fondurilor europene pentru acest scop. (Mihai BOICU)

Condiţii stricte pentru eliberarea certificatului de producător


Comercializarea produselor alimentare în pieţe, targuri, oboare sau în alte locuri special amenajate de administratiile locale se face pe baza "Certificatului de producător" eliberat în baza Hotărârii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător. Conform legii, certificatul constituie actul doveditor al provenienţei produselor agroalimentare pe baza căruia acestea pot fi comercializate, după cum spun cei de la Direcţia Agricolă. Certificatul de producător trebuie să cuprindă informatii privind: temeiul legal al eliberării; numele şi prenumele titularului şi ale membrilor din gospodarie; denumirea produselor, productiile estimate şi cantităţile destinate comercializării. Pe baza certificatului se face accesul producătorilor în piaţă şi închirierea de mese şi cantare. La eliberarea certificatului, oficialii primăriilor verifică datele cu privire la deţinerea suprafetelor de teren ori a animalelor, atat pe baza informatiilor din registrul agricol, cat şi în teren. Certificatele se eliberează pe serii corespunzătoare unui an agricol, care începe la data de 1 iulie a anului şi se încheie la data de 30 iunie a anului următor. Evidenta certificatelor se tine într-un registru special de către secretarul primăriei şi de agentul agricol. Pentru asigurarea publicităţii necesare primarul trebuie să înscrie şi produsele pentru care s-a eliberat certificatul într-un tabel care va fi afişat la sediul primăriei. Certificatul de producător nu se utilizează pentru cumpărarea de produse agroalimentare în scopul revanzării acestora sau pentru comercializarea produselor provenite din import. Legiutorul a prevăzut amenzi de la 500 la 10.000 lei pentru nereguli privind utilizarea certificatului de producător, însă în judeţul nostru nu prea s-au aplicat asemenea amenzi. (Z. V.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.